home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fejlesztések a Testvériségben
Tóth Tibor
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Fejlesztések a Testvériségben

A magyarkanizsai Bratstvo-Testvériség Kajakklub tagjai sikeres idényt zártak. Az egyesület kajakozói több országos és tartományi bajnoki címet szereztek, és több korosztályos válogatott is sportol a magyarkanizsai klubban. A hamarosan végbemenő fejlesztések után nemcsak az eredmények rohamos javulása várható, hanem minden bizonnyal a válogatottak száma is nőni fog.

— Az országos bajnoki címek és érmek számának tekintetében előrébb léptünk, viszont csapatversenyben — a kisebb létszám miatt —, ahol a szerzett pontszám és az indított egységek száma a mérvadó, nem voltunk olyan sikeresek, mint tavalyelőtt. A Testvériség Kajakklub a 2000-es évek elején több éven át a második vagy a harmadik helyen végzett az év végi rangsorban, olyan klubokat megelőzve, amelyekben a versenyzők száma és a költségvetés is nagyobb. Sikerességünk bizonyítéka a magyarkanizsai Az év sportolója választáson elnyert díjak száma és a klub megítélése akár önkormányzati, tartományi vagy országos szinten — mondta Csőke Rudolf, a Bratstvo-Testvériség Kajakklub egyik edzője.


Csőke Rudolf edzés közben

A versenyzők közül kettőt, Sziveri Ritát és Poberai Anettet emelte ki, mivel ők még a nyáron bekerültek a szerbiai korosztályos válogatottba. A jövő hónapban a szlovákiai Pöstyénbe utaznak egy edzőtáborba, ami kiváló felkészülés a nemzetközi korosztályos versenyek előtt. Az edző elmondása szerint azonban a klubnak vannak még olyan kajakozói, akiket nem sok választ el attól, hogy a bázisból a korosztályos élversenyzői kategóriába lépjenek át.

— Egyre több és egyre nagyobb versenyeket szerveznek mind a serdülők, mind az ifjúsági korú kajakozók számára. Ezzel egy kicsit változatosabbá válik a versenyzői karrier, mivel korábban csak egy szerbiai kupa, egy országos és egy tartományi bajnokság volt, most viszont korosztályos Európa– és világbajnokságokat, Olimpiai Reménységek Fesztiválját is tartanak. Az országos szakági szövetség költségvetését megduplázták, amihez az is hozzájárult, hogy a szerbiai felnőtt-kajak-kenu-válogatott tagjai tavaly öt érmet — négyet olimpiai számban — nyertek a nagy világversenyeken. Pénzhiány miatt az utánpótláskorú versenyzők nem utazhattak korábban közös felkészülésre, a válogatót egy nap alatt lebonyolították, és legközelebb a versenyre való utazáskor találkoztak. Ezt most kéthetes edzőtábor előzi meg, ami jelentős javulást eredményez — mondta az edző.

A kajaksport felvirágzását nemcsak tömegesítésre, hanem a fejlesztések szempontjából is ki kell használni. A Szerb Kajak-kenu Szövetség öt központot — Magyarkanizsát, Újvidéket, Palánkát, Szabácsot (Šabacot) és Pancsovát — határozott meg, melyek a kajaksport egy-egy régióban való fejlődését segítik. Az egyesület az elkövetkező időszakban kajakok, evezőlapátok és egyéb felszerelések tekintetében számíthat támogatásra. Egyszersmind kihívás elé is állítja az edzőket, vezetőket, a tömegességet ugyanis fent kellene tartaniuk. Ez azonban nem könnyű, hiszen a lakosság egyre fogyatkozik, és a mai fiatalok sem annyira éhesek a munkára, mint amilyenek a több évvel ezelőtti generációk tagjai voltak.

A klubban jelenleg hatvan versenyző forgatja a lapátokat, akivel három edző (Csőke Rudolf, László Gábor, Ózsvár Éva) foglalkozik. A Tisza-parton lévő kajakházban délután négy órától csak úgy nyüzsögnek az ifjú tehetségek. Néha már-már szűk is a hely, minden valószínűség szerint azonban ez nemsokára megváltozik.

