home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Felújították az emlékművet
Tóth Tibor
2018.06.12.
LXXIII. évf. 23. szám
Felújították az emlékművet

A Vajdasági Kutató Központ Egyesület szervezésében az I. világháborúban elesett hősök felújított emlékművét szentelték fel a minap a martonosi temetőben. Az eredetit még 1917-ben állították fel.

A megemlékezés a Testvériség Művelődési Társulat fellépésével kezdődött, akik I. világháborús katonadalokat adtak elő. Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak az emlékmű felújításához.

— Mindig jó érzéssel tölt el, amikor egy-egy ehhez hasonló eseménnyel kapcsolatban nemzeti összefogásról beszélhetünk, és ha többen is teszünk azért, hogy őseink számára méltó emlékhelyet állítsunk. Mi, magyarok mindig a legjobb fiainkat adtuk a Golgotára, így történt az I. világháború idején is. Mint utódoknak, nagyon fontos, hogy méltóképp őrizzük őseink emlékét, és példát mutassunk gyermekeinknek is — mondta Forró.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad veszni hagyni az ilyen jelentőségteljes emlékeket.

— Gyermekeinknek hitelesen kell átadnunk a történelmet, tudnunk kell, pontosan hány millió ember veszett el az I. világháborúban — mondta a többi között.

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi titkár kiemelte, hogy az emlékmű 189 helyi lakosnak állít emléket, akik odavesztek az első világégésben.

— Száznyolcvankilenc ártatlan, dolgos ember, napszámos, iparos, hivatalnok, az értelmetlen borzalomnak kitett vétlen elszenvedők. Martonosról több száz férfit soroztak be a szerb, az orosz és a olasz hadszíntérre. Pontos számot nem tudunk, annyi azonban bizonyos, hogy 189-en soha nem tértek vissza, kilencen még a huszadik életévüket sem töltötték be. Az uralkodni vágyás, a telhetetlenség, a hatalommal való visszaélés soha nem okozhat mást, mint békétlenséget, viszályt, háborút. A háború pedig szomorúságot, szenvedést, pusztulást és gyászt, a gyász viszont keserűséget, haragot és bosszúvágyat. Az emberiségnek be kell látnia, hogy csakis a kölcsönös tisztelet és megbecsülés képezheti az alapját a helyi, a regionális és a nagypolitikai viszonyoknak egyaránt. A béke és a biztonság a legfontosabb feltétel, ugyanakkor cél is egyben, melyek érvényesítéséhez közös fellépésre és közös cselekvésre van szükség. Köszönjük a Délvidék Kutató Központnak, amiért elhivatottan, a legmagasabb szakmai színvonalon törekszik arra, hogy a történelmi tények és adatok felkutatásával, feldolgozásával és ismertetésével, a fájdalmas események körülményeit és következményeit tisztázza. Köszönet Magyarország kormányának a példamutató, felelős, szilárd és következetes nemzetpolitikájáért, mely révén az I. világháborús történelmi emlékeket őrző emlékművek helyreállítása megtörténhet — mondta Nyilas.

A beszédek után Kakas és Nyilas leleplezte, Savelin Zoltán martonosi plébános pedig felszentelte a felújított emlékművet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..