home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Globális szivárgás
Talpai Lóránt
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám
Globális szivárgás

- Szalai Attila karikatúrájaA WikiLeaks néven elhíresült világméretű adatfolyam, adatkiszivárogtatás sokakban különféle kérdéseket vetett fel. A legfontosabb talán az, hogy ez valójában világhálós szabadságharc vagy szemfényvesztés-e, esetleg újabb gumicsont az atomizált?????????????????? t...

- Szalai Attila karikatúrája

A WikiLeaks néven elhíresült világméretű adatfolyam, adatkiszivárogtatás sokakban különféle kérdéseket vetett fel. A legfontosabb talán az, hogy ez valójában világhálós szabadságharc vagy szemfényvesztés-e, esetleg újabb gumicsont az atomizált?????????????????? társadalom számára. Mindenesetre az felettébb érdekes, hogy az amerikai vagy más titkosszolgálat egy ilyen horderejű ügyet nem tudott idejében felderíteni. Azokról a titkosszolgálatokról van szó, amelyek az eddigiekben képesek voltak a legpitiánerebb arab származású sarki fűszerest is letartóztatni, ha csak egyszer is megfordult a fejében a vallási fundamentalizmus.
A WikiLeaks vezetője ellen az elmúlt időszakban hajtóvadászat folyt.
Ügyvédje politikai indíttatásúnak tartotta a védence elleni hajtóvadászatot. Mark Stephens a BBC-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ,,aggasztják az ügy háttérében meghúzódó, szemlátomást politikai indítékok'. Az ügyvéd szerint Assange számos alkalommal megpróbált kapcsolatba lépni az ügyben eljáró ügyésszel, de hasztalan. Attól tart, hogy mihelyt védence a svéd hatóságok kezére kerül, kiadják az Egyesült Államoknak. Végül a hírhedtté vált újságírót Londonban tartóztatták le, pontosabban maga jelentkezett a rendőrségen. A gyanú szerint Assange még Svédországban megpróbált megerőszakolni két nőt, akik később feljelentették. A WikiLeaks-alapító szerint a vád puszta koholmány, csupán az ellene folyó politikai lejárató kampány része.

Országról országra menekült a WikiLeaks

Miközben Julian Assange, a WikiLeaks alapítója űzött vadként bujkált és menekült a világban, addig maga az adathalmaz is vándorolt... A svéd szerverüket olyan erős hackertámadások érték, hogy az Amazon.com internetes áruháztól béreltek szervertárhelyet. Ez sem tartott sokáig, az Amazon ugyanis megtagadta a szolgáltatást. Ezután a WikiLeaks visszaköltözött egy korábbi svéd szerverére. Onnan egy amerikai, majd egy svájci szerverre vándorolt át. Most már állítólag mindenhonnan kitiltanák, de Pakisztán például szívesen látja.

A Nap mint magántulajdon

Amíg kis bolygónkon folytatódik az adatháború, egyes leleményes személyek inkább az univerzumban keresnek kiutat. Valaki ugyanis bejegyeztette a Napot a tulajdonaként. Ezt egy 49 éves spanyol nő közölte az El Mundo című spanyol lap online számával, hogy galíciai lakóhelyének közjegyzőjénél bejegyeztette a saját birtokaként a Napot. Angeles Duran ezt mondta: szeptemberben fogant meg a gondolat benne, miután hallott egy amerikai férfiról, aki a Hold és a Naprendszer legtöbb bolygójának tulajdonosaként regisztráltatta magát.
Létezik egy nemzetközi egyezmény, amelynek aláíró országai kijelentik, hogy egyetlen állam sem tarthat igényt a maga tulajdonaként bolygóra és csillagra. A személyes igénybejelentésről azonban nem rendelkezik a megállapodás.
,,Nem volt gond, törvényesen jártam el, mert ismerem a törvényt, és nem vagyok bolond. Bárki megtehette volna, csak éppen nekem jutott először eszembe' -- mondta a 49 éves nő a spanyol lapnak, amely utánanézett a bejegyzésnek. És valóban: a közjegyzői dokumentum szerint Duran ,,a tulajdonosa a G2 színképosztályba tartozó csillagnak, a Napnak, a Naprendszer központjának, amelynek átlagos távolsága a Földtől 149 millió kilométer.'
Duran, aki Salvaterra do Mino városában lakik, azt mondta, hogy ,,pénzt akar beszedni mindenkitől, aki valamilyen módon használja a Napot, és a bevétel felét a spanyol kormánynak, 20 százalékát a nyugdíjbiztosítónak kívánja adni'. További tíz-tíz százalékot szán kutatások, valamint az éhezés elleni küzdelem céljaira, a maradék tíz százalékot pedig megtartja magának.
,,Itt az idő, hogy a megfelelő irányban változtassunk a dolgokon. Ha van egy jó ötlet, amely jövedelmet termel, és javítja a gazdasági eredményeket, elősegíti a jólétet, akkor miért ne valósítanánk meg?' -- nyilatkozta a hölgy.

Egy ország, két elnök

Különös módon próbálják Afrikában megoldani azt, hogy egy választáson senki sem, azaz semelyik jelölt se legyen vesztes. Elefántcsontparton ugyanis ketten is letették az elnöki esküt. Miután az ország vitatott régi-új elnökét beiktatták hivatalába, az ellenzék elnökjelöltje, Alassane Ouattara is letette az államfői esküt, nem sokkal azután, hogy az ország vitatott régi-új elnökét, Laurent Gbagbót beiktatták hivatalába.
Eskütételéről Ouattara írásban értesítette a nyugat-afrikai ország alkotmánytanácsát. Guillaume Soro miniszterelnök, aki előzőleg jelezte, hogy a nyugati hatalmakkal és az ECOWAS nyugat-afrikai regionális országcsoporttal egyetemben Ouattara győzelmét ismeri el, ezért neki nyújtotta be lemondását.

A régi is maradni akar

Laurent Gbagbo az eskütétel alkalmából elhangzott szózatában elítélte a külföldi beavatkozásokat, és kijelentette: ,,Soha nem fogjuk feladni szuverenitásunkat'.
Gbagbo 2000 óta tölti be a nyugat-afrikai állam elnöki tisztjét. A mostani, kétfordulós -- október és november végén megtartott -- elnökválasztáson a választási bizottság Alassane Ouattarát kiáltotta ki győztesnek, a döntést azonban az alkotmánytanács érvénytelenítette, és Gbagbót tekinti a választás nyertesének.
Mindezen fejlemények miatt felfüggesztette Elefántcsontpart tagságát az Afrikai Unió.

Kalózharc

Kalózharcra tervezett hajót gyártottak az USA-ban. Part menti hadműveletekben, kalózok és terroristák ellen is bevethető, újfajta gyorsjáratú hadihajó ez. A Fort Worth névre keresztelt járművet a wisconsini Marinette hajógyárában avatták fel, s bocsátották vízre. A Pentagon leginkább különleges, part menti terror- és kalózellenes hadműveletekben kívánja bevetni, mivel sekély, alig hat méter mély vízben is képes manőverezni. Az ilyen hadihajókat várhatóan 2012-ben állítják hadrendbe.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..