home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Génkezelve
Talpai Lóránt
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Génkezelve

Egy szerbiai társadalmi szervezet adatai szerint csaknem egymillióan, de legalábbis több százezren éheznek az országban. Egyre többen élik fel utolsó tartalékaikat, keresik fel a népkonyhákat. Sokan a családi értéktárgyaikat is értékesítik ékszerüzletekben vagy zálogházakban csak azért, hogy élelmiszert vásárolhassanak. Az alapélelmiszer beszerzése súlyos napi gondot okoz az embereknek.

AZ ÉHSÉG NAGY ÚR

Egy szerbiai társadalmi szervezet adatai szerint csaknem egymillióan, de legalábbis több százezren éheznek az országban. Egyre többen élik fel utolsó tartalékaikat, keresik fel a népkonyhákat. Sokan a családi értéktárgyaikat is értékesítik ékszerüzletekben vagy zálogházakban csak azért, hogy élelmiszert vásárolhassanak. Az alapélelmiszer beszerzése súlyos napi gondot okoz az embereknek. Ennek tükrében a minőségi, ellenőrzött, tartósítószertől és egyéb mesterséges anyagoktól mentes élelem szinte az elérhetetlen kategóriába tartozik a szerbiai polgárok számára. Nem véletlen, hogy túlnyomórészt olcsó, kétes tartalmú termékek jelennek meg a boltok polcain. Ezért cseppet sem meglepő, hogy a Szerbiai Zöldek a génmódosított termékek előállítását, forgalmazását és felhasználását tiltó szabályok szigorúbb ellenőrzését követelik. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány ne hallgasson a génmódosított termékekért lobbizó személyekre és cégekre. A zöldek továbbá ragaszkodnak az előírások szigorú betartásához az élelmiszerek megengedett aflatoxin-koncentrációját illetően. Azt szeretnék, ha megbüntetnék mindazokat, akik eddig engedélyezték a mérgezett takarmány felhasználását.

A KERESKEDELMI VILÁGSZERVEZET AZONBAN MÉG NAGYOBB HATALOM

A vádakra a szerb kormány részéről Rasim Ljajić szerbiai kereskedelmi miniszter reagált. Tulajdonképpen a Nyugat által képviselt politikára, pontosabban a Kereskedelmi Világszervezetre hárította a felelősséget. A szerb kormány képviselői szerint az országnak engedélyeznie kell a géntechnológiával módosított szervezetekkel való kereskedelmet, máskülönben nem válhat a Kereskedelmi Világszervezet tagjává. A miniszterrel szemben Miladin Ševarlić, a Szerbiai Agrárközgazdászok Egyesületének elnöke viszont azt az álláspontot képviseli, hogy a kormánynak szigorúbban kellene alkalmaznia a génkezelt termékekről szóló törvényt. „Szigorúan meg kell büntetni azokat, akik ilyesmit hoznak be vagy termesztenek illegálisan az országban” — hangoztatta Ševarlić. Továbbá elutasította azt a véleményt, mely szerint a biotechnológiából származó termékek nem károsak az egészségre. A vita érdekessége, hogy az Európai Unió tagállamainak többsége inkább Ševarlić álláspontjával ért egyet, semmint Ljajićéval. Az EU-tagállamok zöme ugyanis tiltja vagy jelentősen korlátozza a génmódosított növények termesztését, a technológiával járó veszélyekre hivatkozva.

MARAD A MEGOSZTOTTSÁG A GÉNMÓDOSÍTOTT ÉLELMISZEREK KAPCSÁN

Az Európai Unión belül szintén évtizedes vita zajlik a génmódosított vetőmagok használatának engedélyezéséről. Az európai lakosság döntő többsége ellenzi a biotechnológiából származó, módosított növények termesztését. Az országok kormányzatai azonban már megosztottabbak ebben a kérdésben. Némely ország — Szerbiához hasonlóan — a Kereskedelmi Világszervezetbe való betagosodás feltételével magyarázza a génkezelt növények termesztését, más országok pedig továbbra is elzárkóznak. Az utóbbiak köre azonban szűkül, egyre többen hódolnak be ugyanis a génmódosítási lobbinak. Ebben az is közrejátszik, hogy egyre nagyobb szervezetek és egyetemek próbálják bizonygatni a modern technológia kedvező hatását. Indoklásukban főként az emberiség egyik fő ellenségére, az éhínségre hivatkoznak. Joyce Tait, az Edinburghi Egyetem professzora például kijelentette: „Olyan időkben, amikor folyamatosan növekszik az éhínségtől szenvedők száma, és a klímaváltozás is veszélyezteti a gabonatermelést, a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó szabályozást a kutatási eredményekre illene alapozni, nem pedig a politikailag motivált civilszervezetek véleményére.” Az Európai Uniónak tehát változtatnia kell a génkezelt növényekkel kapcsolatos álláspontján, azaz engedélyeznie kell termesztésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..