home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gunarasi sportkörkép
Tóth Tibor
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
Gunarasi sportkörkép

Amikor nem csak a pályán dőlnek el a dolgok
Még tartanak a teremtornák, de a környékbeli labdarúgóklubok már a két hónap múlva kezdődő bajnoki rajtra gondolnak. A gunarasi Olimpia csapata sem állt le teljesen a téli időszakban. A topolyai teremtornán a 4. helyen végzett, a gunarasi viadalon azonban ennél jobban szeretne szerepelni.

Az együttes a 11. helyen zárta a Szabadkai Liga őszi idényét. Ez a teljesítmény ugyan elmaradt a várttól, ám a gunarasiaknak gyakran nemcsak az éppen aktuális ellenféllel, hanem más, külső tényezőkkel is meg kellett küzdeniük.

A zöldek a 2013/14-es idény végén a magasabb ligába jutást eredményező 4. helyen végeztek, ám anyagi okokból és káderhiány miatt nem vállalták a Vajdasági Liga bácskai csoportjában való indulást. Az addigi vezetőedzőnek, Balaska Ottónak megköszönték az együttműködést, helyére a fiatal Dér Lórántot nevezték ki. A felkészülési időszakban példátlan sérüléshullám sújtotta a csapatot, többen hetekre, sőt hónapokra kidőltek. Két játékost — Hollót a szenttamási Mladost Radostból és Dujmusint a nádaljai Napredakból — igazolt le a gunarasi vezetőség. A pontvadászatot a tavalyi idényhez hasonlóan ezúttal is a njegoševói (istenáldási) Proleter elleni szomszédrangadóval kezdte a csapat.

— A 20. percben már 3 : 0-ra kellett volna állnunk, de helyzeteinket sorra kihagytuk, a vendégek pedig néhány perccel az első játékrész vége előtt megszerezték a vezetést. A folytatásban mindent egy lapra tettünk fel, de egy ellentámadásból kapott gól megpecsételte a sorsunkat. Lazarević pacséri játékvezető és segítői nagyon gyengén vezették a derbit, egy szabályos gólunkat les címén megsemmisítették. A második fordulóban Tiszaszentmiklósra, az újonc Slogához látogattunk, és 4 : 1 arányban alulmaradtunk. A harmadik fordulóban a korábban már magasabb ligában is szerepelt törökkanizsai Obilićet fogadtuk. Nem akarom mindig a játékvezetőket hibáztatni, de a nagyfényi Sakal főbíró három perc alatt két kitalált büntetőt fújt a vendégeknek. Miatta a kétgólos előnyünk „elolvadt”, és 3 : 3 arányú döntetlennel ért véget a találkozó — mondta a még ennyi idő után is felháborodott Orcsik István, a gunarasi Olimpia Labdarúgóklub elnöke.

A csapat megtört, a sérülések mellett — hat játékos dőlt ki a kezdőcsapatból — sárgalapok és eltiltások is sújtották a zöldeket. Több mérkőzésen is szépen, közönségcsalogatóan játszott az Olimpia, viszont a csatárok nem mindig érezték a kaput.

— Sok pénzt kell befektetni a csapatba ahhoz, hogy az idényt végig lehessen játszani. S akkor jön néhány játékvezető, és az ítéleteivel eldönti a mérkőzéseket. A játékvezetői kar nem üti meg a liga szintjét. A kezdőktől nem várunk el sokat, de vannak itt tapasztalt játékvezetők, akik nagyon alulteljesítettek. Azt is el kell mondani azonban, hogy néhány magasabb ligában a vezetőbírók jól teljesítettek. Amikor közülük kaptunk valakit, megnyugodtunk, mert ők reálisan fújtak az egész idény folyamán — tért ki a bírókra Orcsik.

Az Olimpia felnőttcsapata

A Szabadkai Ligában több csapatot is pontlevonással büntetett a liga vezetősége, a többi közt az Olimpiát is.

