home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Folytatódott a kulturális hídépítés
(k-ko)
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Folytatódott a kulturális hídépítés

Erzsébetlak és a magyarországi Vonyarcvashegy néhány éve működik együtt. Ennek a kapcsolatnak megálmodója és éltetője Illés Major Julianna, a vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, akit a nemes tevékenységében a település polgármestere, Péter Károly és a lakosság is támogat.

A kulturális hídépítés Vonyarcvashegy felől nemcsak Szerbia, illetve Vajdaság, pontosabban Erzsébetlak irányában történik, sok más országgal — például Törökországgal, Ausztriával, Svédországgal, Ukrajnával — is szoros a kapcsolat. Az idén nyolcadik alkalommal szervezték meg tizenhárom erzsébetlaki gyermek és néhány kísérő számára az olvasó- és történelmi tábort. A gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt, számos kirándulásra vitték el őket, könyvbemutatón ismerkedtek, és természetesen jutott idő a Balatonban való lubickolásra is. Az erzsébetlakiak még jóformán fel sem dolgozták a tábori élményeiket, amikor a Császár-tó MME Szitakötő néptánccsoportja meghívást kapott Vonyarcvashegy Szent István-napi ünnepségére és kenyérszentelőjére, majd az azt követő bor- és csemegeszőlő-fesztivál megnyitójára. A tánccsoport tagjai a mintegy félórás összeállításban öt néptánccal mutatkoztak be. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat, és mindenki nagy örömére a táncosokat már a jövő évi rendezvénysorozatra is meghívták.

A tamásfalvi Széchenyi István MME tagjainak is igencsak mozgalmas nyaruk volt, több külföldi meghívásnak is eleget tettek, és a környékbeli eseményeket sem hanyagolták el.

Két ízben jártak Újszentesen: július végén a modern táncok fesztiválján léptek fel, augusztus végén pedig az egyesület kórusa tette meghittebbé az Újszentesi Napokat. Begaszentgyörgy községből a tamásfalviakon kívül a tordaiak is jelen voltak az ünnepségen, sőt — mivel a községgel is együttműködési megállapodást írtak alá Újszentes illetékesei — a begaszentgyörgyi szerb néptánccsoportot is meghívtak, hogy gazdagítsa a programot. A vendéglátóknak nagyon tetszett a színes műsor. 

Augusztus utolsó előtti hétvégéjét Hosszúhetényben töltötték, ahol hetedik alkalommal ünnepelték meg a népviselet napját. A rendezvényt a hosszúhetényi Papp János hívta életre. Az ő nevéhez fűződik a testvértelepülések felkutatása, a kapcsolatok létrejötte, illetve elmélyítése is. A tamásfalviak a legfiatalabbakkal, a kis néptánccsoporttal mutatkoztak be, és a kórus is fellépett.

Begaszentgyörgyön szeptember második hétvégéjén tartották meg a gyermek-néptánccsoportok fesztiválját. A több korosztályt felölelő tamásfalvi csoport ismét öregbítette a település hírnevét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..