home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Feltétel nélküli rajongás vagy színtiszta üzlet?
Salvai Ramona
2018.07.19.
LXXIII. évf. 28. szám
Feltétel nélküli rajongás vagy színtiszta üzlet?

A fangirl jelenségről

Az Urban Dictionary meghatározása szerint a fangirl olyan fiatal lány, aki fanatikusan rajong egy híres és számára elérhetetlen személy iránt, illetve akinek az életét, a napirendjét imádata tárgya határozza meg. A fangirl az a tizenéves lány, aki fülsüketítően magas frekvenciájú hangot ad ki magából az imádott személy láttán. A fangirl 72 órán át is képes táborozni — akár mínusz fokokban is — a koncerthelyszín előtt csak azért, hogy végelgyengülése előtt az első sor(ok)ban tombolhasson. A fangirl irodalmi műveltségtől függetlenül tud több száz oldalnyi romantikát papírra vetni (lásd: a nagy sikerű, Twilight-inspirálta fanfiction, A szürke ötven árnyalata).

Fangirlnek (vagy fanboynak) lenni egy állapot, melyet a legtöbbünk időnként átél néhány eufórikus percre. Intenzívebb formájában az állapot már életstílussá alakul. Nem XXI. századi jelenség, és habár az internet jelentősen kibővítette a feltétel nélküli elköteleződés kimutatásának lehetőségeit, alapelvei nem sokat módosultak az elmúlt évtizedek során. Ennek bizonyításául következzék most egy kis időutazás!

Habár a köztudatban Elvistől vagy a The Beatlestől számítjuk a fangirlök tömeges megjelenését, Frank Sinatra már a ’40-es években tömeghisztériát okozott a fiatal lányok körében. A mára tipikussá és megszokottá vált viselkedési formák — a hisztérikus sikítozás, sírás, ájulás — az 1942. évi koncertjeitől egyre gyakoribbá váltak. Sőt, a lányok nemegyszer magára az énekesre is rátámadtak.

Elvis Presley ’50-es és ’60-as évekbeli fénykorában bontakozott ki igazán a fanatikus rajongás kultúrája. Az énekes az akkoriban kihívónak számító szexuális — vagy inkább csak szokatlanul szabad — megnyilvánulásaival lányok tömegeiből hozott elő addig elfojtott érzelmeket.

A The Beach Boys a ’60-as években ért a karrierje csúcsára. Rajongói tábora többségét szintén lányok tették ki, viszont más művészekhez képest ez a csapat egy viszonylag visszafogottabb és nyugodtabb közösséget vonzott.

A The Beatles rajongói táborának fanatizmusa még most is legendás, a The Hard Day’s Night című filmjük pedig remekül és mindenféle túlzás nélkül dokumentálja azt, hogyan tud hatni a tömegre egy fiúbanda — vagy egyéb esetekben egyetlen zenész. A pályaudvaroktól kezdve a koncerthelyszínekig a lányok mindenhol ott voltak — és vannak —, ahol imádott zenekaruk megjelenésére csak számítani lehetett, jelenlétükkel pedig szeretetük és odaadásuk kifejezésének számos formája járt együtt.

David Bowie androgün megjelenése a nők és a férfiak körében egyaránt rajongókra, követőkre talált. Ennek ellenére a ’70-es, ’80-as években főleg fiatal nőket vonzott, akik rajongtak a flamboyant pop performance-aiért.

A múlt század ikonikus alakjai közé tartozik Michael Jackson is, akinek különösen hűséges és intenzív rajongói tábora világszerte folyamatosan bővült, illetve mindenhol kivételes odaadással, szeretettel fogadta az előadót.

A Backstreet Boys említése nélkül talán nem is beszélhetünk elég hitelesen a fangirl jelenség aktualitásáról. A csapat a ’90-es években alakult ugyan, de kétségtelenül ez a fiúegyüttesek újabb generációjának prototípusa. Hosszú évekre meghatározta a popzenei piac legkedveltebb trendjét.

A technika rohamos fejlődésével, az internet megjelenésével a zeneiparon belül is sok minden megváltozott. Egyvalami azonban állandó jelenségként megmaradt: a fiatal, elvakultan és elfogultan rajongó lányok csoportja, tömege. A fanatizmusuk erőssége tehát a régi, csak a szeretetük kifejezésére használt eszköztár bővült ki. Ma már nemcsak offline, hanem online is kifejezhetik érzéseiket, és ami a legjobb, sokkal naprakészebben követhetik kedvenceik mindennapjait, életét. Talán mondanunk sem kell, hogy példaként elég megnéznünk az úgynevezett Beliebereket vagy a Directionereket.

Ahogy az internet végtelen terepet ad a fandomok kibontakozására és terjeszkedésére, úgy az ezekből viccet csináló mémekben sincs hiány. Ám mint tudjuk, a negatív reklám is reklám. Az pedig tény, hogy ezek a tinilányok a hírességeknek — vagy legalábbis egy bizonyos rétegüknek, főként a celebeknek — nemcsak a legaktívabb követői és „fogyasztói”, de a legőszintébb és leghitelesebb sajtósai is. Elköteleződésükkel pedig a popkultúra számos legendássá vált alakját emelték a csúcsra.

Nemcsak ikonjaik megélhetéséről gondoskodnak, de be is építik őket a köztudatba. Divatot teremtenek a követésükből és a követés mikéntjéből. Az erősíti ugyanis igazán a közösséget, ha tagjai valamiről jól felismerhetőek, ha valamilyen külső jegy egységesíti őket — azaz ha mindenki számára világossá válik, hogy kiért is rajonganak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..