home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felelősök nélkül
Talpai Lóránt
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám

Több mint egy esztendeje zuhant le egy katonai helikopter a szerb főváros közelében. A katonai gép egy beteg csecsemőt szállított Belgrádba. A rossz időjárási viszonyok miatt kénytelen volt a repülőtér felett körözni, hogy megfelelő helyet találjon a leszállásra, de 22.31-kor minden kapcsolat megszűnt vele.

Az elhunyt pilóta több ezer órát repült a szállítóhelikopterrel

Több mint egy esztendeje zuhant le egy katonai helikopter a szerb főváros közelében. A katonai gép egy beteg csecsemőt szállított Belgrádba. A rossz időjárási viszonyok miatt kénytelen volt a repülőtér felett körözni, hogy megfelelő helyet találjon a leszállásra, de 22.31-kor minden kapcsolat megszűnt vele. Ezután a hatóságok nem messze a repülőtértől, az autópálya mellett találták meg a lezuhant gép roncsait. A helikopter fedélzetén heten voltak, ebből négyen a legénység tagjai, a csecsemő mellett pedig két egészségügyi dolgozó utazott. Senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

A hét áldozattal járó baleset azóta, azaz több mint egy éve borzolja a szerb közvélemény kedélyét. A tragédiának ugyanis azóta sincsenek felelősei, valamint az okokra adott magyarázatok is homályosak. A közvélemény hónapokig nem volt tisztában vele, hogy mi is történhetett, és azzal sem, hogy ki is valójában a felelős a tragédiáért. Előbb a pilótát hibáztatták. Mivel mindenki életét vesztette a balesetben, a hatóságnak az tűnt a legegyszerűbbnek, ha a gép személyzetére hárítja a felelősséget.

Azt a tényt azonban nem tárták a közvélemény elé, hogy a pilóta kétszer is kért engedélyt alternatív leszállóhely igénybevételére. Tette mindezt azért, mert jól érzékelhette, hogy a surčini repülőtéren nem voltak alkalmasak az időjárási körülmények a leszállásra. Az irányítóközpont azonban valamiért nem vette figyelembe a szakember észrevételét. A tragédia után hosszú hónapokon át a vizsgálati eljárás előzetes fázisban rostokolt. A honvédelmi miniszter akkor azt jelentette ki, hogy mindent megtettek a balesetben elhunytak családtagjaiért. A gépen tartózkodó orvosi személyzet családtagjai azonban ellentétesen ítélték meg, illetve ítélik meg jelenleg is a helyzetet.

Büntető- helyett csupán fegyelmi eljárás

475 nappal a szörnyű baleset után az elhunytak hozzátartozói valósággal sokkos állapotban vannak amiatt, hogy a vizsgálati eljárás szerint nincsenek felelősök. A katonai ügyészség ugyanis azt állapította meg, hogy senki sem bűnös a tragédia miatt. Az ügyészség szerint a tanúk és a szakértők kihallgatása után sem bizonyosodott be, hogy bárkit is felelősség terhelne. Ettől függetlenül kiderült viszont, hogy mulasztás történt a gép irányítása kapcsán, de ezek a hibák nem igényelnek büntetőeljárást, hanem csak fegyelmit.

Az elhunyt pilóta édesanyja az eljárás után vélhetően nem véletlenül jelentette ki, hogy ezt a végeredményt várta. „Mit mondjak? Előre lehetett tudni, hogy ez lesz a vége. Azok a felelősök, akik már nem élnek? Úgy tűnik, csupán az elhunytak felelnek mindenért” — hangoztatta elkeseredetten az idős asszony. Egy másik áldozat édesanyja hasonlóképpen nyilatkozott. „Senki sem felelős? Akkor miért zuhant le a gép? Jogom van megtudni, miért hunyt el a fiam!” Egy nyugdíjas pilóta szerint az ítéletnek csupán egy üzenete van, mégpedig az, hogy senki se induljon bevetésre.

A politikai pártok közül elsősorban az Elég Volt mozgalom ítélte el a bírósági döntést. „Két miniszternek is sikerült elhárítania a felelősségvállalást. Pályájuk azóta is felfelé ível. Mindez azt bizonyítja, hogy az ügyészség pártutasításra cselekedett. Az ítélet szégyenteljes és elkeserítő az áldozatok szempontjából” — hangoztatta a mozgalom politikusa. Az ítélet kapcsán megszólalt a volt hadügyminiszter is. Röviden úgy fogalmazott, hogy hisz az ügyészségben, és nem szeretné kommentálni a hatóság döntését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..