home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fontos tények a flörtről
Pap Ágota pszichológus
2016.08.01.
LXXI. évf. 30. szám
Fontos tények a flörtről

Most mindenki csukja be egy kicsit a szemét. Képzeljenek maguk elé egy fehér homokos strandú, azúrkék tengert. A parton pálmafák, koktélbár. A csendet csak a sirályok és a lágy hullámok morajlása töri meg. A levegőben a tenger és a naptej illata… Forróság, vízpart, andalító hangulat, és az ember lánya/fia nem tud ellenállni egy mosolygó szempárnak…

Flört. Ki ne álmodozott volna már egy könnyed, nyári flörtről?

Már a gondolat megfogalmazásának idején fellép a kötelező erkölcsi dilemma, mert bizony hiába a nagy elhatározás, utána mégis foghatjuk a fejünket, ha a kelleténél jobban belehabarodunk az illetőbe. És ha az érzések kölcsönösek is, sok esetben még mindig ott a második nagy akadály: a távolság. A régóta áhított szabadság könnyedén felszabadít bennünket, hiszen azért jöttünk, hogy jól érezzük magunkat, és különben is: titkon ilyesmire vágytunk! Belefeledkezünk abba a szép szempárba, és hagyjuk magunkat sodródni az eseményekkel. Kevesen hagynák ki ezt a magával ragadó, bizsergető érzést, az izgalmat, a csábítást, az elcsábulást. A nyaralóhelyen többnyire nem ismer bennünket senki, könnyebben nyitunk mások felé. Sokan magabiztosabbak lesznek a történtek hatására, és bátrabban vágnak bele az ismerkedésbe a hazatérés után.

A flörtöt úgy határozhatjuk meg legkönnyebben, mint következmény nélküli, rövid távú kapcsolat, játékos kacérkodás, szerelmi játék, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadása, továbbgöngyölítése. Flört azonban a futó szerelmi viszony, kaland is. Ám akinek már volt része benne, beláthatja, lényegében csak addig könnyed, amíg az egyik fél nem veszi komolyabban. Természetesen nem egyszer fordult már elő, hogy egy nyári flörtből később minden nehézséget túlélő, tartós szerelem lett.
De sajnos vannak ennél kevésbé vidám esetek is. Az hagyján, hogy a nagy szerelmünknek tartott illető nem ír, nem keres többet, ám egy romantikus, esetleg illuminált hangulatban eltöltött hétnek vagy estének visszavonhatatlan következményei is lehetnek: például egy nem tervezett gyermek.

A flörthöz nem elég nőnek/férfinak lenni, kell még hozzá egy kis cinkosság, „egy húron pendülés”, bizalom és érdeklődés a másik iránt. Könyvek szólnak arról, hogyan kell flörtölni — milyen taktikákat és trükköket kell bevetni —, miközben az izzadságszagú akarás a flörtölés gyilkosa. A flörthöz mindig két ember kell, és nem elég, ha kialakul közöttük a vonzalom, kell a csibészesség, kell a macska-egér harc, a „húzd meg, ereszd meg” játék. Érintés nélküli tánc ez, melyhez olykor annyi is elég, hogy egy férfi és egy nő elmenjen egymás mellett az utcán, vagy néhány megállót együtt utazzanak a buszon. De ne feledjük: partnerünk jelenlétében flörtölni tiszteletlenség és megalázó. És nyilván fordítva is megtörténhet, akkor meg már nekünk is rossz, igaz?

A flört két idegen magánügye, melyet nem kell hazavinni, nem kell bemutatni, nem kell, sőt nem szabad hivalkodni vele. A flört könnyen jön, könnyen megy. Bőséges jutalom, hogy megerősít bennünket a nőiességünkben/férfiasságunkban. Amíg a flörtöt tilos hazavinni, addig a flörtből nyert energiát kötelező. Így lesz egy idegen férfi/nő mosolyától egész nap jókedvünk.

A létfontosságú flört leginkább azoknak hiányzik, akiknek kevés az önbizalmuk, vagy akiknek a párkapcsolatban minden megszokott, és néha már unalmasnak érezik magukat. Ilyenkor önbizalomhiány miatt vár visszaigazolást az illető arra, hogy vonzó és szerethető. Lehet, hogy furcsa, ám ezt a megerősítést éppen arra használja majd fel, hogy még jobbá tegye a hivatalos párkapcsolatát. Ha viszont azért keresgél, illetve próbálkozik valaki újra meg újra másoknál is, hogy valamiféle hiányérzetet enyhítsen, akkor a flört már a megcsalás előszobája.

