home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Folytatódik az Opera nagy sikerű turnéja
2018.01.11.
LXXIII. évf. 2. szám
Folytatódik az Opera nagy sikerű turnéja

Kárpát Haza Operatúra II-III. — Az Opera 2018 februárjában folytatja a határon túli magyarlakta területek látogatását: a csaknem 400 fős karaván ezúttal először Kárpátalja és a Felvidék magyarlakta városait keresi fel, és Erkel Hunyadi László című operáját, valamint Lehár A víg özvegyének balettváltozatát játssza el, mindenhol két-két napot töltve. Rövid szünet után a Kárpát-Haza OperaTúra stábja délnek fordul, hogy a Délvidék és Őrvidék határmenti városaiban rendezkedjen be két-két napra, és különleges magyar kulturális produkcióival legyen jelen.

Minden magyar embernek szüksége és joga van arra, hogy a nemzethez tartozónak érezze magát. Különösen fontos ez azok számára, akiknek egy történelmi döntés hozadékaként más országban, más kulturális környezetben kell megőrizzék nemzeti identitásukat. Halmozottan fontos a segítség azoknak, akik szórványban élnek, magyarságukat ezen környezetben kell megtartaniuk, kiteljesíteniük. A projekt célja, hogy a határon túli valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat mutassunk be az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere.

Közel 400 művész és technikai munkatárs, valamint ekkora színpadtechnika soha nem tudna úntak indulni, csak az Operaház korszerűsítés miatti bezárásának évadában. A Kárpát-Haza OperaTúra ezért különleges lehetőség a jelképes összegért belépő közönségnek, de az Opera társulatának is. Miközben szeretnék a kint élő magyar emberekben tudatosítani és megerősíteni az érzést, hogy mögöttük az őket felvállaló és erősítő anyaország áll, ők magunknak is rengeteget jelent majd a messzi sportcsarnokokban messzi magyarok előtt fellépni.

A Túra februári fejezetének állomásai Ungvár, Kassa, Érsekújvár, Pozsony, Szabadka, Eszék, Lendva és Felsőőr. „Habár az Operaház alapítása 133 éve az összmagyarság egyetlen ilyen intézménye, sohasem járt még ezekben a városokban” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter főigazgató. „Olyan műveket viszünk, melyek nem spórolni igyekeznek a művészi tartalommal.” Minden városban két napot időzik a társulat, az egyik nap Erkel Hunyadi László című operáját, a másikon Ronald Hynd Lehár Ferenc-világhírű operettjének zenéjére készített balettje, A víg özvegy látható.


Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára, a nándorfehérvári diadalt követő napokra koncentrál. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János vagy a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László. A kortárs nézők lelkesen fogadták a művet, mivel nem is annyira titkolt áthallásokat tartalmazott saját koruk politikai viszonyaira; természetesen az olasz és francia mintákat, valamint a verbunkos hagyományokat követő zene is megtette hatását.

A művet, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben új rendezésben mutatta be a Magyar Állami Operaház. A turné alkalmával kettős szereposztásban visszük színre Erkel első mesteroperáját. A főbb szerepekben az Opera olyan kiváló énekeseit, mint Horváth Istvánt, Rőser Orsolya Hajnalkát, Kelemen Zoltánt, Nánási Helgát és Megyesi Schwartz Lúciát, a címszerepben pedig Fekete Attilát láthatja a közönség. Az előadásokat a nemzetközi zenei életben is ismert egyik legjelentősebb magyar karmester, Héja Domonkos dirigálja.

Talán furcsának hathat, hogy Lehár Ferenc A víg özvegy című darabját a Magyar Nemzeti Balett előadásában tekintheti meg a közönség. A népszerű operettből Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni. A történet 1905-be, Pontevedro fiktív városába repít minket, ahol a párizsi nagykövetségen áll a bál: a várost fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit. Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével.

A nagy tablókból építkező előadás legszebb részei a kettősök és a jellemek bemutatását lehetővé tevő szólók, amelyet hatásos, sokszor komikus pantomim részek egészítenek ki. A koreográfus kiválóan bánik a karaktertáncokkal a II. felvonásban, bár furcsa módon a délszláv karakterű zenék között egy lengyel polonézt is látunk. A víg özvegy szerencsés keveréke mindannak, ami ahhoz szükséges, hogy a közönség kitűnően szórakozzon és élvezze Lehár csodálatos muzsikáját. Minderre bizonyíték a balett több mint 40 éve tartó töretlen sikere. A darab magyarországi bemutatójára 2014-ben került sor az Erkel Színházban. A februári turnén a balettet kettős és szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban Kozmér Alexandra, Elizaveta Cheprasova és Borsai German mellett a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja, Oláh Zoltán látható majd.

A tavaly szeptemberben indult turné eddig páratlan sikert hozott. A Magyar Állami Operaház művészei az intézmény 133 éves története során először látogattak Erdélybe és a Partiumba, a 8 állomáson bemutatott 16 előadást több mint 23 ezer ember látta. A Kárpát-Haza OperaTúra célja most is ugyanaz: valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat bemutatni az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom tagjai számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere.

A Kárpát-Haza OperaTúra Magyarország Kormányának támogatásával valósul meg.


Erkel Ferenc

Hunyadi László

Opera három felvonásban, magyar nyelven, szerb felirattal

Szövegíró: Egressy Béni
Rendező: Szűcs Gábor
A rendező munkatársa: Vasvári Csaba
Díszlettervező: Libor Katalin
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
Karigazgató: Strausz Kálmán

Karmester: Héja Domonkos

V. László: Horváth István
Cillei Ulrik: Dobák Attila
Szilágyi Erzsébet: Rőser Orsolya Hajnalka
Hunyadi László: Fekete Attila
Hunyadi Mátyás: Megyesi Schwartz Lúcia
Gara nádor: Kelemen Zoltán
Gara Mária: Nánási Helga
Szilágyi Mihály: Káldi Kiss András
Rozgonyi: Fülep Máté
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balett

Szabadka, JKP Stadion, Szép Ferenc utca 3. | 2018. február 17.

jegyár: 230 RSD


Ronald Hynd / Lehár Ferenc

A víg özvegy

Vígbalett három felvonásban

Koreográfus: Ronald Hynd

A koreográfus asszisztense: Annette Page

Zeneszerző: Lehár Ferenc
Zenéjét átdolgozta: John Lanchberry, Allen Abbot
A szövegkönyvet Sir Robert Helpmann ötlete alapján átdolgozta: Ronald Hynd
Díszlet- és jelmeztervező: Peter Docherty
Világítástervező: Kirk Bookman
Próbavezető balettmester: Rujsz Edit, Solymosi Tamás, Szirb György, Venekei Marianna

Karmester: Héja Domonkos

Glavari Hanna, az özvegy: Kozmér Alexandra
Gróf Danilo Danilovics: Oláh Zoltán
Valencienne: Elizaveta Cheprasova
Camille de Rossillon: Borsai German
Ludmilla: Lee Yourim
Magda: Pierro Rosa
Kromov: Kovács Noel Ágoston
Prisics: Gaetano Cottonaro
Nyegus: Alexander Komarov
Báró Zéta Mirkó: Mark James Biocca
Pontevedrói szóló fiú: Morimoto Ryosuke
A Maxim főpincére: Kovtun Maksym

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara

A produkció az Ausztrál Balett jóváhagyásával és a Verlag Felix Bloch Erben, Berlin/ Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG, Zürich szíves hozzájárulásával jött létre.

Szabadka, JKP Stadion, Szép Ferenc utca 3. | 2018. február 18.

jegyár: 230 RSD

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..