— Az országos és a tartományi kajak-kenu szövetség már rábólintott az ötletünkre, hogy kajakházunk második emeletén, mely nincs beépítve, egy kétszáz négyzetméteres, magas légterű edző– és bíróközpontot alakítsunk ki. Létesítünk egy előadótermet, több szobát, vizesblokkot, konyhát, nyári teraszt. A központ létrejötte leginkább a klubunk igényeit elégíti ki, mivel a második emelet beépítésével egyidejűleg az első emeleten lévő edzőterem, illetve egyéb helyiségek is át lesznek alakítva. Sokkal színvonalasabb munkát végezhetünk majd, egyszerre több versenyzővel dolgozhatunk. Azt hiszem, ez akkora mérföldkő lesz a klub életében, mint amekkora 1997-ben a kajakház felépítése volt. Az újjáalakuló kajakház edzőtáborok, a hazai bírói és edzői gárda továbbképzését segítő előadások, illetve egyéb rendezvények rendezésére is alkalmas lesz — tudtuk meg.


Ilyen lesz az előadóterem

Ami az eszközállományt illeti, a klub szerencsés helyzetben van, mivel a Vajdasági Kajak-kenu Szövetség tizenöt mini-kajaknégyest (ebben a 10-13 évesek versenyeznek) vásárolt a klubok részére, ebből pedig a magyarkanizsai egyesület eddig egyet kapott. Ennek köszönhetően a gyengébb képességű versenyzők együtt evezhetnek a jobbakkal, tehát az edzések hatékonysága szempontjából mindenképpen fejlődés várható. A klub emellett, ugyancsak a tartományi szövetségtől, két multifunkcionális, csúcsminőségű edzőgépet is kapott, melyen a versenyzők többféle gyakorlatot végezhetnek. Úgy látszik, hogy a kellékek kérdése meg van oldva, viszont pénzhiánnyal a Testvériség is küzd. Az önkormányzattól évente kap támogatást működésre és rendezvényszervezésre, tehát az augusztusi nemzetközi regatta megtartására is. Régebben a vállalatok, cégek is többet fordítottak sportra, ezek a források azonban egyre inkább elapadnak. Eszközöket néha kapunk a vállalatoktól, de támogatás címén pénzt szerezni nagyon nehéz.

A klub vezetői igyekeznek minél jobban népszerűsíteni és minél inkább vonzóvá tenni a gyerekek számára a kajaksportot. Rendszeresen részt vesznek az önkormányzat és a sportszövetség által szervezett sportbörzén, nyáron pedig két hónapos kajakiskolát szerveznek a kezdőknek. Az iskolába évente 15-20 fiatal kerül be, végül pedig 70-80 százalékuk a klubban is marad. Jelentkezni most is lehet, a kajak iránt kedvet érző fiatalok minden munkanapon 16 órától érdeklődhetnek a vízi telepen.

A versenyzők még nem szálltak vízre, a vajdasági szövetségtől kapott ergométereken edzenek, melyeken tökéletesen szimulálható a kajakozás, és ezáltal a tavaszi alapozási időszak is lényegesen rövidül.

A versenyek sorában elsőként a tavaszi válogató következik, majd a szerbiai kupa, a vajdasági és az országos bajnokság.

— Az élversenyzői gárdánk kisebb az előző évekhez képest, viszont az utánpótláskorú tagjaink számát alapul véve ez a közeljövőben javulhat. Az egyéni eredményeket tekintve előrelépést várok, és ha már az egyéni eredmények jobbak lesznek, akkor a kapott pontszámok is növekednek, amitől a csapateredmény is jobb lesz. A rangsorban a harminc klub közül az első hatba várom magunkat, érmek tekintetében pedig legalább tizenötöt szeretnék az országos bajnokságon. A színek szerinti megoszlás pedig maradjon a jövő titka — mondta Csőke Rudolf.


Tekintse meg Tóth Tibor adatlapját is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..