home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fogatos találkozó Ludason
Tóth Tibor
2015.10.02.
LXX. évf. 39. szám
Fogatos találkozó Ludason

A ludasi Furioso Lovascentrum, az Ostorka Polgárok Egyesülete és a ludasi helyi közösség szervezésében szombaton, október 3-án fogatos találkozóra kerül sor a ludasi labdarúgópályán.

Az eseménnyel kapcsolatban Ricz András, a találkozó fő szervezője elmondta, hogy 2009-ben rendezte meg az Ostorka Egyesület a ludasi helyi közösséggel közösen az első lovas találkozót, melynek célja a vajdasági lovasok közötti kapcsolatteremtés volt, fesztiváljelleggel, ahol játékos vetélkedők, bemutatók keretében ismerték meg egymást és érezték jól magukat a lovasok.

— Szintén célul tűztük ki a vajdasági, elsősorban magyar lovas hagyományok felelevenítését, a lovaglás, a lovas élet népszerűsítését és bemutatását a közönség számára. Az első sikerén felbuzdulva rendeztük meg a következő években is a lovas találkozókat, folyamatosan törekedve az egyre színvonalasabb programra és arra, hogy egyre több lovas bemutató kerüljön bele. Meglátásaink szerint 2013-ban jutott el a rendezvény a csúcsára, amikor nemzetközi fellépőkkel tarkított programot szerveztünk, több mint ötezer néző jelenlétében. Már ekkor kilátásba helyeztük, hogy más formában szeretnénk a rendezvényt megszervezni, ami további színvonal-emelkedést eredményezett. Tavaly a Furioso Lovascentrumban, más koncepciót követve, nyílt napokat és lovas tábort szerveztünk, melynek utolsó napja a lovas nap volt, melyen — bár kisebb terjedelemben, de — hasonló programokkal vártuk a közönséget. Az idei évre igazi nagy áttörést készítünk elő. Ludason először kerül sor hivatalos fogatversenyre, melyen Vajdaság és Szerbia legjobb fogathajtói, valamint magyarországi vendéghajtók is részt vesznek. Ez lesz az első olyan verseny, amelyet hivatalos pályán, hivatalos időméréssel a Szerbiai Lipicai Lótenyésztő Egyesület akkreditált bíróival közösen szervezünk. Ezért is a ludasi labdarúgópályán kerül sor a versenyre, és nem a vásártéren, mivel ott sem a terület nagysága, sem a talaj állapota nem felel meg az elvárásoknak — mondta Ricz.

Fogathajtásban Magyarország nagyhatalomnak számít. Szerbiában is megkezdődött egy fejlődési folyamat, melybe egyre több fiatal kapcsolódik be, és a versenyek száma is nőtt. Nemzetközi szinten a fogathajtóversenyek három számból — a díjhajtásból, a maratonhajtásból és az akadályhajtásból — állnak. Ludason akadályhajtás lesz, melynek az a lényege, hogy a versenyzőknek a pályán felállított selybapárokból álló akadályok között kell a lehető leggyorsabban végighaladniuk úgy, hogy a lehető legkevesebb akadályt verik le. Az akadályhajtáson kívül egy körversenyre is sor kerül, melyen nemcsak profi versenyzők vesznek részt, hanem bárki, aki eljön fogatával a találkozóra.

— Egész Vajdaságból, Szerbiából és Magyarországról is várunk fogatokat. Jó kapcsolatot ápolunk mind az érsekhalmi, mind a mélykúti lovasklubbal. Mintegy 15 kettes és 5-6 négyes fogatra számítunk. Ez egy átlagos létszám a többi versenyhez viszonyítva. Mivel Magyarországról lovakat csak nehezen és nagy adminisztrációs költségek árán lehet behozni, a magyarországi versenyzők a Furioso Lovascentrum fogatait fogják hajtani.

A fő programon kívül, mely a kettes és a négyes fogatok versenye, megrendezik a Kocsmár György-emlékversenyt is, melyen minden megjelent fogat indulhat, és melyen a fogatok szépségét díjazzák. A felvezető műsorban a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a bordányi népdalkör tagjai lépnek fel, majd Boldizsár Kornél adai lovasíjász tart bemutatót. Pepi bohóc fél órát játszik a gyerekekkel, majd pedig a közönség a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület harci bemutatóját csodálhatja meg. A fogathajtás után kezdődnek a lovasbetyár-játékok.

Az egész napos esemény október 3-án, szombaton, 10 órakor a bográcsfőző versennyel — melyre a 024/753-050-es számon lehet jelentkezni — kezdődik, a kettesfogathajtó-versenyre 11.30-tól, a négyes fogatok versenyére 14 órától, a Kocsmár György-emlékversenyre pedig a program szerint 15.30-tól kerül sor. A rendezvényt — melyre a belépés ingyenes — a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Vajdaság Autonóm Tartomány támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..