home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Folytatódnak a hárompárti egyeztetések
Tóth Tibor
2016.01.19.
LXXI. évf. 2. szám
Folytatódnak a hárompárti egyeztetések

Pásztor István, a VMSZ elnöke január 19-én sajtótájékoztatót tartott, melyen szó volt a hétfői hárompárti egyeztetésről, de egyéb témákról is. Kijelentette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség minden szinten önállóan indul a tavasszal esedékes választásokon, de továbbra is folytatódnak az egyeztetések a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal.

— Reményeim szerint az elkövetkező egy hétben, tíz napban befejeződhetnek a megbeszélések, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal karöltve induljunk a soron következő választásokon. Országos és tartományi szinten ez az egységes indulás azt jelentené, hogy a programokat közösen fogalmazzuk meg, és ezeken a választási szinteken ők pártként, saját embereikkel, a kampányban való részvétellel támogatnák ennek a listának a sikerét. Azokban az önkormányzatokban, ahol a VMSZ helyi szervezetének részéről és a magyar pártok részéről is nyitottak az együttműködésre, mint például Temeriben, Óbecsén, de elképzelhető, hogy Topolyán és más helyeken is, ott közösen indulnánk az önkormányzati választásokon. Ez nem írja felül a VMSZ stratégiai döntését, miszerint a választásokon magyar pártként, magyar erőként önállóan indul, és így próbál mandátumokhoz jutni, és a választásokat követően ebből a pozícióból politizálva próbál partnerkapcsolatokat építeni – mondta Pásztor.

Pásztor István a Magyar Mozgalom választásokon való részvételével kapcsolatban elmondta, hogy az MM egy önálló civil szervezet, és azt csinál, amit akar. Ugyanakkor elmondta, hogy a múlt pénteki, az egyik társelnöknek a sajtótájékoztatójával – bejelentve hogy az MM a választásokon részt fog venni – az MM gyakorlatilag kilépett abból a szerepből, amit folyamatosan próbál bemutatni.

— Már többször elmondtam, hogy egy fenékkel két széken nem lehet ülni. A VMSZ egy politikai párt és úgy kell viselkednie, mint egy politikai párt, mert másképp belülről rombolódik szét, amit a VMSZ elnökeként nem engedhetek meg. Ezért arra kényszerültem, hogy ennek a lehetetlen helyzetnek a feloldásáért, elsősorban a VMSZ érdekeit, annak embereinek érdekeit figyelembe véve, az elnökségnél fegyelmi eljárás indítását indítványozzam az Magyar Mozgalom alapítói és aktív tagjai irányába. Meggyőződésem, hogy a múlt pénteki társelnöki bejelentőt megelőzően a Magyar Mozgalomban nem lett kikérve mindenki véleménye azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Mozgalom induljon-e a választásokon, kivel induljon, hogyan induljon. Azt gondolom, hogy a fegyelmi eljárás elindítása nem jelenti automatikusan annak a végkifejletének a meghatározását. A fegyelmi eljárás során mindenkinek lesz lehetősége nyilatkozni arról, hogy a VMSZ tagja szeretne-e továbbra is maradni, illetve egyetért-e a Magyar Mozgalom lépésével, így a nyilatkozatok alapján egyes esetekben a fegyelmi eljárást meg tudjuk szüntetni. Maglai Jenő polgármesterrel nem fogunk egyeztetni, az egyeztetések az elmúlt tíz hónapban lezajlottak. A polgármestertől kezdve egészen a lista végéig mindenki ugyanabban a helyzetben van. A fegyelmi eljárás egy dolog, polgámesternek lenni egy másik dolog. A VMSZ magyar polgármestert nem fog leváltani, viszont a polgármester lehetetlen helyzetbe hozta saját magát – szögezte le Pásztor.

Újságírói kérdésre, miszerint hogyan kommentálja Csonka Áronnak, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökének – akinek értesülések szerint útközben elromlott a személygépkocsija, és emiatt nem érkezett meg a szabadkai megbeszélésre –, távolmaradását a hétfői egyeztetésről, Pásztor elmondta, hogy Csonka ezt az iroda munkatársaival közölte, vele sem előtte, sem azóta nem beszélt, nem egyeztetett vele másik időpontot a megbeszéléseket illetően.

Az MM-el való együttműködésről a VMSZ elnöke elmondta, hogy szakmai kérdésekben elképzelhető az együttműködés, de ha az MM részéről komoly szándék lenne az együttműködésre, akkor nem került volna sor a január 15-én, pénteken, az MM által megtartott sajtótájékoztatóra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..