home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fény a dobozból
(P. K. G.)
2015.12.06.
LXX. évf. 48. szám
Fény a dobozból

Vajdaságban új folyóirat született: a Philos. A szépirodalommal, tudománnyal és művészetekkel foglalkozó, negyedévente megjelenő kiadványt a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium és a Bölcsészettudományi Kar közösen adja ki. Első számában olyan ismertebb nevek is szerepelnek, mint Ladik Katalin, Fenyvesi Ottó vagy Jódal Kálmán. Jelenlétük mintegy hangsúlyozza a folytonosságot, de a lap az új nemzedék szemszögéből tekint a világra.

Főszerkesztője is egy fiatal docens: dr. Novák Anikó. Vele beszélgettem az induló folyóiratról.

* Milyen kiadvány a Philos?

— A Philos első számát a szerkesztőség tagjai a 14. VMTDK-n mutatták be november 13-án Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban. A lap három pillérre épül: a szépirodalomra, a tudományra és a művészetre. A szépirodalmi művek és tanulmányok mellett a képzőművészetnek is nagy szerepet szánunk, ezzel valamilyen szinten folytatjuk a vajdasági magyar folyóirat-kultúrában a mindmáig erőteljesen jelen lévő vizuális hagyományt. A Philos negyedévente jelenik meg, nemzetközi szerkesztőbizottsága van, a tanulmányokról recenziók készülnek, tehát egy magas szakmai nívójú, lektorált folyóiratot készítünk. A térségünkben régóta szükség van egy új kiadványra, melynek a fiatalok a szerzői és szerkesztői. A könyvek kisebb-nagyobb késéssel jelennek meg, a társadalom pillanatnyi helyzetének a folyóiratok a tükrei.

* Az első számban a tudomány pillére most nagyrészt a fiatalok szövegeiből épült, ugye?

— Valóban sok fiatal ír nekünk. Lapunk elsősorban a feltörekvő szerzőknek kínál publikációs lehetőséget, de úgy, hogy az érettebb alkotókkal együtt nyilatkozhassanak meg. A fiatalok mindig egy friss lendületet, izgalmas témákat hoznak a közbeszédbe és a tudományba is. Jó erre építeni, így mindenképpen izgalmas ötletek és új nézőpontok jelenhetnek meg. Ez már az első számban tükröződik: a videojátékoktól indulva a pragmalingvisztikán át eljutunk a film és az irodalom kapcsolatáig, helyet kap a lapban a nyelv és a beszéd kapcsolata, emellett a rockzene és a morális pánik jelensége is. Tehát irodalom, nyelvészet, szociológia, felsőoktatás-politika és regionális gazdaságtudomány is jelen van egyazon számban. Ezt a tarkaságot a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, mert a vajdasági tudományosság keresztmetszetét is kívánjuk nyújtani.

* Említetted, hogy a képzőművészet, a vizualitás meghatározó szerepet tölt be a folyóiratban... 

— Amikor felmerült a Philos ötlete, akkor szinte az első lépések egyike volt, hogy az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói között egy meghívásos versenypályázatot tettünk közzé, melyben arra kértük őket, tervezzék meg a folyóirat fedőlapját. Több nagyon jó munka érkezett, közülük választottuk ki Vass Szabolcs ötletét, mely végül meg is jelent nyomtatásban. Azonnal megnyert bennünket az a filozófiai tartalom, amely az ő koncepciójában a doboz mögött volt, a dobozmotívum szerepét a Philosban különösen fontosnak tartom. Elsősorban a doboz nyitottsága, lyukacsossága lényeges, és a benne rejlő fényesség, érték, mely kifelé és befelé is átszűrődik. Vass Szabolcs állandó munkatárs, a továbbiakban azonban minden egyes számot másik fiatal képzőművész alkotásait felhasználva készítjük, mégpedig úgy, hogy a szövegek és a műalkotások szerves egészként jelenjenek meg az oldalakon. Mivel az arculat tervezője és kidolgozója, mint említettem, Szabolcs, az első számot saját munkáival illusztrálta. A tojásmotívumos alkotásai kerültek be a lapba, ennek a szimbolikus jelentése pedig még izgalmasabbá teszi az egészet, hiszen a tojás a születés szimbóluma. Véletlenül alakult így, nem mi kértük Szabit, hogy ilyen képeket küldjön, egyszerűen ezeken dolgozott az elmúlt időszakban, tavaly már a VMTDK-n is ezekkel szerepelt. A Vajdasági Magyar Tudományos Konferencia egyébként létfontosságú szellemi forrásunk, hiszen évről évre rengeteg nagyon jó munka jelenik meg ott, kiváló előadások hangzanak el. A Philos publikálási lehetőséget nyújthat többek között ezeknek a szerzőknek is.

