home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gazdára talált a hódegyházi tej
Tóth Lívia
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Gazdára talált a hódegyházi tej

Majdnem három hétig tartott a hódegyházi gazdák egy részének a kálváriája, ennyi ideig nem tudták ugyanis átadni a tejet. Annak ellenére, hogy a falusiak zömének ez a fő bevételi forrása, naponta több mint 1000 liter tej veszett kárba.

A falu központjában lévő átvevőállomás Piri Ervin helybeli vállalkozó tulajdonában van, aki az épületet annak a Gere Kft.-nek adta ki, amely több bácskai és bánáti faluban is a šimanovci Marić cégnek vásárolta fel a tejet. Mivel a gyár hosszabb ideje nem fizetett, és több millió dináros adósságot halmozott fel, a Gere Kft. kénytelen volt megszakítani vele a kapcsolatot.

A napok múlásával a gazdák egyre elkeseredettebbek lettek, hiszen növekedett a veszteségük, és sokak számára éppen a tej értékesítéséből származó bevétel a biztos megélhetés alapja. A nyakukon maradt tejet más tejgyáraknak igyekeztek eladni, de némelyek nem is voltak hajlandóak szóba állni a gazdákkal, mások meg a rendkívül súlyos helyzetet kihasználva megpróbálták csökkenteni a felvásárlási árat. A háztartásokban nem vállalhatják ekkora mennyiségű tej rendszeres feldolgozását, de hiába is tennék, a túrót, sajtot a faluban, ahol szinte minden családban van tehén, nem tudnák eladni.

Május 30-án este kisebb-nagyobb kannákkal ismét gyülekezni kezdtek a tejtermelők az átvevőhely előtt. Az emberek jóval bizakodóbbak voltak, mint néhány nappal azelőtt, hiszen ígéretet kaptak, hogy a szabadkai tejgyár — szintén a Gere Kft.-n keresztül — átveszi tőlük a tejet. Faggatózásunkra elmondták, az árat nem is kérdezték, de remélik, jó feltételekkel sikerült megállapodni. Korábban tizenöt naponként 31 dinárt kaptak egy liter tejért, és a 7 dináros prémiumot, most 29 dinárt várnak.

Bali Béla gazdálkodó 200 liter tejet fej naponta tizennyolc tehéntől. Nála csaknem 2700 liter tej ment kárba, ami igencsak érzékenyen érinti a családi költségvetést. Korábban, ha az egyik feldolgozó lemondta a tejet, mindig akadt másik, most azonban egyszerűen nem kellett senkinek — mondta, és azt is megemlítette, négy-öt évvel ezelőtt 35 dinár volt a tej ára a prémium nélkül, egy liter tej egy liter naftát ért, manapság viszont öt liter tejet kell adni egy liter naftáért.

A jó hír ellenőrzése céljából az átvevőhelyre megérkezett Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője és Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere. Ők ketten ebben az ügyben már korábban is jártak a településen.

— A múlt hét folyamán értesítettek a hódegyházi termelők, hogy gond van a tejfelvásárlással. A kialakult helyzetről tájékoztattam Juhász Attila államtitkár urat, ő pedig több tejgyárral is kapcsolatba lépett. Miután a szabadkai tejgyárral sikerült megegyezni, ma beindult a tej felvásárlása. Ez ugyanolyan feltételekkel történik, mint korábban, az árban nem lesznek változások, és reméljük, az elkövetkező időszak mentes lesz az ilyesfajta nehézségektől. Amikor a VMSZ arról határozott, hogy államtitkárokat küld a minisztériumokba, azt ígértük, a termelők hétköznapi gondjaival foglalkozunk. Íme, ez egy jó példa erre! Az itteni termelők óriási problémájára, csaknem harminc családnak a megélhetésére sikerült egy hét alatt megoldást találni — mondta Fremond Árpád.

Az átvevőhelyen ezekben a napokban mintegy 600 liter tejet adtak át, de ez a mennyiség minden bizonnyal növekszik majd, és rövid idő alatt ismét eléri az 1000 litert.         

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..