Hűtlenné válni csakis úgy lehet, ha megszegjük a személyre szabott kapcsolati megállapodásunkat. De mi van akkor, ha tudattalanul cselekszünk, és valami rejtélyes erő vonz a kalandok felé?

A flörtölés jelez valamit, ami akár válaszútig is elvihet bennünket. Fontos tisztázni a tudatalattinkban ható folyamatokat, felszínre hozni azokat a kötéseket, kötődéseket, amelyek úgy hatnak a hétköznapi döntéseinkre, hogy tudatosan nem is férhetünk hozzájuk.

A világ különböző pontjain élő két ember talán semmi másban nem hasonlít egymásra, de amikor szeretné a figyelmet egy kicsit felhívni magára, ugyanahhoz folyamodik: mosolyog, felvonja a szemöldökét, majd elfordítja a tekintetét, kacarászik.

Felmerül az a kérdés is, hogy mi a különbség az ismerkedés és a flörtölés között. Az ismerkedésben benne van a hosszú táv lehetősége, a flört azonban következmény nélküli, rövid távú akció. Olykor a rövid távú cél a hosszú távra való továbbvitel. 
A legizgalmasabb flörttípusok egyike talán, amikor nincs beszéd (illetve a felek nem közvetlenül egymással kommunikálnak), csak szemkontaktus vagy esetleg egy könnyed, leheletfinom érintés. Ez történhet egy bulin, tárgyalás, megbeszélés közben. Ilyenkor a lebukás veszélye, a kaland ad erőt. Közben, ha koncentrálnunk kell egy másik tevékenységre, az különösen nagy kihívás.

Régi korokban, amikor az erkölcsi szabályok még sokkal szigorúbbak voltak, különös találékonyságra volt szükségük a csábítóknak. A szív közelében kinyitott legyező például azt jelentette: elnyerted a szívemet! Az ajakhoz érintett, félig nyitott legyező titkos csók lehetőségét üzente. A nyitott legyező mögé rejtett tekintet azt jelezte: szeretlek, az egymás után bizalmasan többször kinyitott és becsukott legyező pedig arról panaszkodott: kegyetlen vagy! Manapság legyezők helyett a telefonoké a főszerep. Minden második ember erotikus üzenetekhez is használja a telefonját, hogy fenntartsa az izgalmat szerelmi életében.

A flört fortélyait általában a nők szokták jobban alkalmazni, de férfikörökben is megvannak a jellemző módszerek. Lényeges, hogy a velünk folytatott beszélgetésnek be kell indítania a másik fél képzelőerejét, lehetőséget adva neki, hogy megértse a finoman adagolt célzásainkat, megfelelő következtetéseket vonjon le, és érzelmi választ adjon az eseményekre. Elegendő lehet például csak úgy, mintegy mellékesen beszélgetni a magányról vagy említést tenni arról, hogy egész életünkben arra vágytunk, hogy a nagy szerelem ránk találjon.

A flört nagyon hatékonyan fejleszti készségeinket is, hiszen gyorsan kell eligazodnunk, villámgyorsan kell reagálnunk bármilyen célzásra, rejtett szándékra, illetve a mondatok mögé kell tudnunk látni. Ha nem vagyunk képesek jól bánni a flört fegyverével, nagyon nehéz dolgunk lesz egy idegen férfi/nő elcsábításában. Lángra lobbantani az érdeklődését, hol felerősíteni, hol pedig elhalványítani benne a reményt — mindez hibátlanul működik a másik nem minden egyes képviselőjénél: fiatalnál vagy idősebbnél, városinál vagy vidékinél, egyedülállónál vagy házasnál. Találjunk ki mindig új bókokat, és nyissunk meg a másik képzelete előtt újabb és újabb kecsegtető távlatokat. Az ilyenfajta ékesszólásnak és bűbájnak egy a célja: felkelteni az érdeklődést saját magunk iránt. Bármilyen ritmusos ingerlési forrás fokozza az izgalmi állapotot és a szexuális érdeklődést. 

A férfiaknak ugyanúgy fontos a flört, mint a nőknek, mutassunk tehát őszinte érdeklődést az emberek iránt. Mosolyogjunk. Legyünk jó hallgatóság. Tereljünk másokat a magukról való beszélgetésre. Ezzel egyidejűleg éreztessük a másikkal a fontosságát — persze mindezt őszintén, hitelesen.

És most nyissák ki a szemüket…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..