home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Filmek és előadások középiskolás szemmel
Tóth Lívia
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám
Filmek és előadások középiskolás szemmel

Fabula Rasa Gyermekszínjátszó GrundMaratonira sikeredett - április 5-én reggel nyolc órakor kezdődött és az éjfél utáni eredményhirdetéssel fejeződött be - a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője Zentán a Művelődési Házban. Az egész napos program során a bírálóbizottság, Góli Kor...

Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund

Maratonira sikeredett - április 5-én reggel nyolc órakor kezdődött és az éjfél utáni eredményhirdetéssel fejeződött be - a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője Zentán a Művelődési Házban. Az egész napos program során a bírálóbizottság, Góli Kornélia dramaturg, Hernyák György rendező, Siflis Zoltán filmrendező, Tolnai Szabolcs filmrendező és a lelkes közönség kilenc előadást és tizennyolc filmet nézett végig. A hatalmas érdeklődés a rendezvény fénykorát idézte, amikor még két napig tartott a színjátszást kedvelő fiatalok találkozása és barátkozása. A szervezőknek az idén még sikerült mindent egy napba zsúfolniuk, de ez azt eredményezte, hogy a történések gyakran fedték egymást. A zsűri két-két tagja például egyazon időben, de külön helyszínen beszélgetett a filmek és az előadások készítőivel, vagyis a jelenlévők nem hallgathattak végig minden értékelést. A seregszemle egyik gyakran ismételgetett mondata így szólt: Kevés időnk van!, a másik viszont a Nagyon örülünk nektek!, és általában a produkciók után hangzott el.

Szakmai beszélgetés

A színre lépő csoportok Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Újvidékről, Adáról és Zentáról érkeztek. A Zentai Színtársulat egyik fellépésére sajnálatos esemény nyomta rá a bélyegét: mivel a főszereplőjük délután rosszul lett és kórházba szállították, a Valahol Európában című musicalt kénytelenek voltak nélküle előadni. De az ítészek szerint ez a teljesítmény is elegendő volt a győzelemhez. A filmesek csapatában a zentai Bolyai Filmműhely és a szabadkaiak munkáján kívül üde színfolt volt az adaiaké.

A közönség egész nap kitartott - SZABÓ Attila fotói

A beszélgetéseken a szakemberek leginkább azt emelték ki, hogy az alkotás a középiskolások életéről, mindennapjairól, problémáiról szólt, hogy közel állt a korosztályukhoz, reflektált a körülöttünk lévő világra, de kitértek a szórakoztatásra, a téma- és szövegválasztásra, a dinamikára, az igényességre, a filmek esetében (amelyek között volt dokumentum- és rövidfilm, valamint animáció és főzőcske) a zenei aláfestésre is.
A fárasztó, de nagyon tartalmas nap végi összegzésen Hernyák György ismételten hangsúlyozta, nagy boldogsággal tölti el, hogy a KSZV újra ilyen tömeges. Jó dolognak tartja, hogy ennyi fiatal foglalkozik, a szabad idejét feláldozva, szívvel-lélekkel ezzel a szakmával. Mint mondta, a legszívesebben mindenkinek díjat adott volna, de reméli, azoknak sem megy el a kedvük a színjátszástól, akiknek most nem jutott elismerés.
A Híd folyóirat különdíját a Zentai Színtársulat kapta a Valahol Európában című előadásért. A Tanyaszínház idei nyári turnéján való részvételt nyert Antóci Dorottya, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Faust: Esse Immor(t)alis című darabjában nyújtott alakításáért - Dorottya a vetélkedőn három alkalommal csillogtatta meg tehetségét, hiszen a Zentai Színtársulatnak is oszlopos tagja. A MAdT táborba Ambrus Richárdot (Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund, MKK Népkör, Szabadka) várják, a Képes Ifjúság különdíját a szabadkai Fülöp Tímea érdemelte ki Daniel Keyes Az ötödik Sally című monodrámájával. A legjobb kortárs színházi kísérlet díja, mely vendégszereplést jelent a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, az Adai Színtársulat Diend - Végzős gimnazisták zenés kálváriája című összeállításának jutott. A Koszlolányi Dezső Színház bérletét a Szabadkai Középiskolások Diákotthonának Drámacsoportja, a Zentai Magyar Kamaraszínház bérletét a szabadkai Ópium csoport vitte haza.
A legjobb férfi- és női szereplők megtisztelő címét Gruik Bálint (Zentai Színtársulat, After) és Dévai Tibor (Színes Szilánkok Diákszínpad, Újvidék), Hajdú Sára (Színes Szilánkok Diákszínpad, Újvidék) és Kőműves Noémi (Szabadkai Középiskolások Diákotthonának Drámacsoportja) mondhatja magáénak. A 2012. évi Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének legjobb előadása a Valahol Európában lett (Zentai Színtársulat).
Siflis Zoltán megállapította: csodálatos alkotóerő van a vajdasági magyar fiataloknak abban a gárdájában, amely elindultak a hivatásos film- és színházi pálya meghódításához vezető úton. Észrevették azt is, hogy a film és a színház bizonyos pontokon találkozott, néhány tanuló ugyanis nemcsak a világot jelentő deszkákon, hanem a filmezésben is igyekszik kiteljesíteni magát.
- Mindenki megszerezte a legfontosabbat, azt a közösségi élményt, hogy egy ilyen népes délvidéki csapat tagja lehet. Megéreztétek, mit jelent együtt izgulni és szurkolni a saját, de elsősorban a mások sikeréért. Nagyon örülünk, hogy a művészet két izgalmas területét, a filmet és a színházat ennyien szeretitek. Remélem, jövőre is itt lesztek és jönnek új csapatok is - mondta Siflis Zoltán, majd kihirdették a filmes eredményeket.
A generációs életérzés eredeti ábrázolásáért különdíjban részesült az adai Nodreamteam csoport az Élünk és virulunk című filmjéért. A legjobb műhely díját a zentai Bolyai Filmműhely érdemelte ki. A legjobb dokumentumfilm díját a Bolyai filmműhely Süt a mama, süt a pék... című alkotása kapta (forgatókönyvíró és rendező: Szabados Noémi). A legjobb operatőr Szabó Ákos lett (Bolyai Filmműhely: Legyen egy jó lépése). A legsikeresebb animáció A Drapéria-tenger papírhajói, amelyet a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium 3K osztálya készített, a legjobb filmmel Kecsenovity Egon és Zsolnai Ákos büszkélkedhet: a Kicsi Klajd és nagyvilág című történetnek két szimpatikus gyurmafigura a főszereplője.
Találkozunk jövőre ugyanitt - búcsúzott a zsűri, mi pedig a résztvevők óhaját tolmácsoljuk: reméljük, jövőre két napig tart a buli!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..