home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
PÁSZTOR Natália
2015.04.21.
LXX. évf. 17. szám
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Szombaton, a délelőtti órákban tartották meg Csantavéren azt a munkaakciót, amellyel a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium helybeli diákjai és tanárai közös erővel, lendületes összefogással megtisztították a falu központjának egy részét. Sir Patrick Geddes híressé vált állítása lett az összegyűltek követendő mottója.

— Lassan öt éve érlelődik bennem az a gondolat, hogyan segíthetném diákjaink környezettudatos magatartásának és szokásrendszerének kialakítását. A természetet tisztelő nemzedék nevelésének megalapozása kiemelkedő feladat. Fontosnak tartom, hogy a tanulók megismerjék közvetlen környezetük értékeit, azt felelősen tudják őrizni és ápolni. Többször láttam és hallottam arról, hogy a tanulóink milyen örömmel járnak önkéntes munkát végezni a palicsi állatkertbe. Ők Csantavérhez tartoznak, annyi mindent kaptak már a szülőfalujuktól, így a Föld napja alkalmából elérkezettnek láttam az időt, hogy mindezt viszonozzák, érezzék a gyökereiket, a kötődést, tudatosodjon bennük, ide bármikor visszatérhetnek. A helyi közösségtől engedélyt kaptunk az akció megvalósítására. Lázár Dezső faipari mérnök, nyugalmazott tanár segítségével fákat, cserjéket, növényeket ültettünk, településünk szebbítéséért dolgoztunk, igyekeztünk zöldebbé tenni a környezetünket. Huszonhárom gimnazista és néhány tanár vette ki részét a munkából, amit szívből köszönök nekik. Nagyon szeretném, ha a megmozdulásunkból a közösséget erősítő tradíció válna. Támogatóink voltak: Akris, Berényi A&I, Bio-Flopet co., Felix, Gebi, Goodwill gyógyszertár, Gold faiskola, a helyi közösség, Kecsenovics Company — számolt be Petkovics Márta szervező, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium földrajztanára.

— Nagyon szívesen jöttem ma, megmutattuk, hogy egy kis munkával mi mindenre vagyunk képesek. Egy kicsit azért is dolgoztunk, hogy példát mutassunk a falubelieknek, hogyan kellene festenie a központnak. Nem utolsósorban együtt lehettünk társainkkal — mondta Oláh Andrea, a gimnázium harmadikos diákja.

— A faültetést nagyon jó dolognak tartom, hiszen a környezet mindjárt szebb, ha zöldebb. Néhány évvel ezelőtt egy nagy vihar következményeként a szél tövestül csavart ki fákat. Jó érzés, hogy az üresen maradt helyeket mi ma pótolhattuk, és reménykedem benne, hogy hosszú évekig megmaradnak. Sok esztendő múlva is, ha majd erre sétálok, biztosan eszembe fognak jutni ezek az évek, amikor közösen tettünk valamit a falunkért — elmélkedett Csonka Krisztina harmadikos tanuló.

— Fontosnak és hasznosnak tartom a mai napot, hiszen környezetünk megtisztításáról szólt. Tudjuk, hogy nem tehetünk nagy dolgokat, de a sok kicsi tett is lehet hasznos. Tanárainkon érezhető volt, hogy nagyon fontosnak tartják a környezetvédelmet, így mi is elszántabban dolgoztunk. A csepergő eső ellenére is gördülékenyen folyt a munka — egészítette ki a mondottakat Juhász Rebeka első osztályos tanuló.

A volt, a jelenlegi és a leendő csantavéri gimnazisták tiszteletére egy úgynevezett gimnáziumkertet alakítottak ki a takarításban részt vevők.
















Figura Imre és Pásztor Natália felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..