* Mekkora munka előzte meg az első számot?

— A Philos alapító főszerkesztője dr. Csányi Erzsébet, az ő ötlete volt a folyóirat, a munkát pedig az év elején, a tavasszal kezdtük meg. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium sikeresen vett részt Újvidék város pályázatán,  ez a támogatás a kiindulópont. Mivel ez a Philos első száma, elég sok mindent ki kellett még alakítani, amivel a későbbiekben már nem kell foglalkoznunk. A szerzők most már látják, milyen felületen jelennek meg, valószínűleg eleve ehhez alakítják majd a munkáikat a továbbiakban.

* Úgy tudom, honlapja is van a folyóiratnak.

— A mai világban a digitális sajtó előnyt élvez a hagyományossal szemben. Nagyon fontos, hogy a lapban megjelent írások a virtuális térben is jelen legyenek. Most lett kész a honlapunk (a www.philos.edu.rs címen érhető el), melyen majd a teljes számok lesznek letölthetőek pdf-formátumban. Bizonyos számok valószínűleg csupán digitálisan fognak megjelenni. Nem naponta frissülő honlap lesz, de a folyóirat életét szépen nyomon lehet majd rajta követni, az első számot már föl is töltöttük. Emellett a jövőben itt lehet tájékozódni majd a szerzőinkről is, és a honlapon található meg a formázási feltételeket ismertető útmutatónk is, mely alapján a tanulmányoknak el kell készülniük. Ez utóbbi nagyon fontos, mert a kiadványnak egységesnek kell lennie a hivatkozások és az egyéb formai kérdések tekintetében.

* A folyóirat bemutatója viszont formabontó volt. 

— Igen, a VMTDK művészeti programjának végén nekünk is sikerült úgyszólván bemutatnunk a Philost. Ez valóban rendhagyó módon történt: a szerzőink nem álltak ki, nem olvasták föl a munkáikat, nem beszéltünk a lap koncepciójáról, hanem egy performance-szal készültünk. Egyértelmű volt, hogy a doboz lesz a kiindulópontunk, a cím is Doboz-variációk lett. A folyóirat köré csoportosuló fiatalokkal együtt egy nagyon jó hangulatú, izgalmas színpadi alkotást sikerült létrehoznunk. Az előadás dobozrugdosással kezdődött, majd az összevissza rugdosott dobozokból felépítettük a Philos dobozszobrát, doboztornyát, melyre ráragasztottuk az első szám oldalait. Az egyik doboz egyébként a DNS folyóirat popdoboza volt, mely így szintén alkotóelemmé vált. Azt viszont nem rugdostuk, vigyáztunk rá...


Szerda Zsófi felvételei

* Mik a terveitek?

— A folyóirat megjelenésében máris hangsúlyozza az esztétikai igényességet. Mint említettem, a művészeteknek mindenképpen nagyobb teret szeretnénk szentelni. Egyelőre még csak a képzőművészet és a film kapott valamilyen szinten helyet, de a színház vagy éppen a zeneművészet is fontos számunkra, szeretnénk ezekkel a területekkel is foglalkozni a jövőben. Sokat dolgoztunk a folyóiratunkkal, de szerintem egyre jobb lesz, ahogy a közösség is összekovácsolódik majd, amikor már pontosabban fogjuk látni, hogy mik az igények, hogy ki mit tud saját magából beletenni. A Philos majd folyamatában lesz igazán élő. Egyébként ez a kiadvány maga is egy folyamatnak a legújabb állomása, hiszen a korábbi állomásokon a DNS-t, a Jelfolyamot találjuk, melyek mind a VMFK folyóiratai voltak. Azok experimentálisabbak, formabontóbbak voltak, a Philos klasszikusabb, inkább szövegalapú.

* A folyóiratok gyakran kötődnek szellemi mozgalomhoz, irányzathoz is.

— Nagyon-nagyon szeretnénk, ha itt egy műhely alakulna ki, elsősorban a fiatalok számára, hogy bekapcsolódhassanak a tudomány és a művészetek vérkeringésébe. Szerkesztőségi üléseink is voltak már, melyeken a szerzőink nagy része megjelent. Fontosnak tartjuk, hogy a szerzők ugyanúgy beleszólhassanak a lap felépítésébe, a szövegek elfogadása is egy közös folyamat kell hogy legyen. Ezen az úton indultunk el, a jövőben tovább is szeretnénk menni rajta, egyre jobban bevonva a fiatalokat a munkába, akár rovatszerkesztőként is. Az a cél, hogy kinevelődjön egy olyan generáció, amely fontosnak tartja a vajdasági magyar tudományosságot és művészetet, és megvannak az eszközei annak hiteles művelésére. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..