home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyarló az ember Minden kornak...
Tóth Lívia
2008.09.03.
LXIII. évf. 36. szám

Gyarló az ember Minden kornak rendszere van - éneklik az István, a király rockopera régi és új változatában egyaránt a főurak. És valamennyi rendszerben kivétel nélkül: ,,gyarló az ember'. Mert: ,,azt lesi, hogy hol adhatja jobban el magát'. Sőt: ,,igazat mindig annak ad, ki többet ígér'. Végül:...

Gyarló az ember
Minden kornak rendszere van - éneklik az István, a király rockopera régi és új változatában egyaránt a főurak. És valamennyi rendszerben kivétel nélkül: ,,gyarló az ember'. Mert: ,,azt lesi, hogy hol adhatja jobban el magát'. Sőt: ,,igazat mindig annak ad, ki többet ígér'. Végül: ,,ahhoz a párthoz áll, ahonnan többet remél'. De Sarolt is arra biztatja a fiát, fogadja el mindenki támogatását, ne kutassa az okokat: ,,érdekből vagy számításból, mellékes, ha melléd áll'. Hogy miért jutott mindez eszembe? Sajnos, nemcsak azért, mert még a fülemben csengnek a nemrégiben látott előadás dalai. Inkább a körülöttem élő köpönyegforgatók és elvtelen törtetők hada miatt. Akiket a legtöbben mégis elfogadnak, és eszükbe sem jut, vagy csak úgy tesznek, mintha már nem emlékeznének rá, hogy az illetők valamikor más nótát fújtak.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de a hosszú vajúdás után lassan összeálló képviselő-testületek, községi tanácsok láttán is késztetést érzek a már idézett sorok némelyikének a dúdolására. Különösen, amikor a soha el nem évülő ,,sógor, koma, jó barát” alapú módszer érvényesülését látom. Mert nem tudom, miként vélekedjek például arról a pártvezetőről, aki két (nagyon) közeli rokonát is fontos szerephez juttatta: az egyiket tanácsnoknak tette meg, a másikat pedig a községi tanács tagjai közé nyomta be. Bizonyára azt kellene gondolnom, hogy abban a bizonyos pártban ők a legjobbak és a legtehetségesebbek, de nekem valahogy nem ez villan be. Ezen kellett ilyen hosszú ideig töprengeni? Vagy inkább azon, hogyan fogadtassák el a kialakult helyzetet.
Ezért (is) olvasom kissé kételkedve az új polgármesterekkel készült interjúkat, amelyekben rendre a megfelelő csapatra, a csapatmunka fontosságára hivatkoznak. Csakhogy: azt a bizonyos csapatot nem ők állítják össze, hanem a koalíciós egyeztetések eredményeként jön létre. Milyen finoman fogalmazok! Ha nem is veszekedést, de parázs vitát nyugodtan írhattam volna a pozíciók elosztása kapcsán. Amiben senki sem maradt szűzen. Ezt nem én találtam ki, így fogalmazott nem hivatalosan, vagy inkább a hangfelvételen kívül az egyik község most kinevezett első embere. Aki azt is hozzátette, hogy ő nem polgármester, csak a községi képviselő-testület elnöke. Ami tény és való, csak éppen furcsa hallani. Mert manapság már a legkisebb falu vezetője is polgármesternek képzeli, nevezi és nevezteti magát. Jobban is hangzik, meg könnyebb is kimondani, mint azt, hogy a helyi közösség tanácsának az elnöke. Így történik meg, hogy egy-egy községben általában annyi polgármester van, ahány település tartozik hozzá, pedig valójában nincs egy sem. Legalábbis a törvény alapján.
Érdekes jelenetnek voltam tanúja a minap. Miközben a könyvtárban, a polcok jótékony takarásában a kínálatot böngésztem, bejött egy férfi, és hetilapunknak azt a számát kérte, amelyben az új polgármesterrel készített interjú jelent meg. De nem elolvasni akarta, legalábbis nem ott helyben, hanem fénymásoltatta, és gondosan elrakta a cikket. Tettéhez magyarázatot is fűzött, habár erre senki sem kérte. Azt mondta, szeretné figyelemmel kísérni, hogy a beszélgetésben elhangzott ígéretek közül melyik teljesül. Pár hónapig várunk, aztán jöhet a számonkérés - hangoztatta, mert nem árt résen lenni, kezdettől fogva odafigyelni és lecsapni, ha szükséges. Szándékosan nem árulom el, melyik városban történt az eset, mert nem fontos. Az a jelenség ugyanis, hogy az új polgármesterekkel szemben hatalmasak az elvárások, általánosnak is nevezhető. Ezt ők is tudják, és utalnak is rá a nyilatkozataikban. De egyben arra is, hogy továbbra sincs varázspálcájuk. Amit nagyon nehéz lesz megmagyarázni a szavazópolgároknak. És nemcsak azért, mert ,,gyarló az ember'. Vagy elsősorban nem azért. Inkább a csoda reménye miatt, amit már annyira várnak. Mert egyszer jóra fordul minden. De miért nem holnap? Hiszen már tegnap is késő volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..