home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Futás befelé!
Bíró Tímea
2017.11.07.
LXXII. évf. 44. szám
Futás befelé!

A tél felé közeledve sok futó kénytelen lemondani a szabadtéri kardiomozgásról, mivel nem minden szervezet viseli jól a mínuszokat.

A megfázásra, fül- és torokgyulladásra hajlamos egyének vagy szüneteltetik a futást, vagy pedig a benti sportolást választják. Az edzőtermek közkedvelt eleme a futópad, viszont akár otthonra is beszerezhető a téli időszakokban különösen hasznos gép.

Sok vita folyik a futópad előnyeiről és hátrányairól. A természetben sportolók szerint a futás így nem nyújt akkora élményt, és nem is olyan eredményes. Természetesen mindkét mozgásformának megvan a pozitív és a negatív hatása.

Aki futópadon sportol, az nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Egy teremben nem kell tartanunk a csapadéktól és attól, hogy sáros vagy csúszós a futópálya. Ellenben a napsütést és a természetes fényt nem élvezhetjük egy bezárt helyiségben.

Az erdőben, a sportpályán, az utcán való futásról sajnos elmondhatjuk, hogy veszélyesebb, mint a beltéri mozgás. Az elhagyott turistautakon, zenével a fülben, ránk támadhatnak, sőt, az is előfordulhat, hogy a göcsörtös talajon valamilyen sérülést szenvedünk. Ezért ajánlatos olyan időpontban kimenni a szabadba, amikor a környezet és a futófelület is jól látható.

A futópados edzéshez egészen más mozgáskultúra társul, mint a szabadtéri kocogáshoz, hiszen utóbbi esetében mi magunk haladunk előre, futópados edzés során pedig a gumiszalag a talpunk alatt. Ez hosszú távon nem feltétlenül ad természetes testtartást vagy egészséges ízületeket.

Ha nincs a közelünkben erdő, hegyes-völgyes vidék, ahol még futni is lehet, akkor a futópad mindenképp célszerűbb megoldás, hiszen a rengeteg funkció közül ezt az opciót is be tudjuk állítani. Ez a lehetőség más izomcsoportokat mozgat meg, mint amelyeket nap mint nap használunk.

Ha nagyon kevés időnk van a testmozgásra, és valóban minden perc számít, akkor az otthoni futópad mellett fogunk dönteni, hiszen megspóroljuk vele a sportpályáig, illetve az onnan haza vezető út idejét.

A két lehetőség mérlegelésekor az is fontos szempont, hogy milyen céllal futunk. A szabadtéri futás megerőltetőbb, mint a beltéri, ebből eredően az utóbbi nem is olyan hatékony. Ez nem csupán az elégetett kalóriák számában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a testet nem egyformán mozgatjuk át. Futópadon való kocogás során inkább az alsótest van a központban, szabadtéren pedig a felsőtest is jelentősebb mértékben társul az edzéshez.

Aki a zárt térben való futás mellett dönt, az figyeljen arra, hogy ebben az esetben nem kell annyira felöltözni, mint ha kint mozognánk. Nem árt beszerezni egy külön a futópadra szánt lábbelit. Másak a súrlódási együtthatók, illetve a talajreakciók, így ezek eltérő módon terhelik meg a szalagokat és az izmokat.

Összességében véve a szabadban és a futópadon való futás más attitűdöt igényel, másként mozgatja meg a testet, viszont mind a két módszer jó hatással van a szervezetre, a gondolkodásunkra, a közérzetünkre, az anyagcserénkre, relaxál, feltölt energiával, és nem mellesleg gyönyörűen formálja az alakunkat, építi az izomzatot. Bármelyik formáját választjuk is, boldoggá fog tenni bennünket a tudat, hogy teszünk valamit az egészségünkért, a testünkért.


A kép forrása: www.foter.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..