home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Félúton az álom beteljesülése felé
Tóth Tibor
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Félúton az álom beteljesülése felé

Gunarason már több éve álmodnak arról, hogy egy szép napon az Olimpia labdarúgócsapata fennállása alatt először felkerül a Szabadkai ligába. Tavaly majdnem valóra vált ez az álom, de a rájátszás utolsó mérkőzésén a felsőrogaticai Mladost nyerni tudott Gunarason, így a zöld-fehérek a topolyai községi ligában maradtak.

A nyár folyamán megcsillant ugyan egy halvány reménysugár, de a felsőbb ligákban úgy alakultak az események, hogy az Olimpia számára már nem maradt hely a Szabadkai ligában. Így egy újabb idényt kénytelenek a legalsó versenyfokozatban tölteni. A topolyai községi liga őszi idényének végén az Olimpia hét győzelemmel és egy döntetlennel, 22 megszerzett ponttal vezeti a kilencfős mezőnyt a 19 pontot gyűjtő Mićunovo előtt.
— A bajnokság kezdete előtt bíztunk abban, hogy megerősített csapatunk végigsétál a topolyai ligán. Már az első két fordulóban látszott, hogy jobb csapattal rendelkezünk riválisainknál, a felsőrogaticai Mladostot ugyanis 8:0-ás, az újonnan alakult krivajai Udarnik 2012 csapatát pedig 11:1-es győzelemmel kísértük ki. Az első nagyobb megméretést a szintén bajnokesélyes Mićunovo elleni, hazai pályán vívott rangadó jelentette, amikor szintén győztesen (2:0) hagytuk el a pályát. Az ősz legmagasabb színvonalú mérkőzése után következett a bácskossuthfalvi Sloboda, a Tomislavci és a kishegyesi Egység elleni győzelmünk. Egyetlen kisiklásunk — ha a döntetlent lehet így nevezni — Cserepesen történt. Zuhogó esőben, rendkívül nehéz körülmények között került sor a találkozóra, a felázott pályán szép focit nem lehetett játszani. Az első félidőt 1:0-ra megnyertük, a folytatásban azonban egy óvatlan pillanatban gólt kaptunk, és két pontot Cserepesen hagytunk. Az őszt Pobedán, az ,,örökrangadón” elért 2:1-es győzelmünkkel zártuk. Az őszi idényben nyújtott teljesítménnyel maximálisan elégedett vagyok. Kiemelném vezetőedzőnk, az egykoron a Vojvodinában is futballozó Balaskó Ottó munkáját, ő a nyáron a leváltott Draško Kalezić helyére érkezett a kispadra. Csakis azzal a feltétellel vállalta el a csapatot, ha újra a bajnoki címre pályázunk, s az őszi idény után leszögezhető, hogy jó irányban haladunk — mondta Orcsik István, a gunarasi Olimpia Labdarúgóklub elnöke.
Kijelenthető, hogy az egész falu az Olimpia mellett áll, minden mérkőzésen érezni lehet a szurkolók szeretetét, s a vendégszereplésekre is nagyszámban kísérik el a zöld-fehéreket.
A csapat állandóan azzal lép pályára, hogy győzni kell. Az Olimpia és a Mićunovo csapatai elszakadtak a többi csapattól, így minden valószínűség szerint köztük dől el a bajnoki cím sorsa. A harmadiktól a hatodik helyig négy (Pobeda, Tomislavci, Sloboda, Sokolac) 13 pontos csapat található, amelyeknek már minden valószínűség szerint nem osztanak lapot a végső elszámoláskor. Az alsóházba az Egység, az Udarnik 2012 és a tavalyi bajnok Mladost tartozik. Sajnos, egy nagy hiányzó is van a ligában. A zentagunarasi Slavija egykoron még a szabadkai ligában is megfordult, jelenleg azonban sem felnőtt, sem pionír csapattal nem indultak a pontvadászatban.
Az Olimpia huszonöt fős kerettel rendelkezik, tagjainak zöme rendkívül jó labdarúgó. Nagy részük már megjárta a felsőbb ligákat is. A téli átigazolási időszakban egy csatárral és egy védővel mindenképp bővíteni szeretnék a keretet a vezetők. Eddig a péterrévei Jakšić érkezése biztos, a másik játékos kiléte még nem ismeretes.
Egy klub vezetése korábban sem volt egyszerű, a mai viszonyok közepette pedig még nehezebb.
— Minden csapat anyagi gondokkal küzd, legyen szó akár a tabella elején, akár a közepén vagy a végén álló csapatokról. Ha nincs külső segítség, támogatók, jóakarók, akik szeretik a sportot, és hajlandók áldozni is rá, ha nincs a helyi közösségben sport iránt elkötelezett vezetőség, akkor szinte lehetetlen sportklubot működtetni. A község a költségvetésből támogatja ugyan a sportklubokat, de a kapott összeg korántsem elegendő arra, hogy a bajnokság végéig gazdálkodhasson belőle a csapat. Próbáljuk magunkat feltalálni. Az őszi bajnokság elején játékosaink új szerelést kaptak és az öltözőnket is felújítottuk. A gunarasi helyi közösség 2013-as költségvetési pénzeiből szeretnénk az erdő felől kerítést felállítani és terveink között 100-150 személyes lelátó építése is szerepel — tervez a klubelnök.
A téli szünetben a csapat néhány hagyományos kispályás tornán vesz részt. Jelenleg a topolyai tornán rúgják a bőrt a gunarasiak, február első hétvégéjén pedig helyben, a Dózsa György Általános Iskolában 37. alkalommal kerül sor a hagyományos kispályás tornára. A torna támogatói biztosították az okleveleket, serlegeket, érmeket, de köszönet illeti Csikós Herminát, a Dózsa György iskola igazgatónőjét is. A tavaszi idényre való felkészülést a teremtornák után, február 15-e körül kezdik meg. Az általános iskolában az erőnléti edzéseket tartják, majd az időjárás jobbra fordulásával a pályán folytatnák a felkészülést. A második fázisban több barátságos mérkőzést is terveznek az április eleji rajtig.
A pionírcsapat tavaly megnyerte a topolyai községi bajnokságot, majd következett az elkerülhetetlen generációváltás, és a még alakulgató együttes öt csapat közül a harmadik helyen zárta az őszi idényt.
— Felfiatalított pionír csapatunkkal elégedett vagyok, hiszen több jó mérkőzést is játszottak, az őszi bajnok pacséri Bácska otthonában úgy szenvedtek minimális vereséget, hogy az utolsó percben az üres kapu mellé gurították a labdát. De nem szabad csüggedni, hiszen ez a sport, ez a foci. Ők jelentik a jövőt, foglalkozni kell velük, hiszen utánpótlás nélkül nincs első csapat sem — mondta Orcsik István, a bajnokaspiráns és listavezető gunarasi Olimpia Labdarúgóklub elnöke.
A bajnoki címhez vezető út újabb állomása a felsőrogaticai Mladost pályája, ahova a tavaszi első forduló szólítja a gunarasi zöld-fehéreket.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..