home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Görbe tükör a divatnak
Salvai Ramona
2017.06.04.
LXXII. évf. 21. szám
Görbe tükör a divatnak

Hatalmas papírtáskákkal, tűsarkakon egyensúlyozó, szépre sminkelt, tökéletes testű, fiatal nők, rajtuk a legújabb kollekciók darabjai.

Mindez természetesen New Yorkban történik, ahol főhősünk ragyogó megjelenéséhez remek karrier, manhattani apartman és egy sportoló/üzletember vőlegény is jár — ugye, jól ismerjük a divat csillogó, elkápráztató világát a filmekből? Az amerikai romantikus vígjátékokból pontos képet kaphatunk róla. Akad azonban néhány olyan film is, amely éppen erre cáfol rá, ez elé tart görbe tükröt, továbbá betekintést nyújt a kulisszák mögé, elgondolkodtat a csillogás értékéről, áráról és a felszínesnek bélyegzett/vélt világ mélységéről.

Az alábbiakban olyan filmalkotásokat mutatunk be és ajánlunk, amelyek a Prada táskákkal teletömött gardróbok mélyére ásnak, és olyan oldalait mutatják meg a szakmának, amelyekről általában hallgatnak a női magazinok.

Nagyítás (Blow-up) (1966)

Klasszikus. Michelangelo Antonioni rendezte. Akinek ismerősen cseng ez a név, az bizonyára nem lepődik meg, amikor rájön, hogy nem egy tipikus „divatos filmet” lát, hanem egy valódi történetet, melyet nézni kell, figyelemmel kell kísérni, felismerve az alkotói szándékot és a mondanivalót a mögöttes tartalomban. Az alaptörténet szerint a főszereplő, Thomas fiatal és gazdag divatfotós, aki kíváncsi, felfedező és szenvedélyes természete révén a valóságos alakokat, történeteket, helyzeteket keresi. Így örökít meg például egy parkban csókolózó szerelmespárt. Az elkapott pillanata viszont valódibb és tartalmasabb, mint azt elsőre sejtené. Egy gyilkosság bizonyítéka kerül a kezébe, de ezt csak később, a képek kinagyításával fedezi fel. Az érintettek azonban igyekeznek mindent megtenni, hogy visszaszerezzék a negatívokat.

Zoolander 1, 2 (2001, 2016)

Talán a valaha készült legjobb filmszatíra divat tematikában. Ben Stiller rendezte, és ő alakítja a főszereplő Derek Zoolandert is. Zoolander a férfi modellek ünnepelt sztárja. Fájóan üresfejű, ám karrierjének alakulásához nincs is szüksége fárasztó agymunkára. Ragyogását azonban beárnyékolja riválisának, Hanselnek (Owen Wilson) a feltűnése. A fiatal tehetség egészen más életmódot, stílust és trendet képvisel, és azonnal felfigyel rá a szakma. Zoolandernek ezzel veszélybe kerül egyedi státusza, karrierje. Ekkor tűnik fel a színen a híres divatguru, Mugatu, és Zoolander ostobaságát kihasználva igyekszik felhasználni a férfit sajátos céljainak elérésére. Agymosással eléri, hogy Zoolander merényletet kövessen el Malajzia miniszterelnöke ellen. Pontosabban elérné, ha Zoolander az új barátai segítségével nem fedezné fel Mugatu hátsó szándékát. Végül közösen próbálják megakadályozni az akciót. A látszólag irreális cselekmény magában is mókás történet, viszont a jelenetek mind tematikájukban, látványukban és az elhangzó poénok tekintetében is nagy igazságokra mutatnak rá.

A film hatalmas sikert aratott 2001-ben. Tavaly megérkezett a második része is, és ugyan kevésbé ütős, de mindenképp érdemes legalább egyszer megnézni. A már megkedvelt szereplőink, karaktereink ugyanis újra feltűnnek, emellett pedig mai kontextusba helyeződik a történet és aktualitásokra világít rá.

