home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fekete Tükör: Bandersnatch
Brasnyó Zoltán
2019.01.15.
LXXIV. évf. 2. szám
Fekete Tükör: Bandersnatch

A Netflix streamingszolgáltatás kínálatában szinte a semmiből jelent meg egy különálló Fekete Tükör-epizód,...

...mely ha nem is korszakalkotó, sőt, még a legjobb résznek sem nevezhető, mégis mosolyt csal majd az arcunkra — már csak azért is, mert interaktív, tehát több ponton is a mi kezünkbe kerül a történet cselekményének irányítása. A borzongás sem maradhat el, hiszen a sorozat hírnevéhez hűen a Bandersnatch befejezései sem túl rózsásak. Happy end talán nincs is, de persze minden nézőpont kérdése.

A Fekete Tükör, azaz a Black Mirror sorozat minden eddigi epizódjában — már négy évadot is megélt — a közeljövő disztópiái jelennek meg, a technika kizsákmányolása vagy éppen az emberi faj saját, technika általi kizsákmányolása. Az évadok különálló történeteket feldolgozó részei azt mutatják be, mivé válhat a világ, ha szinte mindenben a technika vívmányaira hagyatkozunk. Belegondoltunk már, hogy mennyit számít a „sok like” a közösségi médiában, vagy hogy hová vezethet, ha a mesterséges intelligenciát gondatlanul, a következményekkel nem számolva fejlesztjük a tökéletességig? A hétköznapi kommunikáció átalakulásától a virtuális térbe való menekülésen és az örökléten át egészen a gyilkos robotkutyák megalkotásáig rengeteg témát feszegetett már ez a sorozat, íróinak fantáziája szinte kimeríthetetlen. Kreatív zsenik hobbiból megírt sztorijai, eddig jó eséllyel fiókokban porosodó filmötletek valósultak meg a Fekete Tükör sorozatban, minőségük az évadok során pedig csak egyre jobb és jobb lett.


Fotó: Imdb.com

A Netflix hamar felismerte, hogy a Fekete Tükör a szórakoztatáson túl jóval több, az egyes részek történeteiről folyamatos viták, diskurzusok folynak az internetes fórumokon. A sorozat újra gondolkodóba ejtette a nézőket, és teszi mindezt fordulatosan, izgalmasan, de ami a legfontosabb, eredeti módon. Kevés olyan epizód van, amelyre azt mondhatnánk, nem üti meg a mércét. Talán egy vagy kettő, de itt is inkább a megvalósítással van a gond, az alaptörténetek ezeknél is aktuálisak és érdekesek.

Miután elindítjuk a Bandersnatchet, egy rövid videóban közlik velünk, hogy távirányítónk, konzolunk kontrollere vagy egerünk segítségével (attól függően, milyen platformon nézzük a Netflixet) nekünk kell meghoznunk a főhős helyett a döntések többségét. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megszakítás, vágás és várakozás nélkül kiválaszthatjuk, hogy müzlit vagy cukros karikákat egyen-e reggelire, melyik zenekar lemezét vegye meg a boltban, és aztán már azt is, hogy megölje-e a saját apját, vagy ne. A döntések egyre súlyosabb következményekkel járnak, az összesen öt befejezés közül több is hasonló vágányra fut be, mégis különböző végkifejletet ad.



De miről is szól valójában a Bandersnatch? Stefanról, egy fiatal programozóról a ’80-as években, aki él-hal a videojátékokért. Kedvenc, tragikus sorsú írója Kaland-Játék-Kockázat jellegű, lapozgatós kalandregényéből ír saját játékot. Egy nagy fejlesztőcég pedig keblére öleli a projektumot, sőt, Stefan megismerkedik a játékkészítők félistenével is, egy legendás, egyúttal hasonlóan zavart fiatalemberrel, akiről nem tudjuk eldönteni, megölné vagy megmentené-e inkább Stefant.

Hősünk viszont egyre jobban belegabalyodik az általa alkotott világ és a hétköznapok sötétségébe. A könyv írójának borzalmas sorsa felé száguld maga is, miközben összeesküvés-elméleteken töpreng, és gyerekkori traumájával igyekszik szembenézni. Aztán pedig ott vagyunk mi, nézők, akik irányítjuk az életét, az egészet pedig jópofa szórakozásként fogjuk fel. Annyit talán elmondhatok, hogy előbb-utóbb Stefannak is gyanús lesz, hogy nem ura a saját életének — ez pedig az öt közül az egyik legviccesebb befejezés is lesz.

A Fekete Tükör másfél órás epizódja — mely akár negyven perc is lehet, minden a döntéseinktől függ — éppen azt mutatja meg, hogyan változhatnak a film- és sorozatnézési szokásaink. Lehetünk jóindulatúak, kegyetlenek, ösztönösek vagy akár önzők is. Valóban eljön majd az a korszak, amikor mi fogjuk eldönteni, hogyan érjen véget egy történet? Az ilyesmire persze már korábban is voltak kísérletek, a Bandersnatch viszont minden eddiginél látványosabb. Az epizód, mely egyelőre csak angol és román felirattal nézhető meg a Netflix kínálatában, a szolgáltatás aktiválása után megtekinthető, sőt, egy ingyenes hónapot is kapunk, ha előbb regisztrálunk az oldalra. Ezekért a gyöngyszemekért talán valóban érdemes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..