home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fogadás a legjobb diákoknak
Zséli Ágnes
2017.07.11.
LXXII. évf. 27. szám
Fogadás a legjobb diákoknak

Törökbecsén, a városháza dísztermében ünnepi fogadáson köszöntötték a község legjobb diákjait. A hét legkiválóbb tanuló öt általános és egy középiskolából került ki, s mindegyik 20 000 dináros pénzjutalomban részesült.

A nemzedék legjobbjai a szülők kíséretében érkeztek, hogy a sikert együtt ünnepeljék meg. Édesanyjával, Melindával osztotta meg a felemelő, boldog pillanatokat a beodrai Dudás Szabolcs is, aki a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola legjobb magyar ajkú nyolcadikosa lett. Mindkettejük arcáról öröm sugárzott, hiszen Szabolcs a kitűnő tanulmányi eredménye mellett a többi közt matematika-, fizika- és szerbversenyeken is kiválóan szerepelt. A tizennégy éves, szerény fiú elmondta, izgatottan várta a számukra rendezett fogadást, hiszen ilyenkor érzi igazán, hogy a munkáját megbecsülik.  

— A szegedi Karolina Gimnázium diákja leszek — jelentette ki Szabolcs büszkén —, annak pedig külön örülök, hogy döntésemet a szüleim is támogatják, hiszen eddig is mindenben mellettem álltak. Egy kicsit félek attól, hogy a családom távol lesz, a tudásomat azonban mindenképp gyarapítani szeretném. Amikor honvágyam lesz, és a bánsági településen levő otthonunkra gondolok, erőt ad majd, hogy a családom és a kisöcsikéim is büszkék rám.

Az édesanya remegő hangon nyilatkozta, hogy Szabolcs mindig is határozott volt:  

— Az első osztálytól a negyedikig magyarul tanult, a felső tagozatot azonban szülőfalunkban csak szerb nyelven folytathatta volna, mi viszont fontosnak tartjuk, hogy a gyermekünk magyar nyelven tanulhasson, ezért az utazást választottuk. Akkor még azt gondoltuk, hogy ez nem lesz könnyű, hiszen esőben, hóban, sárban kell majd mindennap iskolába menni. A gondjaink azonban hamar megoldódtak, hiszen a Magyar Nemzeti Tanács diákutaztatási programjának köszönhetően Szabolcsot négy éven át az otthonunktól az iskoláig szállították. A fiunk, noha egy évvel korábban indult iskolába, a kortársait is felülmúlta, s a legjobb lett.

A jelenlevőket az önkormányzat nevében Branko Svilengaćin községi alelnök, valamint Báló Tibor, Törökbecse község oktatással megbízott tanácstagja köszöntötte.

— Szabolcs eredménye példamutató a többi diák számára. Bizonyította, hogy az utazástól sem kell visszariadni, ha valaki az anyanyelvén szeretne tanulni. Megérdemli a kitüntetést, és reméljük, ez a többi beodrai diák számára is motiváció. Mi az önkormányzattal és a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen a jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szórványban élő gyermekek ingyen utazhassanak, s az anyanyelvükön tanulhassanak — mondta Báló Tibor, s a jövő nemzedékeinek szóló üzenetként Lőrincze Lajos gondolatát idézte: „Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..