home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gyermektelenség
2017.10.30.
LXXII. évf. 43. szám
Gyermektelenség

Egyre több házaspárnak kell megküzdenie a gyermekáldásért — Aláírásgyűjtés a tényleges életfogytiglani visszaállításáért — A felszabadulás napját ünnepelte a főváros — Megnyílt a LXII. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár

Egyre több házaspárnak kell megküzdenie a gyermekáldásért

Szerbiában 400 000 pár küzd a gyermektelenséggel. Az Esély a Szülővé Válásért elnevezésű egyesület szerint ezért növelni kellene a betegbiztosító terhére végrehajtható testen kívüli megtermékenyítések számát. Javasolják továbbá, hogy emeljék az életkorhatárt, hiszen az embert próbáló küzdelem a gyermekért több korosztályt érint, és mindenki számára meg kell adni az esélyt. Az idén eddig 1624 pár számára állta az állam a beavatkozás költségeit. Szakemberek szerint ez a gond manapság már egyre több férfit is érint. Az eljárást állami költségen tizenöt állami és magánintézményben végzik. (Szerbiai RTV)

 

Aláírásgyűjtés a tényleges életfogytiglani visszaállításáért

Szerbia negyven városában gyűjt ezen a héten aláírásokat a Tijana Jurić Alapítvány. A petícióval azt szeretnék elérni, hogy a gyermekgyilkosok tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapjanak a jelenleg kiszabható legfeljebb negyven év helyett. Félmillió támogatóra számítanak. A javaslatot és az aláírásokat átadják a parlamentnek. Az alapítvány a tavasszal nyújtotta át a büntető törvénykönyv módosítási indítványát a házelnöknek, a javaslat azonban nem került napirendre. Az aláírásgyűjtéssel a kezdeményezést szeretnék nyomatékosítani. A szervezet elnöke, Igor Jurić, a kegyetlen módon meggyilkolt Tijana Jurić édesapja szerint a szigorítás megakadályozná az ilyen szörnyűséges bűncselekmények elkövetőit abban, hogy büntetésük letöltése után szabadlábra kerüljenek, és alkalmat kapjanak egy újabb szörnyűséges tett elkövetésére. A cél az, hogy az ilyen bűnözők soha ne kerülhessenek — még csak feltételesen sem — szabadlábra. (Szerbiai RTV)

 

A felszabadulás napját ünnepelte a főváros

Felvonulással emlékeztek meg a szerb fővárosban arról, hogy 1944. október 20-án a Josip Broz Tito vezette partizánok és a Vörös Hadsereg bevonult Belgrádba. Az ünnepségsorozat a batajnicai katonai repülőtéren a hadsereg díszbemutatójával folytatódott. A parádén a katonaság mintegy 2200 tagja vett részt, és 130 harci járművet, 30 repülőgépet, helikoptert, 40 különböző fegyvert, valamint katonai felszerelést mutattak be. „Modern országot építünk, olyat, amely a béke és a stabilitás garanciája” — mondta beszédében Aleksandar Vučić államfő. Hivatalosan a Szabadság 2017 nevű rendezvényen vonultatták fel először az Oroszországtól vásárolt MiG—29-eseket. Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak. (Blic.rs)

 

Megnyílt a LXII. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár

A díszvendég Németország, Ausztria, Svájc és Liechtenstein. Az érdeklődők csaknem ötszáz szerbiai és külföldi kiadó könyveit vásárolhatják meg a rendezvényen, melyen több évfordulóról is megemlékeznek: 150 éve halt meg Charles Baudelaire francia költő, 125 éve született Ivo Andrić és 50 éve jelent meg Gabriel García Márquez Száz év magány című műve. A könyvvásárt Miro Vuksanović író, akadémikus és Karl-Markus Gauß osztrák író nyitotta meg. Vuksanović a nyelvvesztésről beszélt, a nyelv megőrzésének kulcsaként pedig a könyv és az olvasás fontosságát hangsúlyozta. A vásár október 29-éig látogatható, a szervezők 500 000 érdeklődőre számítanak. (Večernje novosti)


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..