Felkészültünk?

Felkészültünk?

A szerbiai oktatás nagy próbája — Vučić megkongatta a vészharangot — Újabb nyugdíj- és fizetésemelés? — Megérkezett a tavasz — hétvégén óraátállítás

A szerbiai oktatás nagy próbája

Április 16-án kezdődik a legnagyobb nemzetközi oktatási felmérés: a PISA-tesztet mintegy 8000 tizenöt éves diák írja majd meg május végéig Szerbia 222 iskolájában. Matematika, szövegértés, tudományos és pénzügyi kompetenciák — ezeket a területeket mérik. Az idén újdonságnak számít, hogy a fiatalok toleranciáját is vizsgálják, illetve azt, hogy mennyit értenek a világban történő folyamatokból. Szerbia 2001 óta vesz részt a háromévente sorra kerülő felmérésben. 2012-ben a 65 országból álló mezőnyben a 43. helyen zárt, a legutóbbi tesztet viszont kihagyta, mert nem volt rá pénz. Most az oktatási minisztérium gondoskodik az anyagi eszközökről. Eredmények a jövő év végére várhatóak. (Blic, Szerbiai RTV)

 

Vučić megkongatta a vészharangot

Rendkívüli sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök Szerbia demográfiai helyzetéről is beszélt, elkeserítőnek nevezve azt. Mint mondta, az állam az elkövetkező időszakban különféle intézkedésekkel támogatja a gyermekvállalást. Arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az első gyermek után az anya egyszeri 100 000 dináros anyagi támogatást kap, a második gyermek vállalásáért havi 10 000 dinár jár két éven át, a harmadik gyermek megszületését tíz évig havi 12 000 dinárral honorálja az állam, a negyedik gyermek után pedig tíz év alatt összesen 18 000 eurót kapnak a családok. Az állam szavatolja, hogy az anyáknak minden hónapban folyósítják az összeget — ígérte Vučić. Szerbiában jelenleg valamivel kevesebb mint 7 millió ember él, és ha a negatív demográfiai tendencia folytatódik, akkor 2060-ra a lakosság létszáma akár 4 millió alá is csökkenhet. A szerb elnök azt mondta, ha nem lépünk, néhány éven belül drasztikusan csökken a munkaképes korúak száma, akiknek ugyanannyi nyugdíjast kell majd eltartaniuk. Nemzetként végünk lesz, eltűnik a gazdasági, demográfiai és politikai potenciálunk — fogalmazott. (Szerbiai RTV)

 

Újabb nyugdíj- és fizetésemelés?

Ana Brnabić kormányfő szerint kitűnőek az ország gazdasági mutatói, ezért reális elvárás a járandóságok újabb növelése — még az idén. A GDP januárban 4,2 százalékos volt, emellett költségvetési többletet is megvalósítottunk, az államadósság továbbra is csökken, jelenleg egy picit meghaladja az 57 százalékot — sorolta. A szerb közmédiának adott interjúban arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás ösztönzését célzó intézkedéscsomag három részből áll: anyagi támogatásból, az e-baba projektumból, mellyel az adminisztrációs akadályokat hárítják el a szülők elől, valamint a munkavállalás és a szülőség összeegyeztetéséből. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Megérkezett a tavasz — hétvégén óraátállítás

Kedden 17 óra 15 perckor beköszöntött a tavasz, még ha az időjárás nem is ezt mutatta. A nap a fővárosban már 5 óra 41 perckor felkelt, és csak 17 óra 50 perckor nyugodott le, vagyis a nappal 12 óra 9 percet tartott. Szombatról vasárnapra virradóra pedig áttérünk a nyári időszámításra — emlékeztet a Ruđer Bošković Csillagászati Társaság. Március 25-én kell majd hajnali két órakor háromra átállítani az órát. Ismét egy órával kevesebbet alhatunk. (021.rs)

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Minden év egy új kezdet
Belgrádi Szemmel
Egyet előre, kettőt hátra
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink