home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Forrongó magyarcsernyei iskolaügyek
Tóth Lívia
2016.06.13.
LXXI. évf. 23. szám
Forrongó magyarcsernyei iskolaügyek

A Magyar Nemzeti Tanács május 27-ei ülésének egyik napirendi pontja a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolára, pontosabban Biacsi József igazgató felmentésére vonatkozott. A folyamatot az iskolaszék hat tagja indította el, a leváltási kezdeményezést a tartományi oktatási titkárság kérelme alapján támogatta az MNT Oktatási és Végrehajtó Bizottsága, majd megszavazta a testület is.

A mandátuma felénél járó vezető menesztését a Nagybecskereki Iskolaigazgatóság március 22-én megtartott ellenőrzésével indokolják, mely során az oktatási intézmény kettes osztályzatot kapott. Ezzel szemben sokan úgy vélik, Biacsi József politikai leszámolás áldozata lett, mert a választásokon nem a VMSZ, hanem egy polgári lista tagjaként indult.

Az eset hatalmas visszhangot keltett a kis, bánáti faluban, az iskolában aláírásgyűjtés indult az igazgató támogatására. A lakosság két vagy inkább három táborra szakadt: az egyik helyesli, a másik ellenzi a döntést, de vannak olyanok is, akik szeretnének kimaradni az egészből. Mindeközben telefonos fenyegetésekről, rendőrségi feljelentésekről is beszélnek. Biacsi József és az iskola titkárnője egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de ottjártunkkor igyekeztünk minél több ember véleményét meghallgatni.

Juhász István, két iskolás és egy óvodás korú gyermek édesapja semlegesnek tartja magát. Nem írta alá a petíciót, de úgy gondolja, az igazgató megfelelően végezte a munkáját.

— Hogy politikai leszámolásról van-e szó, erről több mendemonda kering, de én úgy vélem, az iskolába nem szabad bevinni a politikát. A falu nagyon fel van háborodva, az események megosztják a lakosságot, és ellenségeskedést szítanak közöttünk, ami nem hiányzik, hiszen már így is nagyon kevesen maradtunk. Egyébként utánanéztem, azon a bizonyos külső értékelésen a vajdasági iskolák közül nem csak a magyarcsernyeit osztályozták kettessel, és vannak, melyeket még rosszabb jeggyel minősítettek.

Dr. Gyermán Attila a választásokban, illetve a politikai szerepvállalásban látja a probléma gyökerét, Biacsi József és ő ugyanis ugyanannak a polgári csoportosulásnak a színeiben indult. Beszélgetésünk során elmondta, április 21-én éjjel telefonos fenyegetést kapott. Erre bizonyítéka is van, tizenegy percet ugyanis sikerült rögzítenie. Az esetről feljelentést tett a rendőrségen, amiről jegyzőkönyv készült. A hívó nevét nem kívánta felfedni, de azt elmondta, hogy egy helyi személy volt, aki a VMSZ-hez tartozik, és aki már akkor jelezte, hogy az iskola igazgatóját leváltják.

Kovács Csilla, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője, az iskolaszék elnöke úgy véli, az értékelésen kapott kettes osztályzat nem ok arra, hogy igazgatókat mozdítsanak el a helyükről.

— Az iskolaszék hat tagja, akik a politikumot és a szülők tanácsát képviselik, követelte, tartsuk meg a testület ülését, és adjunk tájékoztatót az iskolaigazgatóság elemzéséről. A szabályzat szerint az iskolaszéket annak az elnöke vagy az igazgató hívhatja össze. Mivel nem tettem eleget a kezdeményezésnek, ez a hat személy meghirdette és megtartotta az ülést, de nem az iskolában, hanem a helyi közösség épületében. Nekem a magyarcsernyei helyi közösség elnöke telefonon szólt, hogy ha akarok, vegyek részt rajta. Másnap elhozták a határozatokat, hogy az iskola titkárnője iktassa és hitelesítse őket. Az egyikben az állt, hogy az iskolaszék felmentette Biacsi Józsefet az igazgatói tisztségtől. Miután a titkárnő — arra hivatkozva, hogy az ülés nem volt szabályos — elutasította a kérésüket, elővették azt az iratot, amelyben fegyelmi eljárást kezdeményeznek ellene — mondta Kovács Csilla, és vázolta az előzményeket, illetve a további történéseket is. Korábban már megtartották a szülők tanácsának ülését, melyen beszéltek erről a témáról, és a jelenlévők az iskola és az igazgató mellé álltak, majd az a három szülő, aki az iskolaszék tagja is, megváltoztatta a véleményét. Ezért a szülők tanácsa újabb, kibővített ülésén leváltották ezt a három személyt, mert az iskolaszékben nem az előzőleg megbeszélteket képviselték.

A petíciót a múlt hét vége felé kétszázan írták alá, az igazgatót nemcsak az iskolás gyermekek szülei, hanem nagyszülők, volt diákok is támogatják.

— Én, aki harminc éve dolgozom az iskolában, nem az igazgató székét védem, hanem az iskolát és a gyerekeket — tette hozzá az elmondottakhoz Kovács Csilla.

Az iskola könyvtárában öt szülő várt, hárman, Csőke Karolina, Sári Mária és Gyermán Gabriella a nevüket is adták a közösen elmondottakhoz, mert — mint hangsúlyozták — azonos a véleményük. Nem egy párt ellen vagy egy személy mellett vállalták a nyilatkozatot, hanem azért, mert úgy gondolják, az iskolában nincs helye a politikának. A leváltási kezdeményezésen nagyon meglepődtek, nem vették észre, hogy az iskolában romlott volna az oktatás színvonala, ezért az eseményeket egyértelműen politikai leszámolásnak tartják.

Szóba került, hogy azokat a szülőket, akik nyíltan az igazgató mellé álltak, a Facebook közösségi oldalon kizárták abból a csoportból, ahol a művelődési egyesületben működő néptánccsoport próbáiról, fellépéseiről értesültek. Nem tudják, ez azt jelenti-e, hogy a gyermekeik nemkívánatossá váltak a tánccsoportban, mert ha igen, akkor nagyon felháborítónak tartják, hogy az ő állásfoglalásuk miatt a gyerekeken csattan az ostor.

A VMSZ magyarcsernyei helyi szervezete közleményt adott ki, melyet a Facebook-oldalán tárt a nyilvánosság elé, valamint írásos formában a házak postaládájába dobott be. Juhász Attila államtitkár, a VMSZ helyi szervezetének elnöke lapunk megkeresésére elmondta, a közlemény nem egyszerűen az álláspontjuk, hanem az igazság.

— Az iskolaszék az iskola legfelsőbb döntéshozatali szerve. Amikor megérkezett a külső ellenőrzésről szóló jelentés, az igazgatónak 15 napon belül értesítenie kellett volna a szülőket, az iskolaszéket, a tanári kollektívát. Máshol is kap az iskola gyengébb osztályzatot, de a gondot nem söprik a szőnyeg alá, hanem foglalkoznak vele. Biacsi József viszont semmit sem tett a hibák javítása érdekében. Az iskolaszék hat tagja kétharmados többséggel kezdeményezte az iskolaszék összehívását, egyetlen napirendi ponttal, hogy tárgyalják meg ezt a jelentést, de nem jutottak eredményre. Akkor ez a hat ember úgy döntött, összeül, és kéri az igazgató felmentését. Egyszerűen nem tehettek mást. Mivel nem engedték meg nekik, hogy bemenjenek az iskolába, az értekezletet a helyi közösségben tartották meg. Elindult a mocskolódás, hogy a VMSZ akarja meneszteni az iskolaigazgatót, aki politikai csata áldozata, mert más listán indult; hogy rátenyerelünk az iskolára, de ennek semmi köze a valósághoz. Az egész arról szól, hogy bizonyos személyek pozícióban maradjanak az iskolában, és folytathassák a munkájukat akkor is, ha esetleg nincs hozzá szakképesítésük. Az aláírásgyűjtés úgy van feltüntetve, hogy azért kell támogatni az igazgatót, mert a VMSZ be akarja csukatni a magyarcsernyei és a tóbai iskolát. Sajnálom, ha ezt a szülők elhiszik, mert mi éppen a kis létszámú osztályok megtartásáért harcolunk.

Juhász Attila szerint az iskola következő igazgatója nem VMSZ-es lesz, és arról sem tud, hogy telefonon bárkit is fenyegettek volna azok közül, akik más listán indultak.

— Ha valaki ilyet csinált, az nem korrekt. Viszont meggyőződésem szerint nem vagyunk annyian, hogy a vajdasági magyarságnak még egy érdekképviselete fennmaradjon. Aki magyarként más listán indult, a közösséget gyöngíti.

Tóth Lászlótól, a szülők tanácsának (leváltott) elnökétől azt kérdeztem, valóban megszavazták-e az igazgató maradását, illetve, később miért változtatta meg a véleményét.

— A szülők tanácsának ülésén nem kaptuk kézhez a jelentést, csak felolvastak belőle bizonyos részeket. Ebből az derült ki, hogy nincs elég fa ültetve, nem megfelelő képek vannak kirakva, és nincsenek szobrok. Ezért valóban nem kell senkit meneszteni. Később azonban arról értesültünk, hogy nemcsak ezek voltak a hibák, hanem az igazgató viselkedése, munkaszervezése, viszonyulása a kollektívához volt a legnagyobb probléma. Ezért változtattam meg a véleményemet. Valami nincs rendjén, mert ha nem érezné magát felelősnek, akkor a törvényes határidőn belül összehívta volna az ülést. A petíciót nem írom alá, mert én az iskola mellett vagyok ugyan, de nem támogatom az igazgató munkáját.

Két anyuka, aki nem akarja, hogy a neve megjelenjen az újságban, szintén nem írta alá a petíciót, viszont ők is az szeretnék, ha a gond mielőbb megoldódna, és csillapodnának a kedélyek. Azt is hallották, hogy esetleg bezárják az iskolát, de ezt csak mendemondának tartják, nem hiszik, hogy ez bekövetkezhet.


A nyitókép Tóth Tibor felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..