home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fessünk geometrikus mintákat a falra!
Özvegy Gyulai Andrea lakberendező
2018.09.27.
LXXIII. évf. 38. szám
Fessünk geometrikus mintákat a falra!

Néha unalmasak az egyszínű falak. Ilyenkor mintákat rajzolva frissíthetjük fel őket, vagy egyéb különlegességekkel tehetjük egyedivé az otthonunkat.

Vigyázzunk azonban, mert a mintafestés is olyan, akár a tapéta: nem kell minden falat cifráznunk, elég egyet vagy csak egy falszakaszt kiemelni, hogy elérjük a kívánt hatást.

A különböző mintákat felrajzolhatjuk előre gyártott speciális sablonokkal (stencilekkel), használhatunk mintás festőhengert is, ám ha egyenes vonalakat szeretnénk, legkönnyebben az egyszerű maszkolószalaggal dolgozhatunk.

Vásároljunk olyan beltéri falfestéket, amely inkább zselés állagú, ennélfogva kevés az esélye a fröcskölésnek, folyásnak, ráadásul ezek a termékek jól fednek, és éles vonalakat is lehet velük húzni.

Hogyan használjuk a maszkolószalagot?

Mielőtt belekezdenénk a munkába, a legfontosabb pontosan megtervezni a mintát, illetve a méretezési arányokat. A következő lépés a színek kiválasztása, azt azonban tudnunk kell, hogy a sötét színek a falon megszáradva még sötétebbé válnak.

Ne feledkezzünk meg a falfelület portalanításáról sem. Ha hibát észlelünk a falunkon, érdemes kijavítani gipsszel, glettel. Szükségünk lesz festőhengerre és tálcára, valamint egy ecsetre, melyet használat előtt bevizezünk — ez utóbbit a nehezen hozzáférhető helyeken használhatjuk, a nagyobb felületeken pedig a hengert alkalmazzuk.

A festéket használat előtt jól keverjük fel, majd első lépésben fessük le a falat az alapszínre, melyre a száradás után grafitceruzával felrajzolhatjuk az elképzelt és megtervezett mintát. A maszkolószalaggal kitakarjuk a mintát a széleinél, pontosan illesztjük, majd át is húzhatjuk, hogy teljesen a falra tapadjon, ne folyjon alá a festék. Fontos, hogy a maszkolószalagot még nedvesen távolítsuk el a falról, ügyelve arra, hogy ne érjen a frissen festett felülethez. Ha komplikáltabb mintát választottunk, akkor előfordulhat, hogy újra maszkolnunk kell — ilyenkor mindenképp várjuk meg az előző festés teljes megszáradását.

Sablon kontra maszkolószalag

Ha bonyolult, íves, aprólékos mintát szeretnénk, akkor használjunk sablont, ha viszont egyenes vonalakat, akkor alkalmazzunk szalagot.

Kereshetünk magunknak akár már meglevő mintákat — tapétákét is megrajzolhatjuk otthonunkban.

A legegyszerűbbek az egyenes, csíkos minták, ám ezeket is egyedibbé tehetjük a színek váltakozásával, irányával, ritmusával. Az is elképzelhető, hogy több árnyalatot használunk — ekkor a tévedések elkerülése végett a csíkra grafitceruzával halványan odaírhatjuk a tervezett színt, így biztosan az kerül oda.

Egy kicsit több időt igényel, ha nincs a tervezett geometrikus minták között elválasztó csík. Ilyenkor előbb csak minden második szög festhető, majd csak a száradás, illetve az újrapozicionált szalag felhelyezése után tudjuk folytatni a munkát, a festési kört.

 

Az utóbbi időszakban a csíkos, pöttyös falmintákon kívül leginkább a geometriai formák népszerűek.

 

Nem csupán a színekkel és a mintákkal egyensúlyozhatunk. A festési technikákat is figyelembe vehetjük, például ha a nedves festéket egy nedves ronggyal megnyomkodjuk, akkor koptatott hatást érhetünk el.

Összefoglalva tehát: minőségi falfestékkel, maszkolószalaggal, esetleg stencillel, hengerrel csodákat tudunk elérni az otthonunk falát illetően. Vágjunk bátran bele!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..