home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felújítják a Városi Stadiont
Kartali Róbert
2018.08.24.
LXXIII. évf. 33. szám
Felújítják a Városi Stadiont

Szabadkán a Városi Stadion 1936-ban épült meg, 1972-ben és 1978-ban felújították, és azóta sem került sor jelentősebb beruházásra a pályákon.

A mostani, 77 millió dinár értékű munkálatokkal a fő futballpályát és a körülötte levő atlétikai pályát 105 nap alatt hozzák helyre.

A sportolók és a sportkedvelők nagy örömére egy régóta várt beruházás valósul meg Szabadkán. A Városi Stadion fő pályája alkalmatlanná vált labdarúgó-mérkőzések megtartására, az atlétikai pálya használatával pedig sérülésveszélynek tették ki magukat a sportolók.


A szerző felvételei

— A létesítmény leromlott állapota megérett a felújításra. A munkálatokat július utolsó napján kezdte el a kivitelező cég — mondta el lapunknak Tóth Róbert, a Stadion Kommunális Közvállalat igazgatója. — Számos fejlesztésre került sor az elmúlt időszakban a közvállalat illetékességi körébe tartozó létesítményekben, úgy nézzük azonban, hogy a stadionon is javítsunk valamit minden évben annak érdekében, hogy lassan megújuljon, megszépüljön. Tavaly sikerült felállítani a reflektorokat, ami szintén egy régóta várt fejlesztés volt, és értékét tekintve is nagynak mondható, csaknem 70 millió dinárba került. A most folyó munkálatok befejezésével, melyre a kivitelező céggel kötött szerződés szerint 105 nap áll rendelkezésre, egy új korszak kezdődik a városi sportéletben. Az idén az atlétikai pálya és a közepén elhelyezkedő fő pálya felújítására kerül sor. Jó ütemben haladnak a kivitelezők, a fő pálya helyén eltávolították a gyepréteget, illetve az alatta levő földet. Helyére több különböző réteg kerül majd, mely lehetővé teszi, hogy a fő pálya tartós maradjon. Ami talán a legfontosabb, hogy az új gyep szakszerű gondozásához egy locsoló- és vízelvonó rendszer is hozzájárul, valamint új kapuk is lesznek, és az eredménykivetítő táblát is egy új digitális kijelző váltja fel. A jelenleg használt eredményjelzőt pedig áttelepítjük egy másik pályára.

A közvállalat igazgatója azt is elmondta, hogy a köztársaság 57 millió dinárt folyósított az atlétikai pálya kialakítására, a középen elhelyezkedő futballpálya felújításához pedig 10-10 millió dinárt hagytak jóvá a tartományi és a városi költségvetésből. Az említett beruházásokon kívül renoválják a női futballklub és az atlétikai klub öltözőit, továbbá a sportlétesítmény mellékhelyiségeit is.

— A munkálatok jól haladnak, ha pedig az időjárás is kedvez, akkor talán még a tervezettnél korábban is elkészülünk — nyilatkozta Radislav Milanović, a kivitelezést végző SMB gradnja szakembere, építésvezető. — A konkrét munkát augusztus 1-jén kezdtük el. A fő pálya területéről nehéz munkagépekkel mintegy 4000 köbméter földet távolítunk el, majd megkezdődik a terület feltöltése és a locsolórendszer, valamint a vízelvezető telepítése. Ezeket a jelentősebb földmunkálatokat a tervek szerint már a következő hetekben befejezzük, aztán pedig már az intenzívebb munkafolyamatok kerülnek sorra. Az idő előrehaladtával egyre inkább látható lesz az eredmény, a november 1-jére kitűzött határidőt mindenképp betartjuk, ha azonban nem lesznek nagyobb esőzések, akkor előfordulhat, hogy korábban is végzünk.

A felújítás idején a Spartacus Futballklub csapata a hazai mérkőzéseit Kulán játssza majd, az európai meccseket pedig az újvidéki Karađorđe-stadionban.

— A Spartacus Atlétikai Klub sportolói a felújítás időszaka alatt a kiserdei tartánpályát használják az edzésekhez, melyek során a szeptemberben esedékes versenyekre készülnek fel — vázolta a helyzetet a Hét Napnak Karai László, a klub alelnöke. Hozzátette, megbeszélések folynak arról, hogy az őszi, illetve a téli időszakban a város atlétái a Sportcsarnokban, valamint két iskola tornatermében edzenek majd. 

— Ez a felújítás hatalmas előrelépés a klub számára, hiszen ennek köszönhetően valamilyen módon közelebb tudjuk majd hozni a gyerekeket az atlétikai versenyekhez, illetve az atlétikával kapcsolatos tevékenységekhez. Ezt az alkalmat természetesen arra is szeretnénk kihasználni, hogy megnöveljük a tagság létszámát, mely jelen pillanatban megközelítőleg hetven főt számlál. Reméljük, hogy ez a létesítmény egészen más színt kölcsönöz majd az atlétikai klub számára, és sikerül majd megkedveltetni a gyerekekkel az atlétikát, merthogy az úszáson és a gimnasztikán kívül ez is alapsport. A klub nagyon szép eredményeket valósított meg a 70 éves fennállása során, és szeretnénk ezt a hagyományt az új idényben, sőt, az elkövetkező években is folytatni. 

Karai László a beruházással kapcsolatban kiemelte, a megújuló atlétikai pálya megfelel majd a nemzetközi előírásoknak, ami azért fontos, mert az előző tízéves időszakban ezen a pályán sem nemzetközi, sem országos versenyeket nem lehetett megrendezni.

Szabadkán az elmúlt években számos sportlétesítményt korszerűsítettek. Az idén kiépült a Sportcsarnok légkondicionáló rendszere, a stadionban 2016-ban a nyugati lelátó tetejét újították fel, a reflektorok pedig 2017-ben kerültek a helyükre. Tóth Róbert, a közvállalat igazgatója a további tervek kapcsán elmondta, reményei szerint hamarosan a stadion lelátóit is fel tudják majd újítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..