home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Glamour stílus a lakberendezésben
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.06.07.
LXXII. évf. 22. szám
Glamour stílus a lakberendezésben

A lakásunk átalakításakor nagy szükség van a szépérzékünkre és a gyakorlatiasság mellett némi stílusismeretre is, hogy a leendő otthonunkban fel tudjunk töltődni.

A glamour stílus kezd egyre népszerűbbé válni, és nemcsak a szépségiparban, hanem már a lakberendezésben is. A glamour jelentése csillogás, káprázat, azaz kiemelünk valamit, elkendőzve az esetleges hibákat. Gazdag stílusról van szó, pompás eleganciával párosuló, ízléses darabok jellemzik. Bizonyos fokú nagyvonalúságot hivatott tükrözni, inkább hedonista módon. Aki ilyen környezetet választ magának, az szereti az életet, a finom anyagokat, a látványos kiegészítőket, a sokszínűséget, a fényt.

Egy efféle lakásnál nem kell követni a stílusok egyhangúságát. Jól megfér egymás mellett a minimál, a barokk — rusztikus elemekkel társítva, de a legkedveltebb az art deco bútorok beillesztése a maguk hangsúlyos eleganciájával.

A legfontosabb a drámaiság, hogy a tulajdonos személyisége fokozottan megjelenjen az enteriőrben. Felbukkanhat a giccs is, még ha nem is hangsúlyos formában.

Az alapbútorzat bármilyen lehet, a lényeg a kiegészítőkben rejlik: a függönyökben, drapériákban, párnákban, bojtokban, tollakban, szőrmékben, gyöngyökben, burkolatokban, világításban és a dekorációs elemekben.

Jellemző színkombináció a fekete-fehér, az arany és a fémszínek, ezenkívül a pasztellkék, a lila és a rózsaszín is nyugodtan feltűnhet a palettán. A textilen — mely jellemzően selyem, bársony vagy brokát — is megjelennek ezek az erős, jellegzetes árnyalatok.

Fontosak a különleges formavilágú fényforrások, melyek lehetnek kristálycsillárok, elegáns üveglámpák — a lényeg, hogy fényben ússzon a tér. A stílust elsősorban a hölgyek kedvelik, mert a régi hollywoodi öltözők hangulatát idézi. Természetesen egy letisztultabb, modernebb változatot is megkomponálhatunk, sötétebb színekkel — ebben a férfiak is jól érzik magukat, hiszen az ő ízlésvilágukat követi.

Ezekre az otthonokra a sok textil, az elegáns függönyök és a vastag, puha szőnyegek jellemzőek. Az étkezőben magas támlájú, puha bársonnyal kárpitozott székeket találunk. A dekorációs elemek általában ezüst- vagy aranyszínűek.

A stílus kedvelői hangsúlyos, hatalmas, fényes keretű tükröket használnak. Az egyik legkedveltebb bútordarab a tükörborítású szekrény, mely lehet fésülködőasztal is. Legtöbbször az egész szekrény tükörrel van borítva, a falakra is tehetünk több egyforma darabot, ezáltal optikailag növeljük a teret, a tükrökben megjelenő fény játéka pedig még több csillogást visz a lakásunkba.

Akár saját kezűleg is el tudunk készíteni egy glamour hatású dekorációt vagy bútordarabot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint arany vagy ezüst spray-vel befújni vagy akrilfestékkel befesteni a kiválasztott tárgyat.

Ezekben az otthonokban a nagyvonalúság érzetét a minőségi anyagok használatával tudjuk elérni, illetve bátran fordulhatunk az említett pénztárcakímélő megoldásokhoz is. A terek berendezésekor valóban csak a fantáziánk szabhat határt.

A stílus jellemzője, hogy a trendet követve változik, de természetesen mindig a luxus határán belül mozog. Elrugaszkodhatunk egészen a túlontúl giccses enteriőrig is, ám ha csak néhány kisebb kiegészítőt használunk, akkor sokunk számára válhat élhetővé az ilyen otthon.

A letűnt korok glamourján kívül a modern glamourt is követhetjük, melyben az egyszerű vonalak, a letisztult elemek találkoznak a csillogással és a fényűzéssel. Minden tárgynak a tökéletességet kell sugallnia, illetve a gazdagság hangulatát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..