home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fotóséta a költészet napjára hangolódva
Martinek Imre
2018.04.02.
LXXIII. évf. 13. szám
Fotóséta a költészet napjára hangolódva

Mottó: „…fecseg a felszín, hallgat a mély…” (József Attila: A Dunánál)

Április eleje lévén, fővárosi barangolásunk folytatását ezúttal József Attilára (1905–1937) hangoltuk óceánszemű mátkámmal. Hivatalosan a IX. kerület, vagyis Ferencváros Gát utcájában rajtolva. Ott, ahol nemcsak költőnk szülőháza áll – immár teljesen felújítva és emlékhellyé alakítva, de vele átellenben azon épület is megtalálható, amelyben a 20. századi magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja életének 1907 és 1913 közötti időszakát „törlesztette”.

Annak rendje és módja szerint József Attiláról Budapest több városnegyedében is neveztek el teret és utcát. Többek között Lipótvárosban is. Mi több, a Duna felől „indított” utcavégen egy domborműről is reánk köszön a költő. Ezen érintőpontokon keresztül jutunk el végül a rakodópart alsó kövéig. Egy, teljes formátumú, kezében széles karimájú kalapjával ülő egy bronzalakot köszönteni. Megzavarni egy cseppet azon nyugalmát, melybe vélhetően nemcsak a magasban kavargó felhők, illetve az odalent hömpölygő széles folyam vonulásának figyelése fér bele, de annak a bizonyos dinnyehéjnak az ő elúszása is.

Fényképezték: Martinek Imre és Györffi Réka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..