home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Franciaország–Horvátország 4:2 (2:1)
Tóth Tibor
2018.07.15.
LXXIII. évf. 28. szám
Franciaország–Horvátország 4:2 (2:1)

Döntő

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, vezette: Pitana (argentin)

Gólszerzők: Mandžukić (öngól) a 18., Griezmann (11-esből) a 38., Pogba az 59., Mbappé a 65., illetve Perišić a 28., Mandžukić a 69. percben.

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernández – Pogba, Kanté (Nzonzi), Matuidi (Tolisso) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir).

Horvátország: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Pjaca) – Brozović – Rebić (Kramarić), Modrič, Rakitić, Perišić – Mandžukić.

Franciaország 1998 után ismét világbajnoki címet szerzett, miután az oroszországi vb döntőjében 4:2-re legyőzte Horvátországot. Az a válogatott nyerte meg a vb-t, mely az egész tornán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta, míg a horvátok a döntőbeli vereség ellenére győztesnek érezhetik magukat, hiszen a második hellyel minden idők legjobb horvát szereplését produkálták.

Az sem elhanyagolandó körülmény, hogy Horvátország gyakorlatilag egy mérkőzéssel többet játszott, mivel Dánia, Oroszország és Anglia ellen is kétszer harminc perces hosszabbításra kényszerült (a dánokat és az oroszokat büntetőkkel, az angolokat a ráadásban búcsúztatták nyugati szomszédaink), míg a franciák egyszer sem kényszerültek ráadást játszani.

Bátran kezdték a döntőt a horvátok, ám vezetéshez mégis a franciák jutottak, miután a 18. percben Griezmann szabadrúgását a menteni igyekvő Mandžukić a saját kapujába csúsztatta. A horvátok nem roppantak össze és tíz perc elteltével Modrič a hosszú oldalra ívelt egy szabadrúgást, a középre visszafejelt labdát pedig Perišić lőtte a francia kapu bal oldalába. Újabb tíz perc elteltével Fanciaország másodszor is a semmiből szerezte meg a vezetést. Egy beívelést követően Perišić kezére pattant a labda, a játékvezető pedig a visszajátszást követően büntetőt ítélt a franciák javára. Griezmann ezúttal sem hibázott és vezetéshez juttatta Franciaországot.

A második negyvenöt percet jobban kezdte Horvátország, ám negyedóra elteltével a franciák felszabadultak a nyomás alól és az 59. percben Pogba a tizenhatosról leadott lövéssel megszerezte a harmadik francia gólt. Összeroppant Horvátország, amit újabb góllal büntettek a gallok, miután hat perccel később Mbappé is eredményes volt, 4:1-re növelve a franciák előnyét. A horvátok erejéből a szépítésre tellett, amikor az öngólt vétő Mandžukić kihasználta Lloris hibáját.

Franciaország 1998 után másodszor lett világbajnok. A vb legjobb játékosának a horvát Luka Modričot választották, a legjobb kapusnak a belga Thibaut Courtois bizonyult, a torna gólkirálya pedig az angol válogatott csatára, Harry Kane lett 6 góllal. A következő világbajnokságot négy év múlva Katarban rendezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..