home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Filmek a kistérségről
Tóth Tibor
2019.03.01.
LXXIV. évf. 8. szám
Filmek a kistérségről

A hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás megtartotta az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program támogatásával megvalósult TRADinBORD 2 — Közös hagyományok, identitás megőrzése és bemutatás a határtérségben című pályázati projektum zárókonferenciáját.

A Ludaspuszta Térségi Társulás vezetőpartnerével, a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesülettel öt-öt rövid és egy közös, 53 perces dokumentumfilmben örökítette meg a szerb—magyar térség hagyományait és örökségét. A határon átívelő IPA-projektum 2018. március 1-jén kezdődött és az idén február 28-án zárult. Összköltségvetése 111 438 euró, ebből az Európai Unió 94 722,30 euró támogatást nyújtott.

A hajdújárási kultúrotthonban megtartott kétnapos zárórendezvényen Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke kiemelte, hogy már korábban is volt egy sikeres TRADinBORD pályázatuk, mely a projektum céljain túl sokkal többet hozott számukra, hiszen tartós együttműködések alakultak ki a határ mindkét oldalán. A projektum a civil szervezeteket is megerősítette, és együttműködés jött létre több hajdújárási, környékbeli, valamint magyarországi civil szervezet között.

— Feladatunk öt rövidfilm elkészítése volt a civil szervezetek munkájáról és azokról a hagyományokról, amelyeket leginkább ápolunk a környékünkön. A filmekben is szépen megmutatkozik, hogy közösek a hagyományaink, történelmünk, szokásaink. A projektum egyik fő eseménye a szeptemberben megtartott Média és Kulturális Találkozó volt, ahol az addig elkészült filmeket le is vetítettük az érdeklődőknek. Két filmünk Palicsról szól. Az egyikben a tóparti település sportjáról beszélnek idősebb emberek, valamint azt is elmondják, hogy mi minden történt Palicson az ’50-es és a ’60-as években, a másik film pedig Palics szépségeit, a park, a szecessziós épületek történetét mutatja be. A borászatról szóló filmünk a többi közt azt is bemutatja, hogyan lehet ma borászkodni a hagyományok megőrzésével, a Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesületről szóló zenés, táncos alkotás a jövő hagyományőrzőit nevelő egyesület munkáját örökítette meg, illetve filmet készítettünk az 50 éves hajdújárási Szüreti Napokról is. Példaértékű, ahogy ennek a rendezvénynek a megszervezése generációról generációra száll. Közös filmünk A civilek jó kezdeményezései Mórahalomtól Szabadkáig címet viseli, és a rövidfilmekkel együtt megtalálható a www.ludaspuszta.com oldalon. Két-két civil fórumot is tartottunk, ezek a civil szervezeteket kapcsolták össze. Az Ásotthalom-Kissorért Egyesület és a hajdújárási Rózsa Sándor Civil Szervezet a Rózsa Sándor alakja köré szőtt mondákat, történeteket a falusi turizmus fejlesztésére használná fel.

Duka Félix, a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület elnöke előbb a tizennyolc éve működő egyesület tevékenységéről számolt be, majd a filmekkel kapcsolatban elmondta, hogy a forgatás során nagyon értékes emberekkel és tevékenységekkel ismerkedett meg.

— Az egyesület szerepe, hogy identitásunkat és a helyi értékeket megőrizve haladjunk előre, illetve ezeket az értékeket továbbadjuk a fiataloknak. Ez a család feladata is, hiszen a fiatalok gyakran észrevétlenül viszik tovább magukkal azokat az értékeket, amelyek felnőttkorukra közösségi emberré teszik őket.

A mórahalmi egyesület által készített filmek az üllési tűzoltó-egyesületről, a tanyavilágban megvalósuló közösségi életről, a homokháti búcsúról, az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Közhasznú Egyesületről és egy méhészegyesületről szólnak.

Seres István kulturális menedzser a szerb—magyar határtérségi kulturális interakciók nyomában végzett kutatásairól számolt be.

A második napon az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program támogatásával megvalósuló Handycraft2 — szociális vállalkozás a kézművesek integrálására a határ menti térségben című projektum zárókonferenciáját tartották meg. A projektumba olyan hátrányos helyzetben élő kézműveseket kapcsoltak be, akik hobbijukat továbbfejlesztve már termékeik eladásával is próbálkoztak. Szakemberek mentorálásával képezték őket, és így született meg a közös Marinka Manufactory Market márka.

A konferencia tapasztalatcserével és barátkozással ért véget. A szervezők elmondása szerint a kiváló együttműködés hatására hamarosan folytatás várható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..