Factory Girl (2006)

Szintén nem egy hagyományos értelemben vett divatfilm. Edie Sedgwick történetét követi végig, ezzel mutatja be a hirtelen sztárrá válás hátulütőit, azt az életutat, amely a rövid ideig tartó csillogástól egy mélyrepüléssel a teljes megsemmisülésig vezet. A film igaz történetet mutat be, Edie Sedgwickét, aki egyetemi évei után egy jómódú család sarjaként került New Yorkba. A cselekmény a ’60-as években játszódik, a pop art ünnepelt sztárja, Andy Warhol alkotói fénykorában. A lány a nagyvárosba kerülve azonnal belecsöppen annak sűrűjébe, oda, ahol minden történik: a Factorybe. Warhol egyik első és leghíresebb szupersztárja lesz, a divatszakma is felkapja egy rövidebb időre a karakteres megjelenése, stílusa, viselkedése és bája miatt. Viszont a hirtelen jött hírnév minden kellemetlen velejárója is megérkezik Edie életébe, aki kezéből szép lassan kicsúszik az irányítás, és éppoly hirtelen veszíti el ünnepelt státuszát, mint amilyen hamar megkapta.

Az ördög Pradát visel (2006)

Amerikai romantikus vígjáték Meryl Streep (Miranda Priestly) és Anne Hathaway (Andy Sachs) főszereplésével. A sztereotípiákat erősítő, a bevezetőben felsorolt jegyek szép sorjában fel is tűnnek, majd mérlegre helyezzük őket — szemben az élet egyéb aspektusaival, apróságaival és hétköznapiságaival. Andy a fiatal, ambiciózus lány New Yorkba költözik, hogy újságíróként tevékenykedhessen, viszont kapcsolatok híján, ám a referencia reményében, csak a Runway nevű divatlapnál kap asszisztensi állást a főszerkesztő mellett. Ez egy hatalmas lehetőség, a főszerkesztő, Miranda Priestly ugyanis igen befolyásos személy, csakhogy Andyt a divat világa egy cseppet sem érdekli, felszínesnek, feleslegesnek tartja. De a lapnál töltött idő alatt egészen megváltozik — ő maga is, és a korábban kialakított véleménye is. Beilleszkedik az új közegébe, elégedettek vele, magánélete is ezzel arányosan kezd el változni — sajnos negatív irányba. A film sokat emlegetett jelenete az, amikor a magazin főszerkesztőjét alakító Streep felvázolja a laikus, sőt magát kívülállónak tekintő fiatal lány számára, hogy miért iránymutató az a bizonyos divatmagazin, és hogyan szivárog be a divat tudtunkon kívül is az életünkbe. A film egy másik kiemelendő értéke, hogy megtartja ugyan a tipikus amerikai romantikus vígjáték jegyeit, de a divat fényűző világán túlmenően egy reálisabb valóságot is felfest. A végén egy vagy-vagy helyzet elé kerülünk, ahol a főszereplőnk döntést hoz, de a Mi lett volna, ha? kérdést meghagyja a levegőben lógni.

The September Issue (2009)

Valódi szereplők, valódi történet. A The September Issue egy dokumentumfilm, mely a divatvilág bibliájának tekintett Vogue szeptemberi számának megszületését tárja a kíváncsi divatrajongók elé — a szeptember ugyanis a divatvilág januárja. Ez az a hónap, amikor egy rövid pihenő után újraindul a gépezet, így evidensnek látszott az említett hónap lapszáma munkálatainak menetét megörökíteni. Ha pedig Vogue, akkor Anna Wintour neve jut elsőként eszünkbe. A filmből azonban kiderül, hogy van még valaki a szupercsapatban, aki legalább annyira zseniális és nélkülözhetetlen, mint a híres Wintour. Ő Grace Coddington, a magazin kreatív igazgatója. A filmben különös hangsúlyt kap személye, munkája és kapcsolata Anna Wintourral. A különleges páros mellett a topmodellektől kezdve a divatfotósokig még számos ismert és befolyásos szakmabeli feltűnik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..