home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Guiness-rekord született Felsőhegyen!
Tóth Lívia
2007.07.18.
LXII. évf. 29. szám
Guiness-rekord született Felsőhegyen!

Mindenki igyekszik elfoglalni a helyét Barát István fotójaIgazi kánikulában tartották meg vasárnap Felsőhegyen a Bort, búzát, békességet elnevezésű VI. Kárpát-medencei Aratóünnep központi rendezvényét. Az eseményen jelen volt Saša Dragin köztársasági környezetvédelmi miniszter, Göncz Ki...

Mindenki igyekszik elfoglalni a helyét Barát István fotója

Igazi kánikulában tartották meg vasárnap Felsőhegyen a Bort, búzát, békességet elnevezésű VI. Kárpát-medencei Aratóünnep központi rendezvényét. Az eseményen jelen volt Saša Dragin köztársasági környezetvédelmi miniszter, Göncz Kinga magyarországi külügyminiszter üdvözlőlevelét Ijjártó István olvasta fel, a vendégeket Juhász Attila polgármester köszöntötte, majd Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke hivatalosan is megnyitotta a hagyományos aratást felelevenítő rendezvényt.
A kijelölt területen az idén szokatlanul nagy volt a nyüzsgés, a megszokottnál jóval több vajdasági és anyaországi aratócsapat igyekezett elfoglalni a 10x10 méteres parcellát. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, åsz Szabó Imre főszervezővel az élen, ugyanis Guiness-rekord felállítására törekedett, és ez sikerült is! A délutáni eredményhirdetés kezdetén Mencs András, a Guiness Rekordok Bizottságának megbízott tagja elmondta, valóban egyszerre, egyidejűleg, egy helyen a legtöbb résztvevővel végezték Felsőhegyen a kézi aratást: 103 csoport, ami ugyanennyi aratóreggeli és -ebéd készítését, feltálalását is jelentette. Az aratókat, összesen 515 főt, 43 kétlovas fogat szállította a helyszínre 32 huszár lovas kíséretében. Ezt próbálja meg valaki utánuk csinálni!
A tömeges megjelenésre való tekintettel a szervező- és a szakmai bizottság egyaránt értékelt, hogy minél többen vigyenek haza ajándékot. Közöttük volt Gombosfalu (Sarnyú, Betyárok), Csorvás (Jóbarát), Kecel (Együtt-egymásért), Tiszafüred, Majdány, Versec, Ada (Mezei csokor), a Dužijanca, Orompart (Ördögök, Ifik), Felsőhegy (Mezei virág, Bánkúti Páncél, Aranykalász), Zenta (Búzavirág, Aranykalász), Szenttamás (Hagyományápoló Klub, Aranycsapat), Adorján (Szőke Tisza), Törökfalu (Nagyszállásiak, Nagyúti komák), Padé (Arany szöm), a Bunjevačko kolo I. csapata, győztesnek pedig az oromparti Aranycsapatot kiáltották ki. A közönség díját a felsőhegyi Bánkúti Csikósok vehették át. Ha legény vagy, gyere velem kaszálni! elnevezéssel minden évben Felsőhegyen zajlik a gyorsasági aratóverseny vajdasági döntője is. Ebben a kategóriában a harmadik helyen az Oromparti Ifjak végeztek, második lett a Dužijanca I. csapata, a két egyenrangú első helyezett pedig Orompart I. csapata és az adai Mezei virág.
Míg az aratók a búzaföldön izzadtak, addig a szakácsok a falu központjában lévő park árnyas fái alatt szorgoskodtak, és nemcsak a bográcsokban rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek, de egy ökröt is nyársra húztak. A legízletesebb és minden bizonnyal a leghagyományosabb aratóreggelit a moholi Napsugár és a felsőhegyi Mezei virág csoport mutatta be, a tálalásban viszont a verseci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai jeleskedtek. A számos különdíj mellett az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend díszserlegét Csala Rozália érdemelte ki a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület képviseletében, aranyserleget pedig a Füredi Jóbarátok (Tiszafüred) és a 97-es főzőcsapat kapott. A zsűri elmondta, az ételeket nem volt kis munka elkészíteni, de végigkóstolni sem. Ilyenkor a település egy nagy terített asztal, amely mindenkit szeretettel vár. Ezt a lehetőséget nagyon sokan ki is használták, és kora reggeltől késő estig szórakoztak Felsőhegyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..