home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Filmprogram fiataloknak
(gyg)
2016.07.15.
LXXI. évf. 28. szám
Filmprogram fiataloknak

A július 16-a és 22-e között sorra kerülő 23. Palicsi Nemzetközi Filmfesztiválon új, elsősorban a fiataloknak szóló programmal is bővül a kínálat. A Szem a szemben (Eye to Eye) című szelekció keretében a szervezők olyan európai filmeket mutatnak be a közönségnek, amelyek a fiatalok világát, az őket érintő kérdéseket mutatják be.

Maga a kezdeményezés egy Európán átívelő projektum része, melynek célja, hogy bevonja a középiskolásokat és az egyetemistákat, megismertesse őket a független európai filmek világával. A program főkoordinátora a francia Wide Management egyesület, mely a kategóriában öt filmet vetít a szabadkai, illetve a palicsi közönség számára. A filmes alkotásokat egy öttagú, fiatal filmrajongókból álló zsűri fogja értékelni, melynek tagjai valamennyien a Szabadegyetem Cineclub elnevezésű filmiskolájának, illetve filmklubjának a tagjai is.

A Cineclubot is éppen a mozi népszerűsítésére hozták létre, hogy fórum legyen a filmművészet hódolói számára, ahol a részvevők ki- és megbeszélhetik a filmnyelvi eszközökkel mozgóképbe sűrített alkotásokat, melyek akár egy komplex probléma, egy lehetetlen szituáció vagy akár egyetlenegy érzelem bemutatására készültek. A műhely egyszersmind filmkritikaíró workshopként is funkcionál, ahol szakavatott filmesek segítik kibontakozni az ifjú szerzőket. Az érdeklődők filmeket is ajánlhatnak, és olyan ritkán látott mozikat is repertoárra kérhetnek, amelyek régiek vagy nehezen hozzáférhetőek. A filmklub egész évben várja az érdeklődőket, bővebben pedig a Cineclub Subotica Facebook-oldalán olvashatunk róluk.

Visszatérve a palicsi filmfesztiválhoz, az öt alkotás legjobbját az ősszel ismét bemutatják a fiatal közönségnek Szabadkán, Újvidéken és Belgrádban is. A vetítésekre az alkotókat is meghívják, így a nézőknek módjukban áll megismerni a film forgatásának hátterét, a történet bemutatásának motivációját, és feltehetik kérdéseiket a fiatalokat érintő társadalmi problémákról is.

A Szem a szemben válogatás filmjei

Cheer Up (rendezte: Christy Garland) — dokudráma a sikertelen finn szurkolókról (cheerleaderekről), akiknek bemutatása során elmosódik a vicces és a tragikus történések határa. A film a legrosszabb finn csapat törekvéseit követi nyomon, egyszersmind a tinédzserek gondjaira és folyamatos sikertelenségére is rávilágít.

The Lesson (r.: Kristina Grozeva, Petar Valchanov) — a díjazott filmjáték egy bolgár kisváros tanítónőjéről szól, aki miközben a diákjait arra igyekszik megtanítani, hogy ne lopjanak, nehéz anyagi helyzetbe jut, és tévútra tér.

One of Us (r.: Stephan Richter) — a film két tinédzsert mutat be, akiknek az élete egy bolti lopás után drasztikusan megváltozik, és a gondtalan gyermekkorból hirtelen az élet nyers realitásába keverednek.

Caligari to Hitler (r.: Rüdiger Suchsland) — a film Siegfried Kracauer neves német szociológus 1947-ben íródott, azonos című tanulmánya alapján készült. Az alkotás a Weimari Köztársaság (Németország 1918 és 1933 között) kinematográfiatörténetéről szól, mely korszakban számos kultikus film keletkezett, egyebek között a Dr. Caligari című néma horrorfilm (r.: Robert Wiene).

Supernova (r.: Tamar van den Dop) — egy üdítően szokatlan, nem mindennapi történet egy tizenöt éves lány felnőtté válásáról, a szexuális zaklatásáról és egy autóbalesetről, mely megváltoztatja az életét.

A filmeket július 17-e és 21-e között a Szabadegyetem Cineclub filmklubjában mutatják be 14 órától.

Az Eye to Eye projektumot a Kreatív Európa Média programján keresztül az Európa Tanács támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..