home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fényből kép, képből írás
Gyurkovics Virág
2015.10.12.
LXX. évf. 40. szám
Fényből kép, képből írás

Különös dolog az ihlet. Márpedig a művészet bármiből meríthet ihletet, egy művészt minden alkotásra serkenthet. Például a fény. Annak jelenléte és hiánya vagy a kettő egymásba szűrődésével való játék. A fényből születhet kép, a képből írás, aztán mindebből zene. S az eredmény: érzékszervek összekapcsolásának kavalkádja.

Fényből íródás címmel tartották meg a Szab-Way színházi szervezet második összművészeti estjét szeptember utolsó vasárnapján Szabadkán, a Klein house/social bar & art galleryben. A műsor középpontjában színházhoz közeli személyek fotói álltak, melyek önálló életre kelve szólítottak meg fiatal szerzőket, így születtek a képek hatására szépirodalmi szövegek.

A fény-képészek között volt Baráth Attila, Greguss Lilla, Szilágyi Nándor, Hajdú Tamás és Bicskei Anikó. Bemutatkozásképpen ők beszéltek néhány szóban arról, miként kapcsolódik egy színész életéhez a fotó, mely aztán saját utakat bejárva további alkotókat inspirál. Az így íródott szövegek szerzői Terék Anna, Csík Mónika, Sándor Zoltán, Benedek Miklós, valamint Celler Kiss Tamás voltak. S aki őket faggatta, Bíró Tímea. A szűkszavú fotósokkal szemben szerencsére bőbeszédűbbek voltak az írók, akik meséltek egyebek mellett arról, milyen fotó inspirálja őket a leginkább írásra. Kiderült például, egyáltalán nem biztos, hogy egy tetszetős fotó egyúttal a legmegindítóbb is, volt viszont olyan, hogy a fotók találták meg saját történeteiket, vagy éppen fordítva. Mint kiderült, egyes szerzőktől nem idegen az effajta ihletmerítés, hiszen a Sikoly folyóiratban is volt már hasonló kezdeményezés. Azért is örültek ennek a felkérésnek az írók, költők, mert egy ilyen kihívás arra teremt nekik alkalmat, hogy a pillanatkép mögött továbbgondolják a történetet, hogy életeket, sorsokat képzeljenek mögé, s a maguk fantáziája szerint úgy alakítsák a kép szereplőinek körülményeit, hogy azzal — akár realisztikusan, akár teljesen új, elmerengő vagy fiktív, humoros világot mögé álmodva — rátapintsanak a fotó születésének lehetséges pillanatára. Elsőre nem is gondolnánk, hogy minél kevésbé egyértelmű, nonfiguratív egy fénykép, annál könnyebb mögé képzelni egy történetet. Talán ezért is maradtak cím nélkül a fotók, hogy ezáltal még nagyobb szabadságot adjanak azoknak, akik új értelmet keresnek a kiragadott pillanatnak. 

Az est során Baráth Attila jóvoltából fény- és mozgóképekből láthattunk videóösszeállítást. A szövegeket a szerzők olvasták fel, Terék Annát kivéve, az ő verseit ugyanis Raffai Ágnes tolmácsolta, videoüzenetben.

A szövegek után felcsendültek a dallamok is. A Moser Roth zenekar Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza, Garai Róbert, Berta Csongor, Pámer Csilla és Hajdú Tamás közreműködésével ismét új dimenziót adott az élménynek. A fény jelenlétére és hiányára játszott rá a zenekar tagjainak elegáns, fekete-fehér öltözéke is, mely tökéletes kontrasztot adott a látottaknak és hallottaknak.


Szerda Zsófi felvételei

Csupán amiatt volt hiányérzetem, hogy nem lehetett az időt lelassítani, megállítani, azaz néhány perccel tovább merengeni, s figyelni, hogyan cseng egybe, visszhangzik ott bent az összművészeti élmény, melyben a közönség soraiban részem lehetett.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..