home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fogatok találkozója Ludason
Tóth Tibor
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Fogatok találkozója Ludason

A korábbi Lovas találkozók folytatásaként szombaton első alkalommal Fogatos találkozót tartottak Ludason, nem a megszokott helyen, azaz a vásártéren, hanem a település labdarúgópályáján. A színvonalas, nagyszámú látogatót vonzó eseményt az Ostorka Polgárok Egyesülete és a ludasi helyi közösség szervezte, Vajdaság Autonóm Tartomány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a ludasi Furioso Lovasközpont védnökségével.

Habár a kora reggeli órákban, amikor az árusok megérkeztek a ludasi kultúrotthon épülete mögött lévő füves területre, az időjárás még nem volt a legbarátságosabb, mire azonban a főzőversenyre benevezett körülbelül ötven csapat elfoglalta helyét, a bográcsok alatt éledező láng mellett már a nap sugarai is melegítették a részvevőket. A hetedik alkalommal megtartott, lovakkal és lovassporttal kapcsolatos találkozó közönségét elsőként Maglai Jenő, Szabadka polgármestere köszöntötte. Kiemelte, hogy Ludason és környékén az emberek szeretik a lovakkal való foglalkozást és a lovassportot, így a Fogatos találkozó kiváló otthonra lelt.

— A mai találkozó jó példa rá, hogy hogyan próbáljuk visszahozni azokat a régi, hagyományos elemeket, amelyek a lovak tartásával, a lovassporttal kapcsolatosak. Az elkövetkező időszakban is támogatni fogjuk ezt a rendezvényt, melynek nemcsak Ludas, hanem a környék számára is fontos eseménnyé kell válnia. A falunap és a Fokhagymafesztivál mellett a Lovas napok is Ludas ama rendezvényei közé tartoznak, amelyeket kötelező megőrizni, hiszen hagyományainkról szól — mondta Maglai.

Juhász Bálint tartományi gazdasági, munkaügyi és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárhelyettes elmondta, hogy az esemény három szempontból is nagyon jelentős.

— Ez a rendezvény a helyi összefogásnak köszönhetően jön létre évről évre. Összekovácsolja a közösséget, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak, a gasztronómia és a lovassport szerelmeseinek. Egy igazi közösségi rendezvény, mely része Vajdaság idegenforgalmi kínálatának. Másrészt tisztelgés egy szervezőtárs, Kocsmár György emléke előtt, harmadrészt egy lovassportesemény, mely a magyarországi fogathajtók sikereiből táplálkozva kívánja népszerűsíteni ezt a szép sportágat. A Vajdaságban megrendezendő lovas események mind arra emlékeztetnek bennünket, hogy a magyar lovas nemzet — mondta Juhász.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke gratulált a szervezőknek, hogy erőt tudtak meríteni ezekben a munkával teli napokban, hiszen a termelők most takarítják be egész évi munkájuk eredményét.

— Az ünnepek nagyon fontosak a mindennapjainkban. Ünnep nélkül olyan volna az életünk, mint egy hosszú, sáros út, fogadók és vendéglők nélkül, ahol nem lehetne megállni, visszatekinteni. A bográcsfőző verseny és a lovasok, fogatok viadala adja az apropóját a mai rendezvénynek. A gasztronómia nagyon fontos népünk számára, a lovak pedig végigkísértek bennünket történelmünk során. Ott voltak velünk a nagy honvédő háborúkban, a mindennapokban, amikor a mezőgazdasági földterületeket kellett megmunkálni, valamint sport– és gyógyító társként is segítik mindennapjainkat. Köszönet jár a szervezőknek a rendezvény létrehozásáért, a VMSZ mindig mellettük lesz ebben a tevékenységben — mondta Bunford.

A művelődési műsorban a ludasi Ludas Matyi ME aktivistái léptek fel: Szalai Mónika és Gulyás Oldal Réka mesét mondott, Fábián Mónika népdalokat, a Fűzérfonó Népdalkör pedig bordalokat adott elő. Boldizsár Kornél látványos lovasíjász-bemutatóval kápráztatta el a jelenlévőket, majd a gyerekek legnagyobb örömére megérkezett Pepi bohóc, és egy órán át szórakoztatta őket. A bordányi Borostyán Népdalkör fellépése után a zentai St. Longinus tagjainak középkori harci bemutatóját láthatta a közönség, majd négy (két nagybecskereki, egy magyarkanizsai és egy mélykúti) részvevővel megkezdődött a kettesfogat-hajtó verseny akadályhajtás száma. Az első versenyen a tizennyolc akadály között a leggyorsabban és a legkevesebb hibaponttal a magyarkanizsai Berényi Ákos ért célba, megelőzve a nagybecskereki Aleksandar Vukojét és Željko Malušićot. A második versenyszámban, melyen Ricz András, a találkozó fő szervezője is indult, Vukoje, Berényi, Malušić volt az első három helyezett sorrendje.

— Az idén kezdtem fogathajtással foglalkozni, június óta szinte minden hétvégén versenyen vagyunk. A szerbiai bajnokság Sztapáron megtartott második fordulóját megnyertük, most pedig az október 24-én, Kelebián megrendezendő harmadik fordulóra készülünk. Az elsőn nem vettünk részt, ezért összesítettben nem várok túl jó eredményt. Jövőre viszont már az első fordulóban rajthoz állunk, és a célunk az országos bajnoki cím megszerzése lesz. Az idén két lipicai lóval, a nyolcéves Drinával és a kilencéves Szelkával indultunk a versenyeken, jövőre azonban két fiatal, kasztrált lóval vágunk neki az idénynek — mondta a tizenhat esztendős Berényi Ákos, aki Zsámboki Ákossal együtt indult az idei megmérettetésen.

A kettes fogatok versenye mellett a lovasok hat számból álló játékokon is kipróbálhatták magukat. A győztes Csikós Attila lett, megelőzve Kubik Patrikot és ifj. Gyarmat Istvánt. Megválasztották a legszebb gazdafogatot, ami egyúttal a Kocsmár György-emlékverseny is volt. A zsűri döntése értelmében a legszebbnek a nagybecskereki Goran Fijat fogata bizonyult, a második Berényi Ákos, a harmadik pedig a nagykikindai Nedeljko Tomić lett. A dobogósok és az oromi Dukai Ignác, a legidősebb, valamint a kelebiai Szabó Krisztina, a legfiatalabb részvevő is egy-egy serleget vehetett át Ricz Andrástól, a rendezvény fő szervezőjétől. A Fogatos találkozó az adai Nyergelj, Fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület csikósbemutatójával, a főzőverseny eredményhirdetésével (a győztes a palicsi Szederinda csapat lett) és lovas betyárjátékokkal ért véget.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..