home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fellépői arcképcsarnok
Martinek Imre
2009.10.21.
LXIV. évf. 42. szám

Az amatőr nótaénekesek idei megmérettetésére harmincnégyen jelentkeztek. Közülük tizennégyen kaptak meghívást az újvidéki hangpróbára, tizenketten pedig a torontálvásárhelyi nótatáborban is részt vehettek július hó első hétvégéjén. Vizsgaszereplésük alapján felkészítőik Guzsvány Izabella, Bába Lúcia...

Az amatőr nótaénekesek idei megmérettetésére harmincnégyen jelentkeztek. Közülük tizennégyen kaptak meghívást az újvidéki hangpróbára, tizenketten pedig a torontálvásárhelyi nótatáborban is részt vehettek július hó első hétvégéjén. Vizsgaszereplésük alapján felkészítőik Guzsvány Izabella, Bába Lúcia, Szép Antal és Gábor Károly, vagyis a négytagú szakbizottság tagjai egyhangúlag mindnyájukat továbbjuttatták a soron következő XIV. VIVE -- magyarnóta- és csárdásfesztivál őszi fináléjába. Szorítsunk hát nekik, tapsoljuk meg igyekezetüket!
Alföldi Eszter (Torontálvásárhely)
1985-ben született Pancsován. Az általános iskola után tanulmányait a nagybecskereki Koča Kolarov gimnáziumban folytatta, és ott bekapcsolódott a vegyes kórus munkájába. Amatőr magyarnóta-énekesként először az idén mutatkozott be, a pünkösdi nótaesten.
Juhász László (Muzslya)
1980-ban született Nagybecskereken. Nótakedvelő családban nőtt fel, a legtöbb magyar nótát pedig nagyapjától tanulta. 1995-től 2001-ig tagja volt a muzslyai színjátszó csoportnak, 2001-től pedig a muzslyai zenészek és énekesek egyesületének állandó tagja.
Gallusz József (Péterréve)
1964-ben született. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd az adai műszaki szakközépiskolában szerez oklevelet villanyszerelői szakon. A kilencvenes évektől magántermelő. Több mint húsz éve harmonikán és szintetizátoron muzsikál lakodalmakban, különböző rendezvényeken. Zenekarral, de szólóban is. A magyar zenét, így a magyar nótát is szívügyének tekinti.
Mester Csaba (Péterréve)
1983-ban született Óbecsén. Jelenleg az óbecsei postahivatal alkalmazottja, tíz éve pedig a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagja, számos kabaré és egész estet betöltő színdarab szereplője. Nagy zene-, ezen belül pedig magyarnóta-rajongó, és szívesen énekel is.
Fésüs Mária (Újvidék)
1949-ben született Ürményházán. Táncdalok, operettek kedvelője volt inkább, mintsem a magyar nótáké. Hogy mégis VIVE-s versenyző lett, azt elsősorban a telepi Petőfi Sándor MME vegyes kórusában eltöltött éveknek köszönheti, ahová a nyugdíjba vonulása után lépett be. Különböző rendezvények, vendégszereplések alkalmával idővel szólót, operettrészleteket is előadott. Gaál Zoltán kántor bátorítására, egy esküvői szertartás fényét emelve, az Ave Mariát is elénekelte.
Molnár Csikós Gábor (Újvidék)
1984-ben született Zentán. Az alapfokú zeneiskolát Adán végezte el, hegedülni is tanult, de végül az éneklésben találta meg magát. Hetedikes kora óta rendszeresen énekel templomuk kórusában, párszor a Musica Humana kamarakórusban is fellépett. Nevével a temerini tini táncdalfesztivál döntősei között is találkozhattunk néhány esztendővel ezelőtt. Jelenleg egy újvidéki magánegyetem hallgatója.
Kala József (Szabadka)
1950-ben született Tordán. Első énekes élménye a csatornaépítő, kubikus korszakhoz fűződik, amelynek édesapja is aktív részes volt. ''Szombatonként -- írja önéletrajzában, a bandagazda, a brigadéros is bejött a munkásokkal a faluba. Fizetésosztás volt, utána meg borozgatás, dalolgatás. Ilyenkor a térdén ülve én is elénekeltem nagy selypesen a kedvenc nótámat. Ezek után következtek az óvodai fellépések, a szabadkai Lányi Ernő vegyes kórusban eltöltött időszak, az élet buktatói, végül egy hatalmas üresjárat. Egészen idáig, életem alkonyáig. Most már jobban odafigyelek magamra is. Szeretek énekelni. Akkor is, ha rossz a kedvem.”
Kovács Csilla (Torontálvásárhely)
1983-ban született Pancsován. Az általános iskolát Torontálvásárhelyen, a gimnáziumot pedig Antalfalván fejezte be. Pillanatnyilag abszolvens a verseci egyetem tanítóképző karán. Versecen fejezte be az alapfokú zeneiskola szólóének szakát. Aktív tagja volt az egyetem kórusának is. Asztali citerán és zongorán játszik -- amatőr szinten --, oszlopos tagja a torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoportnak.
Raic Vilmos (Zombor)
1939-ben született årszálláson. Ott fejezte be az általános iskolát, tizennégy évesen pedig már a helybeli Ady Endre Kultúregyesület zenekarában játszik. Meghívást ugyan kap a katonai zeneakadémiára, de szülei másként határoznak. Középiskolai éveit Zomborban tölti. Ekkor már énekel is, és szenvedélyéhez később sem lesz hűtlen, amikor nejével Németországba költözik vendégmunkásnak. ''Odakünn” a Puszta nevű magyar kultúrkörben tevékenykedik mintegy harminc éven át. Közben éttermet is vezet. Nyugdíjaztatása után visszatér a Vajdaságba, Zomborban telepszik le.
Toll Izabella (Óbecse)
1992-ben született Zentán. Jelenleg Óbecsén él szüleivel és nővérével. Zenével nyolcéves kora óta foglalkozik. Befejezte az alsó fokú zeneiskolát, 2008-ban pedig szólóénekre iratkozik, Guzsvány Izabella tanárnő osztályába. åsztől a szabadkai zeneiskola diákja lesz. Nagyközönség előtt eddig még nem lépett fel, és a magyar nótákra is mint életének egy teljesen új zenefejezetére tekint.
Milánovics Sándor (Topolya)
1939-ben született Sajkáslakon. A nótaéneklés iránt zsenge gyermekkora óta gyöngéd szálak fűzik, melyek cseperedésével csak erősödnek. A szabadkai Népkör Barlangó együttesében szólót énekel és ütőgardonon játszik, de a népzene hagy elegendő teret a nótáknak is. Molnár József meghívására egyik alapító tagja lesz a Nótaklubnak. ''Álmaim színhelyén vagyok végre, és boldog vagyok. Van egy aranyos párom, három lányom és hat unokám. Éneklek magamért, értük, de a sokat szenvedett délvidéki magyarságért is. A megmaradásunkért.”
Konc Regina (Gunaras)
1995-ben született Zentán. Mivel egy évvel korábban íratták be az iskolába, már a ballagást is maga mögött tudja. Befejezte az alapfokú zeneiskolát, hat évig zongorázott, négy évvel ezelőtt pedig szólóénekre is beiratkozott. Az éneklési alapokat Gábor Zoltán tanártól kapta, aki jelenleg is professzora, de két esztendőn át Nánási Helga tanárnő növendéke is volt. Magyarnóta-énekléssel nemigen foglalkozott eddig, annál inkább áriákkal, miniatűrök előadásával.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..