home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Felvidékről Délvidékre
Zséli Ágnes
2017.06.06.
LXXII. évf. 20. szám
Felvidékről Délvidékre

A felvidéki történelmet és hagyományokat népszerűsítették Törökbecsén a Felvidékről Délvidékre című programmal, melyet a Rákóczi Szövetség szervezett. A kétnapos eseményt a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották meg.

A rendezvényen előadást tartott Földváry Terézia, Sárosfa község polgármestere. A 900 lakost számláló, 80 százalékában magyarok lakta szlovákiai településről először érkezett küldöttség a bánáti kisvárosba.

— Az előadás célja, hogy a törökbecsei fiataloknak bemutassuk Felvidék történelmi nevezetességeit, egyszersmind beszéljünk a hontalanságról, a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének folyamatáról. Nem véletlenül érkeztünk most, hiszen a Felvidékről kitelepítettek emléknapját a Magyar Országgyűlés határozata alapján minden év április 12-én tartják meg. Fontos, hogy a fiatalok minél többet tudjanak a történelemről, hiszen valaha Cicero is azt mondta: „A történelem az idők tanúja, az igazság világossága, az emlékezet élete, az élet tanítónője” — emelte ki a polgármester asszony. — A törökbecseiekkel való kapcsolatunk 2011-ben közös testvérvárosunkban, Mezőtúron kezdődött. Mi mindenképp szeretnénk tovább ápolni az együttműködést, és meghívással érkeztünk. Szeretettel látjuk vendégül a bánsági település fiataljait, a képviselőket az augusztus 5-én sorra kerülő nemzetközi főzőversenyen, a bográcsos ételek János-kerti Ízek fesztiválján, melyet Sárosfán rendezünk meg. Nagy örömmel értesültünk róla, hogy a törökbecseiek elfogadják szíves invitálásunkat, mert így az eseményen együtt lehetnek a délvidéki, az anyaországi, valamint a kárpátaljai magyarok — mondta Földváry Terézia.  

A rendezvényen a gyermekeket játszóházzal várták, melynek keretében Mihályfi Elvira zenepedagógus vezetésével felvidéki népi táncokat, énekeket, gyermekjátékokat tanulhattak.

— A Törökbecsén megtartott többnapos foglalkozás a Rákóczi Szövetség által kiírt sikeres pályázatnak köszönhető, melyet a felvidéki magyarság kitelepítésének emléknapja alkalmából tettek közzé — tudtuk meg Báló Tibortól, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnökétől. — Igyekeztünk a programokat interaktívakká tenni, hogy a fiatalok is bekapcsolódhassanak. Elmondhatom, hogy a törökbecseiek keveset tudnak Felvidékről, a térség történelméről, az ottani népi hagyományokról, s ezen mindenképpen változtatni kell. Hamarosan ellátogatunk Sárosfára, s a tervek szerint a Rákóczi Szövetség által kiírt pályázatra is jelentkezünk azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy cserediákprogram is — hangsúlyozta Báló Tibor. 

A programban mintegy negyven fiatal vett részt, köztük három beodrai gyermek is.


Báló József felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..