home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fényt adni az igazak útján
Gyurkovics Virág
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám
Fényt adni az igazak útján

- SZABÓ Attila felvételeiA Kossuth-szobor koszorúzásával vette kezdetét a Vajdasági Magyar Szövetség hagyományos március 15-ei ünnepsége Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban. Dr. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter beszédében elmondta: a 2010. augusztus 20-án életbe lépett...

- SZABÓ Attila felvételei

A Kossuth-szobor koszorúzásával vette kezdetét a Vajdasági Magyar Szövetség hagyományos március 15-ei ünnepsége Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban. Dr. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter beszédében elmondta: a 2010. augusztus 20-án életbe lépett törvény, mely lehetővé teszi az egyszerűsített honosítási eljárást, fordulópontot jelent.
- Egy kilencven éve húzódó problémára tett pontot, méghozzá békésen és jövőbe mutató módon - fogalmazott dr. Réthelyi, majd hozzátette: örömmel tölti el, hogy annak a kormánynak a nemzetierőforrás-minisztere lehet, amelyik ezt a törvényt kezdeményezte.

Pásztor István pártelnök ünnepi beszédével egyben a VMSZ kampányát is megnyitotta. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere kiemelte: ezekben a napokban több mint negyven vajdasági településen emlékeznek meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164. évfordulójáról. Egy év alatt csaknem tízzel növekedett Vajdaságban a március 15-ei megemlékezések helyszínének száma, ami a közösségből duzzadó elszántság és megerősödés eredménye. A VMSZ hasonló megerősödésre számít a május 6-án, a köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokon is.
- A VMSZ kisebbségi, magyar, regionális és polgári érdekeket képvisel, kampányának jelmondata pedig Vajdaságért egy normális Szerbiában. Abban bízunk, hogy a május 6-ai választások megerősítik pozícióinkat a szerbiai politizálás minden színterén. Százezer szavazó bizalmát szeretnénk elnyerni - mondta a pártelnök. Szerinte a polgári és regionális érdekek képviselete, valamint a hitelesség miatt a nem magyar választópolgárok számára is választható opció lehet a VMSZ.
Mint mondta, arra törekszenek, hogy több képviselőjük legyen Belgrádban és Újvidéken, valamint megtartsák, illetve visszaszerezzék az önkormányzati pozíciókat, beleértve Szabadkát és Zentát is.
A magyar szabadságharc napja egyben a szabad sajtó napja is. Ezen a napon nyomtatták ki Petőfi Sándor és Jókai Mór saját felelősségére a Nemzeti dalt és az Irinyi József által megfogalmazott tizenkét pontot. Dévavári Zoltán és Dévavári Beszédes Valéria 2003-ban felajánlást tett egy publicisztikai díj megalapítására, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által 2003-ban kinevezett és azóta működő kuratórium tagjai ítélnek oda. A tisztességes kisebbségi újságírás érdekeit szem előtt tartó több évtizedes munkájáért a Napleány-díjban az idén Fischer Jenő, a Magyar Szó napilap munkatársa részesült.
- Erejét alapítójának hitéből merítette, célja csak egy volt: fényt adni az igazak útján... Fényt adott, világosságot és életjelet. Az élni akarás, a tisztességes kisebbségi újságírás és helytállás hírvivője, letéteményese volt egy olyan korban, egy olyan tájon, ahol az elmúlt évtizedekben a magyar nyelv sokszor elnémult, a magyar kultúra és intézményrendszer elszegényedett és leépült - fogalmazott ifj. Dévavári Zoltán a díjjal kapcsolatban, majd felolvasta Matuska Mártonnak az idei díjazottunkról, Fischer Jenőről írt méltatását.
Baranyi Károly szobrászművész Napleány című alkotását ifj. Dévavári Zoltán adta át Fischer Jenőnek.
Ugyancsak ezen a napon adták át az újságírói tevékenység elismeréseként 1990-ben alapított Táncsics Mihály-díjat. Az elismerést dr. Réthelyi Miklós, Magyarország nemzetierőforrás-minisztere nyújtotta át Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyés püspöknek, az újvidéki Hitélet volt szerkesztőjének.
A Vajdasági Magyar Szövetség március 15-ei ünnepsége A kikelet hava című ünnepi műsorral zárult a Népkör Magyar Művelődési Központban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..