home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Gyalázkákkal az erzsébetlaki ringó nádtengerben
Martinek Imre
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Gyalázkákkal az erzsébetlaki ringó nádtengerben

Az időjárás szeszélye ellenére harmadik nekifutásra mégiscsak sikerült tető alá hozni a közép-bánsági Erzsébetlakon március 23-án az I. Nádvágó-világbajnokság elnevezésű rendezvényt.

A Törökbecséről, Törökfaluból, Nagyboldogasszonyfalváról, Muzslyáról és Erzsébetlakról érkezett tíz-egynéhány vajdasági csapat vett részt ebben a téli „aratóprogram”-ban, melynek megszervezését a helyi, azaz „blatósi” turisztikai egyesület szorgalmazta. A részletekről a szervezet elnökét, Pozsár Istvánt kérdeztük.

— A szándékunk az, hogy ne merüljön feledésbe a hagyományos nádvágás, azonkívül a nádnak mint természetes, egészséges anyagnak, környezetbarát és hőszigetelésre is használható terméknek a népszerűsítéséhez is hozzá szeretnénk járulni. Továbbá szorgalmazzuk, hogy nádvágóink tapasztalataik megvitatása végett eszmecserét folytassak egymással.

A rendezvénynek, melyet jelenlétével Goran Knežević mezőgazdasági miniszter, továbbá Miroslav Vasin tartományi kormányalelnök, gazdasági, munkaügyi és a nemek egyenjogúságával megbízott titkár is megtisztelt, közönségcsalogató célja is volt. Éppúgy, mint a nyári revüaratásokra, erre az aratásra is minden csapat magával vitte a saját hagyományos reggelijét, majd azt zsűri osztályozta eredetisége, külleme, feltálalása és díszítése alapján. A kétfős csapat mindegyikének tizenöt darab 100-105 cm körméretű nádkévét kellett levágnia, illetve halomba raknia meghatározatlan idő alatt. Az értékelést végző bizottság a kéve bőségét, szorosságát és tisztaságát, továbbá a halom kinézetét és a tarló tisztaságát is pontozta. A művelődési műsorral egybekötött eredményhirdetés helyszíne a falu Művelődési Otthona volt.

A bajnokoknak kijáró serleget az erzsébetlaki Hrubik Janko és Kurunci Márton vehette át, voltaképpen azonban minden versenyző kapott emléklapot. Közöttük a verseny legidősebb részvevője is. Az erzsébetlaki 77 éves Dvorszki Antal bácsi, aki idestova több mint fél évszázada forgatja a gyalázkának nevezett nádvágó eszközt. Egyébként a vizek ölelésében meghúzódó szerb, szlovák, magyar és bolgár etnikumú Erzsébetlak ezerháromszázhetvenhét lakosának jelentős hányada kapcsolatban áll a nádvágással, illetve a nádfeldolgozással. Amint azt a VRT helyszíni tudósítója is megjegyezte, sajnos egy ún. piacképes, azaz 105 cm körméretű nádkéve ára emberemlékezet óta csupán egy kenyér árának felel meg. Vagyis a nádvágásból még nem gazdagodott meg senki.

S hogy akkor mégis mi végre népszerűsíteni ezt a gyalogmunkát? Nos, erre a kérdésre mellékelt fotóink adjanak választ. Az esemény hangulatának és lényegének átérzéséhez igazi helyszínelésre is szükség van. Aki teheti, a következőt semmiképp se hagyja ki!

A fényképeket Pozsár Csilla bocsátotta lapunk rendelkezésére

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..