home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felvettek az egyetemre? Pályázd meg az MNT ösztöndíját!
Fehér Márta
2017.08.03.
LXXII. évf. 31. szám
Felvettek az egyetemre? Pályázd meg az MNT ösztöndíját!

A részletekről Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyilatkozik.

Tiéd lehet a kétszázhetven ösztöndíj egyike — havi 90—150 euró —, ha első alkalommal iratkoztál be valamely akkreditált felsőoktatási intézmény első évfolyamára, magyar nyelven fejezted be az általános vagy a középiskolai tanulmányaidat, valamint nyilatkozatban vállalod, hogy diplomázásod után legalább három évig itthon maradsz és itt is dolgozol. Emellett akkor is pályázhatsz, ha az önkormányzatod területén nem volt lehetőséged anyanyelvű oktatásra.

A felsőoktatási ösztöndíjpályázat második körét szeptember 20-án hirdetik meg, és egy hónapig lehet rá jelentkezni bármely évfolyamról. A részletekről Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét kérdeztem. Az interjúból azt is megtudhatod, milyen egyéb támogatásokat vehetsz igénybe, ha a továbbtanulás mellett döntöttél.

— Szeptember 15-éig lehet jelentkezni a pályázatra. Az ehhez szükséges formanyomtatványok a CMH-irodákban vehetőek át, illetve honlapunkról is letölthetőek (www.mnt.org.rs/osztondijprogram/palyazat). Tavaly módosítottuk a kiírást, így már azok a fiatalok is pályázhatnak, akik olyan önkormányzat területén élnek, ahol nem tanulhattak magyarul. Tizenkilenc ilyen önkormányzat van: Alibunár, Bács, Belcsény, Fehértemplom, Inđija, Karlóca, Szávaszentdemeter, Ópáva, Ópázova, Palánka, Pecsince, Petrőc, Ruma, Šid, Titel, Ürög, Verbász, Versec és Zsablya. Aki eleget tesz a többi feltételnek, annak ajánlólevelet kell kérnie valamelyik történelmi egyháztól vagy kulturális egyesülettől, majd ezzel jelentkeznie az MNT Közigazgatási Hivatalának e-mailben vagy levélben. Ezután egy interjú során felmérjük, beszél-e magyarul. A bizonylatot mellékelni kell a pályázati dokumentációhoz. Az interjúra legkésőbb három nappal a pályázati határidő lejárta előtt kell sort keríteni Szabadkán.

* Mitől függ, hogy az ösztöndíj havi 90 vagy 150 euró?

— Attól, hogy az illető hiányszakon tanul-e, főiskolán vagy egyetemen, állami vagy önköltségen, nagycsaládból származik-e, saját szülővárosában jár-e egyetemre, vagy utaznia kell.

* Mi számít hiányszaknak?

— Minden szakfőiskolai és akadémiai alapképzés, kivéve a következő szakirányokat: színészképzés szerb nyelven, román nyelv és irodalom, ruszin nyelv és irodalom, szlovák nyelv és irodalom, okleveles tanító, okleveles óvodapedagógus, média- és tanügyi szerkesztő, könyvtárosképzés szerb nyelven. Magyar nyelvű tanítói és óvodapedagógusi akadémiai alapképzés esetében legfeljebb huszonöt, szakfőiskolai képzés esetében legfeljebb negyven, magánkaron való képzés esetében pedig legfeljebb öt ösztöndíjat ítélünk oda.

* Akik az itthoni továbbtanulást választják, milyen támogatásra számíthatnak még?

— Felvételi felkészítőt szervezünk, mely minden év februárjában kezdődik. A fiatalok tizennégy tantárgyra jelentkezhettek, online és tantermi felkészítőt tartottunk. Nyáron kerül sor a szerb nyelvi képzésre, hiszen az itthoni továbbtanuláshoz a szerbnyelv-tudás elengedhetetlen. Minden egyetemen, főiskolán — a jogi kart kivéve — lehetőség van anyanyelven felvételizni, de később már csak az tud boldogulni, aki jól tud szerbül. Ezért a harmadikos középiskolásokkal kezdünk. Az idén százharmincöten jelentkeztek, száznál többen el is végezték a képzést, melynek harmadik hetét Újvidéken, az Európa Kollégiumban szoktuk megtartani, így a fiatalok megismerik az egyetemi várost és az általunk felkínált lehetőséget. Szeptemberben újabb kurzust szervezünk, ez azoknak szól, akiket felvettek valamely itthoni felsőoktatási intézménybe. A helyszín az Európa Kollégium lesz.

* Az idén is lesz demonstrátori ösztöndíj?

— Igen, szeptember 1-jén nyílik meg a pályázat, és szeptember 20-áig lehet jelentkezni. A demonstrátorok azok az egyetemisták, akik az elsőéveseket segítik. Legalább 8-as átlagot várunk el tőlük. Ha a demonstrátor nem ösztöndíjasunk, akkor a havi támogatás összege 140 euró, ha pedig MNT-ösztöndíjasként vállalja a demonstrátori feladatot, akkor havi 30 eurót kap a 90—150 eurós ösztöndíja mellé. Hogy hány demonstrátori ösztöndíjra írunk ki pályázatot, az az elsőéves ösztöndíjasaink számától is függ, a korábbi években ötven-hatvan fiatallal kötöttünk ilyen szerződést. Az idén a közösségi életben való szervezés és részvétel nyolc pluszpontot hoz.

* Mikor lehet jelentkezni az Európa Kollégiumba?

— Augusztus 1-jétől szeptember 1-jéig fogadjuk az elsőévesek jelentkezését. Százötven férőhelyet tudunk kiosztani. A második körös, rövid határidős pályázat október 10-e körül várható. Ekkor a felsőévesek jelentkezését is fogadjuk. Itt is lesz egy újítás: akik nem tudják igazolni, hogy bekapcsolódtak a tavaly kezdődött szakkollégiumi rendszerbe, azok nem nyerhetnek felvételt az újabb tanévben.

* Lesz Várady kiválósági ösztöndíj doktoranduszok és mesterhallgatók részére?

— Igen, szeptember 30-án jelennek meg ezek a pályázatok. Tavaly negyven mesterhallgató kapott ösztöndíjat, húsz doktori képzésre járó hallgató pedig ösztöndíjhitelt. A mesterhallgatóknak ez havi 11 000 dinár, a doktoranduszoknak pedig 160 euró.

* Hány ösztöndíjasuk van jelenleg?

— 1125, de az év elején még 1200-an voltak, vagyis sokan diplomáztak. Rengeteg visszajelzést kaptunk hallgatóktól, hogy e nélkül az ösztöndíj nélkül nem tudtak volna továbbtanulni. Nagyon jó érzés, hogy egyre több egyetemet végzett fiatalunk van! Ők bizonyítják, hogy ez az út járható, meg lehet tanulni szerbül, teljesíthetőek az egyetemi követelmények.

A Magyar Nemzeti Tanács hetedik éve írja ki ösztöndíjpályázatát az elsőéves egyetemisták számára. Az itthon továbbtanulók a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően részesülhetnek ösztöndíjban.


Részletekért kattints az MNT honlapjára!: http://www.mnt.org.rs/osztondijprogram/palyazat


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..