home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Focival a székely autonómiáért
Martinek Imre
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Focival a székely autonómiáért

A magyarországi Diósd DNS Sport-és Szabadidőközpontja volt a házigazdája december elseje és másodika között a III. Székelyföldért Kupát és a II. Autonómia Kupát felölelő III. Székelyföldért Labdarúgó Tornának.

A magyarországi Diósd DNS Sport-és Szabadidőközpontja volt a házigazdája december elseje és másodika között a III. Székelyföldért Kupát és a II. Autonómia Kupát felölelő III. Székelyföldért Labdarúgó Tornának. Egy, a  Székelyföldért Társaság szervezésében létrehívott, vérbeli Kárpát-medencei magyar összefogódzási sportrendezvényen, amelyen enyhe pátosszal szólva valóban a sport, ez esetben a labdarúgás játszotta a főszerepet. No meg persze a székely autonómiatörekvés, mely „nem egy sugárút, hanem egy közös cél felé vezető ösvények sokasága”. Mottóul választott szavai voltak ezek Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének, aki dr. Simicskó István úrral, a sportért felelős államtitkárral egyetemben vállalta a rendezvény fővé„dnökségét. Főtámogatója dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt. A december eleji fedett pályás és műfüves focitorna további rangos támogatóinak, védnökeinek és díszvendége(i)nek méltatását követően a Felvidékről (Dunaszerdahely ), az anyaországból (Pilisvörösvár, Csömör, Kerepes, Ócsa, Áporka, Budapest, Zsámbék, Biatorbágy, Diósd, Érd és Bonyhád), a Kárpátaljáról (Beregújfalu), Székelyföldről (Maroshévíz, Nyárádszereda, Gyímesfelsőlok, Csíkmenaság, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és Kovászna), valamint a Vajdaságból (Torontálvásárhely) érkező huszonnyolc focicsapat vette át a szót.
A vajdasági magyarságot mezükön csupán láthatóan, míg mélyebben teljes erő- és lélekbevetéssel képviselő torontálvásárhelyi legények zsinórban másodszor vettek részt ezen a rangos tornán — tudtuk meg a csapatkapitányságot vállaló Berkán Jánostól. Mindenekelőtt szolidaritásból, amire a határtalanságot is éltető sportszellem már csak az erősítő pántokat adta. A debellácsi fiúk a III. Székelyföldért Kupa mezőnyében a Bukovinai székelyek és a Csíkmenaság csapatai mögött, de az Áporka előtt a harmadik helyen végeztek, míg az Autonómia Kupán Maroshévíz, Csíkszentgyörgy, Beregújfalu, Gyimesfelsőlok volt a sorrend. A torna legjobb játékosának Bálint Dávid (Kerepesi Székely Fiúk) bizonyult, a gólkirály Albu László (Csíkmenaság) lett, a legjobb kapusnak pedig Sipos Szilárdot (Csíkszentgyörgy) választották. A legsportszerűbb csapat címet az Ócsai Székelykapu Baráti Társaság érdemelte ki. 
Berkán János, Szolnoki Zsolt, Mezei Attila, Rozgonyi Zoltán, Zsivu Arnold, Vári Zsolt, Csáki Zoltán, Pénzes Endre és Pénzes Attila  példamutató teljesítményére méltán lehet büszke közösségü(n)k.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..