home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Főhajtás a meggy előtt
Tomek Viktor
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám
Főhajtás a meggy előtt

Több mint 300-an jelentkeztek a főzőversenyre - Szabó Attila fotójaBácsfeketehegy egyik ismertetőjegye a meggy. Úgy tartják, hogy az egy helyi tájfajta, amely csak itt található meg, és eredete ismeretlen. Ez a meggyfajta kedveli a Bácsfeketrehegy környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtala...

Több mint 300-an jelentkeztek a főzőversenyre - Szabó Attila fotója

Bácsfeketehegy egyik ismertetőjegye a meggy. Úgy tartják, hogy az egy helyi tájfajta, amely csak itt található meg, és eredete ismeretlen. Ez a meggyfajta kedveli a Bácsfeketrehegy környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, és rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben. Amikor a falu vezetősége azt fontolgatta, vajon mely időpontra tűzze ki a falunapi rendezvényt, a legfontosabb szempont az volt, hogy mindenkinek megfeleljen. Ekkor egyöntetűen arra az elhatározásra jutottak, hogy az nem lehet más, mint a meggyérés ideje, vagyis június második hétvégéje.
A hétvégén tartották tehát meg Bácsfeketehegyen az immár hagyományossá váló meggynapokat és a falunapot. Az ünnepség pénteken kezdődött, és vasárnap hajnalban ért véget. A péntek a nyitórendezvényeké volt, középpontban a kétnyelvű művelődési műsorral, melyben felléptek a helybeli, a kishegyesi, a szikicsi és a ruzsai művelődési egyesületek képviselői, utánuk pedig az adai Flashback zenekar adott egész estés koncertet a művelődési otthonban. Szombaton szinte egész nap szakadt az eső, az elszánt bácsfeketehegyieket azonban ez nem tántorította a rendezvények megtartásától. Délelőtt kilenc órára várták a vendégeket a helyi művelődési otthonba, majd tíz órakor a Lódi-féle borospincébe látogattak el, és megízlelték a táj jellegzetes borait. Lódi Miklós borász 1998-óta folytatja a szakmát, 4 hold földön gazdálkodik, borai a táj jellegzetességeiről árulkodnak.
A borospince-látogatás után a vendégeket a falu egyik legnevezetesebb pálinkafőzdéjébe invitálták. A Horkai család már évek óta foglalkozik pálinkafőzéssel, természetesen legfinomabb nedűjük a meggytargyi, vagyis a meggypálinka. Mintegy 200 termő meggyfája van a családi gazdaságnak. E fák terméséből készült tüzes víz 2005-ben két pálinkafesztiválon is első helyezést ért el.
A helyi közösség tanácsának ünnepi ülését a színházteremben tartották meg. A falu vezetősége nevében Pál Károly köszöntötte a vendégeket.
- A falu egy újabb arca mutatkozik ma meg, amikor immár másodszor gyűlünk össze a bácsfeketehegyi falunap, és harmadszor a meggynap alkalmából. A település apraja-nagyja megmutatta, hogy számára nincs lehetetlen. Lám, mos is akárhogy esik az eső, az élet akkor sem áll meg, az emberek fel tudják találni magukat, és teszik a dolgukat. A mai nap főhősei azok, akik vállalták, hogy ebben az esőben is kiállítanak, hogy a hagyományos kirakodóvásárt is megtartsuk - mondta. A köszöntő után Kuris József helytörténész tartott magyar és szerb nyelven történelmi visszatekintést. Majd Pusztai János, a helyi közösség titkára mondott beszédet az elmúlt év eseményeiről.
- Az utóbbi évben megmozdult a falu, erőnkhöz mérten észrevehetően épül-szépül, rendeződnek az állapotai. Egyik legfőbb kívánságunk, hogy minden bácsfeketehegyi polgár otthon érezze benne magát - mondta, majd Harsztia László, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének tanácsosa és Szügyi István kishegyesi polgármester üdvözölte az egybegyűlteket. Csete Szemesi István református püspök is szólt a vendégekhez, és Isten áldását kérte a rendezvényre. Az alkalmi műsor után a vendégek a művelődési otthonban gyülekeztek, és fogyaszthatták el az ízletes babgulyást. Délután az érdeklődők meghallgathatták Apostol János egyetemi tanár, nemzetközi hírű meggyszakértő előadását erről a páratlan gyümölcsről, valamint a Bácsfeketehegyen megkezdett kutatás eddigi eredményeiről.
A főző- és pálinkaverseny eredményhirdetését a késő délutáni órákban tartották meg. A legfinomabb babgulyást az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat főzte, a legjobb meggypálinkát pedig Szilágyi Ferenc, az első díj tehát őt illette meg.
Pál Károly tanácselnök elmondta, hogy sokáig készültek a falunapi főzőversenyre, és a rossz idő ellenére is több mint 300-an neveztek be rá. Az eredményhirdetés után a borlovagok és a résztvevők felvonulása következett.
Az idei rendezvény egyik fő eseménye a falutérkép-avatás volt. Ez nem más, mint egy hiteles motívumokkal díszített kun kapu, a falu jellegzetességeivel. A térképavatási szertartás után a művelődési otthonban folytatódott a műsor, élőzene kíséretében hajnalig tartó buliban szórakozhatott a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..