home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyalázat és igazságtalanság
Tomek Viktor
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám

Azt hiszem, az eddigi kételkedőkben is világos most már az, hogy a köztársasági, illetve a tartományi bíróságok sok esetben kettős mérce alapján ítélkeznek. Az újvidéki bíróság - ugyanaz az törvényszék, amely a temerini verekedő fiatalokat összesen 61 évnyi fegyházbüntetésre ítélte - összesen 15 év...

Azt hiszem, az eddigi kételkedőkben is világos most már az, hogy a köztársasági, illetve a tartományi bíróságok sok esetben kettős mérce alapján ítélkeznek. Az újvidéki bíróság - ugyanaz az törvényszék, amely a temerini verekedő fiatalokat összesen 61 évnyi fegyházbüntetésre ítélte - összesen 15 év börtönbüntetést szabott ki első fokon annak a hat szerb nemzetiségű fiatalnak, akik többször brutálisan összevertek és megaláztak, fogva tartottak és megzsaroltak egy újvidéki magyar fiatalembert. Az újvidéki bíróság egy 29 éves futaki fiatalra mondta ki a legsúlyosabb ítéletet: öt év börtönt (az elítélt egy csónakból próbálta belefojtani a sértettet a Dunába), a legenyhébb ítélet 16 hónapos szabadságvesztés. A magyar fiatalt 2004 szeptemberében egy autóbaleset után ejtették túszul az elítéltek, majd azt követelték tőle, hogy fizesse meg a kárt, holott a karambolt nem is ő okozta. A Duna-partra vitték, összeverték, azzal fenyegették, hogy megölik. Lőfegyver is volt náluk. Az ítélet szerint ezután levetkőztették, ruháját a Dunába dobták, arra kényszeríttették, hogy menjen be a folyóba, az egyik elítélt pedig egy csónakból vízbe próbálta fojtani. Miután az áldozat megígérte, hogy három napon belül kifizeti a kért összeget, sorsára hagyták a Dunában. A félholtra vert fiatalember ki tudta vonszolni magát a partra, a rendőrök találtak rá. A vádlottak közül ketten a bűncselekmény elkövetése óta előzetes letartóztatásban voltak, a többiek szabadlábról védekezhettek.
Horváth Tibor, az egyik temerini fiatalember édesapja lapunknak elmondta, hogy az ítéletet reálisnak tartja, véleménye szerint az újvidéki bíróság - állítólag a főügyész ugyanaz a személy volt, mint aki a temeriniek ügyében is ítélkezett - ebben az esetben tárgyilagosnak bizonyult. Horvát Tibor úgy gondolja, hogy ez ékes példa arra, hogy a bíróságok bizonyos esetekben elfogulatlanul, más esetekben pedig elfogultan döntenek.
A temerini verekedő fiatalokat 20 hónapja tartják fogva, pillanatnyilag a Sremsaka Mitrovica-i fegyházban. A szülők havonta egyszer egy órát tölthetnek gyermekeikkel a börtön falai között, és már magyarul is beszélhetnek hozzájuk. Horváth elmondta, hogy még nem adták fel a reményt, jóllehet a fiúk hónapról hónapra szemmel láthatóan egyre soványabbak.
- A jogorvoslatra várunk, idegek harca az egész, de kitartunk a végsőkig. Úgy érzem, hogy időhúzás folyik, nem tudom, mire megy a játék, teljesen tehetetlennek érezzük magunkat - vallotta Horvát Tibor.
Ha elutasítják az perújrafelvételt, akkor Vojislav Koštunica elnök megkegyelmezhet nekik. Csak akkor fordulhatnak a nemzetközi bírósághoz, ha már minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettek. De ne feledjük, öt magyar fiatalembert már több mint 20 hónapja tartanak fogva egy kétes, sokak által megkérdőjelezett bírósági ítélet után. Minden bizonnyal a gyerekek - ha valaha is hazaengedik őket - maradandó sérüléseket szenvednek. Ha őket teljes mértékben már nem is lehet megmenteni, de azért az igazságért, az igazságosságért talán még lehet valamit tenni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..