home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fundamentum, amire építkezni lehet
Tomek Viktor
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám
Fundamentum, amire építkezni lehet

Dr. Harmath KárolyDr. Harmath Károly OFM Ferenc-rendi szerzetes, az újvidéki székhelyű Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó megalapítója Zentán az Ifjúsági Játékokon a drogmegelőzésről tartott előadást. A szeminárium előtt készítettük vele az alábbi beszélgetést. Az Agapé Ferences Nyomda és...

Dr. Harmath Károly

Dr. Harmath Károly OFM Ferenc-rendi szerzetes, az újvidéki székhelyű Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó megalapítója Zentán az Ifjúsági Játékokon a drogmegelőzésről tartott előadást. A szeminárium előtt készítettük vele az alábbi beszélgetést.
Az Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó 1977-ben alakult meg Újvidéken, és a katolikus könyvkiadók közül azóta is a legnagyobb példányszámban jelenteti meg bibliai, teológiai és más irodalmi jellegű kiadványait. Alapítója és igazgatója, Harmath Károly atya azonban e tevékenységén kívül mással is foglalkozik. A 90-es években egy Horgos melletti tanyán megnyitotta kapuit a Domus Pacis (béke otthona) ferences lelkigyakorlatos és közösségi ház, hogy csoportoknak lelki szolgáltatásokat nyújtson lelkigyakorlatok, szemináriumok és tanfolyamok formájában, szükség szerint pedig egyéneknek és családoknak is magányba vonulási lehetőséget biztosítson. Az épület a maga 15 szobájával 32-45 fő számára kínál szállást. Egy időben rendszeresen kábítószerfüggő betegek vették igénybe az épületet, a festői környezet, a nyugodt és meghitt légkör újabb lehetőséget nyújtott számukra, hogy leküzdjék szenvedélybetegségüket. Egy idő után azonban megszűnt a gondviselésük lehetősége ezen a tanyán.
- Pontatlan az a kifejezés, hogy megszűnt. Arról van szó ugyanis, hogy csak szünetel a róluk való gondoskodás ezen a helyen, az oka pedig egyszerűen az, hogy egy ilyen tevékenység folytatása nem egyszerű dolog. Amíg kezdetben a meðugorjei Milosrdni Otac Közösségtől kértünk segítséget, úgy látszott, hogy megvalósítható ez a nemes kezdeményezés, módjukban áll gondoskodni megfelelő személyekről. A közösséget ugyanis olyanoknak kell vezetniük, akik maguk is hasonló közösségben gyógyultak ki függőségükből, és van hozzá tehetségük, hogy ilyenfajta tevékenységet végezzenek. A kétszeri próbálkozás után azonban kiderült, hogy ez a közösség nem tud pillanatnyilag megfelelő vezetőkről gondoskodni számunkra. Ezért addig szüneteltetjük a tevékenységünket, amíg nem jutunk egyöntetű és végső álláspontra azzal a milánói szervezettel, amelynek több mint húsz közössége működik Olaszország-szerte, de jelen van Spanyolországban is, és az idén, pontosabban a napokban még két közösséget nyit Izraelben. Mi csak ezután kerülünk sorra. Reményeim szerint legkésőbb jövő nyáron újra működhet a közösség.
* Hány kábítószerfüggő beteg nyert itt gyógyulásra való lehetőséget, és mely okok vezetnek leggyakrabban a kábítószer-fogyasztáshoz?
- A közösségben eddig 22-en fordultak meg, közülük 8-an távoztak, a többieknek pedig Meðugorjéban folytatódik a kezelése. De mi is folytatjuk a drogmegelőzési munkánkat: ha jelentkeznek nálunk kábítószer-élvező fiatalok, akkor megpróbálunk utat mutatni nekik, más közösségek felé irányítjuk őket. Véleményem szerint a kábítószer-fogyasztás legfőbb okozója az, hogy a mai közfelfogás a gyors élvezeteknek az elérését tartja fontosnak, ezt sugallják a reklámok, és a szülők is úgy próbálják nevelni a gyermeket, hogy a mindennapi életben erre gondoljanak. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az élet nem a gyors és olcsó eredményeknek az elegye, hanem tele van küzdelmekkel. Vannak ugyan élvezetes pillanatok, de garmadával vannak szenvedéssel teliek is. Az embernek mind a kettőt meg kell tanulnia kezelni. Ha a fiatal csak az élet egyik, szebbik oldalát látja, majd hirtelen és váratlanul találkozik a szenvedéssel, nos akkor nyúl leginkább a kábítószerhez.
* Létezik-e kiút a kábítószer-függőségből, voltak-e már kedvező tapasztalatai?
- Természetesen, hiszen enélkül nem is végeznénk ilyenfajta tevékenységet. Sokszor felteszem magamnak a kérdést, hogy mi a nehezebb: a pszichológiája az egésznek vagy a kábítószer-élvezőknek a rehabilitációja. Eredmények vannak, ismerek személyeket, akik kigyógyultak szenvedélybetegségükből. Őszintén szólva azonban a teljesen nem lehet kigyógyulni belőle, hanem egy idő után elég erőssé teheti magát az ember ahhoz, hogy ellentmondjon a kísértésének.
* A kábítószerfüggők gyógykezelése mellett mással is foglalkozik...
- Természetesen a nyomdát sem hanyagolom el, és tanítok különböző intézményekben, azonkívül a Povarello Alapítvány munkáját is koordinálom. A közösséget is ez az alapítvány hozta létre, most nyáron pedig felavatjuk az első olyan házat, amely a szegénysorú gyermekeknek teremt napközit, ahol tanulhatnak és játszhatnak majd.
* A Vajdaságban az egyháztól való elidegenedés jelei észlelhetők. Ön ezt hogyan látja?
- Az emberek elsősorban saját maguktól vannak elidegenedve. Nem mondok példát, de nagyon sokszor láthatjuk azt, hogy olyan ötletet kínálnak fel az itteni magyarságnak, ami mögött nincsen semmilyen konkrét elgondolás. Mindaddig, amíg így ,,etetik az embereket - nesze semmi, fogd meg jól! alapon -, addig egyre kiábrándultabbá válnak. Azt hiszem, hogy a kiábrándultság érzése okozza a legnagyobb problémát a vajdasági magyarok között, főleg a fiatalok körében. Most is ígérgetnek nekik mindenfélét, például magyar egyetemet, de még az nincs meghatározva, hogy milyen fakultásokat nyitnának, sőt még az intézmény helye sincs kijelölve, vagyis aláírásokat gyűjtenek a semmire. A ház építését mindig az alapoktól kell kezdeni. A katolikus egyháznak értékmegőrző és értékátadó szerepe kell legyen. Némelyek esetleg ezt konzervativizmusnak minősítik, de hát az értékek megőrzése, az sohasem lehet konzervatív dolog. Azt hiszem, az egyháznak ebben van nagy szerepe, az összetartó erejét nem lehet elvitatni, legalábbis azok között, akik igénylik az egyházat, mert aki nem igényli, azt nehezen tudjuk megközelíteni. Nem az emberek meggyőzése az elsődleges célunk, mert nem lehet senkit sem kényszeríteni, az embernek szabadon kell vállalnia az egyházat és mindazt, amit az egyház kínál. Tapasztalatból tudom, hogy az emberek keresik az értékeket, a biztonságot, és ha valaki hívő, akkor ezek megadatnak neki, hiszen érzi, hogy van biztos fundamentum, amire építkezni lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..