— Az idényt Dér Lóránttal a kispadon kezdtük. Tudatlanságunk miatt kerültünk abba a helyzetbe, hogy elveszítettünk négy pontot. A Bajsán vívott mérkőzésünk után a hazaiak jelezték, hogy Dér nem ülhetett volna a kispadon, mivel ebben az idényben korábban már játszott (10-15 percet) a csapat színeiben. Ezt nem tagadjuk, ez így volt. Térdműtéte után lábadozva, amikor a helyzet úgy kívánta, néha játszott. A liga vezetősége négy hónapra eltiltotta a futballal kapcsolatos minden tevékenységtől. Ez azonban nem volt elég, még a csapattól is levontak négy pontot. Nagyon felháborodtunk, és mindent megteszünk a bajnoki pontok visszaszerzéséért. Ha a klub vétett, akkor a klubot büntessék meg egy bizonyos összegre, és ne a csapattól vonjanak le pontokat. A játékosok szenvedtek, küzdöttek ezért a négy pontért, de jött valaki a szövetségből, és egyetlen tollvonással elvette tőlük azt, amiért megdolgoztak. Más csapatok is hibáztak, ők azonban mindent megúsztak. A klubokat nem egyenlő mércével mérik, egyeseknek ugyanis szinte mindent elnéznek. Az egyik játékosunk egy szabálytalan szerelés miatt ötmeccses eltiltást kapott. A szerelés nem volt durva, senki sem sérült meg, a játékosunk a piroslapot tudomásul véve lejött a pályáról, és mégis ilyen súlyos eltiltással büntették. Fellebbezésnek nem látjuk értelmét. Ha a játékos fellebbez, akkor 3000 dinárt kell leszámolnia, ha a klub, akkor viszont 10 000-et. Nem tartozunk a labdarúgó-szövetségnek, minden számlát rendeztünk, mégis ilyen szigorú döntésekkel sújtja a csapatot. Hosszú évek alatt a semmiből hoztunk létre egy szabadkai ligás csapatot, fokozatos munkával évente egy-egy lépcsőfokot haladtunk felfelé, amikor is az illetékesek egy tollvonással kétségbe vonják a munkánkat. Ez minősíthetetlen. Fontolgatom, hogy beadom a lemondásomat — mondta Orcsik.

A klubelnök szerint, ha együtt marad a csapat, akkor tisztességesen befejezi a ligát — akár vele, akár nélküle —, de a következő idény előtt elgondolkodnak majd, érdemes-e nekivágni.

A felnőttön kívül Deák Előd vezetésével pionírcsapat is működik a klubban. A fiatalok a tízcsapatos mezőny 5. helyén várják a tavaszi folytatást.

A sakkiskola ontja a tehetségeket

A faluban a sakk-klub és a Kobra Karateklub is tevékeny. A sakkozók a Szabadkai Ligában tizenegy csapat közül a középmezőnyben végeztek. A tizenöt éve működő sakkiskola már több kimagasló sakkozót is kinevelt. A sportág kedvelőinek ismerősen csenghet többek között Kalmár Mónika és Miklós Adél neve, a jelenlegi játékosok közül pedig Farkas Barbara, Pecze Ákos, Nyírádi Adél, Zabos Dénes és Gere Kornél ért el kimagasló eredményeket. Január elején, a Verbászon megtartott Szerbiai Kadétok Országos Sakkfesztiválján Nyírádi és Pecze a 8 évesek, Farkas pedig a 14 évesek kategóriájában jutott be a legjobbak közé, jogot szerezve ezzel az országos bajnokságon való részvételre. Nyírádi emellett saját kategóriájában is a legjobbnak bizonyult.

Posztós Zoltánra emlékezve minden évben rangos emléktornát rendeznek a településen

— Tizenöt évvel ezelőtt megboldogult Posztós Zoltán barátommal indítottuk el a sakkfoglalkozást a helyi általános iskolában. A nemrégiben Bajsán megtartott Jó Pajtás Kupán a harminchárom lány közül Farkas a 9. helyet érte el, lánycsapatunk a tizenhárom iskola közül az 5. helyen végzett, felfiatalított fiúegyüttesünk 13. lett huszonnyolc iskola versengésében, Boros Dominik pedig száz sakkozó közül a 33. helyet érte el. Miklós Adél személyében mesterjelöltünk is van, aki nemcsak Gunarason, hanem a pacséri Bácska II. ligás csapatában is játszik. A pacsériak a 8. helyen fejezték be a bajnokságot, Adél pedig a Bácska legeredményesebb sakkozójának bizonyult — sorolja Orcsik, aki a futballklubon kívül a sakk-klub elnöki teendőit is ellátja.

A Kobra Karateklub is szépen gyűjti az elismeréseket. Az általános iskolás gyerekekkel Budimcsevity Antal foglalkozik. Kádár Melinda, a klub elnöke elmondta, hogy versenyzőik rendszerint több éremmel térnek haza a bel– és a külföldi megmérettetésekről, a legjobb eredményeket pedig Faragó Egon, Kocsis Krisztina, Budimcsevity Sonja és Pintér Patrik érték el, akik egyúttal sikeresen vizsgáztak a fekete övért is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..