home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Golden Globe
Brasnyó Zoltán
2019.01.22.
LXXIV. évf. 3. szám
Golden Globe

A január 6-án, vasárnap megtartott Golden Globe-gálán Los Angelesben ismét megrendezték az „Oscar előszobáját”, azaz a Golden Globe-díj-átadó ceremóniát.

Nem sokan gondolták volna, hogy a Bohém rapszódia kapja meg a legjobb drámának szánt elismerést, mivel rendkívül vegyes kritikai fogadtatásban részesült.

A nézők persze imádják világszerte, ezt a hatalmas mozibevétel is igazolja. Ez viszont még nem minden: Rami Malek lett a legjobb férfi színész, aki élete alakítását nyújtotta Freddie Mercuryként, minden kétséget kizáróan megérdemelte a díjat. Malek játszott már tv-sorozatban (Mr. Robot), a Bohém rapszódiában pedig a legkritikusabb Queen-rajongók várakozásait is felülmúlta. Mindenben Freddie-re emlékeztet, kizárólag az énekhangját nem utánozta. A mimika, a gesztusok, a mozgás és a színpadi stílus is a helyén van. A díj átvételekor Rami Malek azt mondta, mindent Freddie Mercurynak köszönhet, hiszen szavai szerint élete legnagyobb örömét kapta tőle, így a díjat természetesen az elhunyt zanzibári énekesnek ajánlotta.

A mostani siker után Malek esetében még az sincs kizárva, hogy az Oscar is az övé lesz. Az akadémia jelölései viszont egyelőre még nincsenek meg, arra azonban már jelentős összegekben lehet fogadni, hogy Christian Bale, Ethan Hawke, Willem Dafoe és/vagy Bradley Cooper is versenyzik majd az aranyszobrocskáért. Az átadón egyébként ismét érvényesült a papírforma, több ponton is: a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Alfonso Cuarón mexikói rendező Roma című önéletrajzi ihletésű alkotása két díjat is bezsebelt. A Netflix számára készült film az 1970-es években játszódik, fekete-fehérben. A legjobb drámai színésznő Glenn Close lett, aki a The Wife-ban alakított nagyot. Beszédében a hetvenegy éves színésznő álmaink követésének fontosságát hangsúlyozta, valamint azt mondta, „mindannyiunknak meg kell találnunk az egyéni beteljesedést”. Christian Bale nyerte el a legjobb színész díját a musical vagy vígjáték kategóriában, az Alelnök című filmben nyújtott alakításáért. Az Alelnök (Vice) volt egyébként a másik olyan film, amely igencsak megosztotta a kritikusokat és a nézőket is. Regina King lett a legjobb női mellékszereplő a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmben nyújtott alakításáért, Mahershala Ali pedig A zöld könyv című filmben nyújtott színészi teljesítményéért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

A televíziós drámai sorozat Golden Globe-ja is sokat nyom a latban a szakmabeliek körében, ebben a kategóriában a szovjet ügynökök amerikai mindennapjait bemutató Foglalkozásuk: Amerikai című széria kapta meg az elismerést. A legjobb animációs film a Pókember — Irány a Pókverzum lett, a daloknál pedig szintén akadt érdekesség: Lady Gaga a Csillag születik film Shallow című daláért kapta meg a szobrocskát, a legjobb eredeti betétdal kategóriában. A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) 76. gáláján Los Angelesben összesen 25 díjat adtak át. Maga a tudósítótestület kilencventagú. Sandra Oh színésznő és Andy Samberg komikus vezette az idei gálát, mely ezúttal mintegy háromórásra sikeredett.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..