home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fázósan, de nem eseménytelenül
Tóth Lívia
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Fázósan, de nem eseménytelenül

Juhász Attila polgármester, Rica József alezredes, V. Boros Gabriella, Baráth László, Pataki Tibor és Miloje Grbin, a zentai katonai ügyosztály vezetőjeA 2004. évi önkormányzati választások után egyértelművé vált, hogy szükség van a polgármesteri fogadóórára, mert a a lakossággal való közve...

Juhász Attila polgármester, Rica József alezredes, V. Boros Gabriella, Baráth László, Pataki Tibor és Miloje Grbin, a zentai katonai ügyosztály vezetője

A 2004. évi önkormányzati választások után egyértelművé vált, hogy szükség van a polgármesteri fogadóórára, mert a a lakossággal való közvetlen kapcsolattartást semmi más nem helyettesítheti. Mi ezt nemcsak egyféle siratófalnak képzeltük el, hanem megpróbálunk a panaszosokon a legrövidebb úton és a leghatékonyabban segíteni - mondta Juhász Attila, Zenta polgármestere, akihez minden hétfőn déltől kettőig fordulhatnak a sértettek és tanácstalanok ügyes-bajos dolgaikkal. - A megjelenők egy része reménytelenségében jön hozzám, például azért, mert az eljárások során olyan jogi problémákba ütközött, amelyeken önerőből nem tud túllépni. Gyakoriak az egymás közötti gondok a szomszédokkal vagy az utcabeliekkel, ezekben az ügyekben általában a kommunális felügyelőnek vagy a földmérő hivatal szakemberének kell intézkednie. Engem leginkább a családon belüli visszásságok, az apa-fiú, anya-gyerek, az idős szülők-unokák közötti egészségtelen viszony szomorít el, amelyekben a legtöbbször nem is tudunk igazságot tenni. Az a legtragikusabb, amikor a családon belül jutnak el addig, hogy egymást kezdik kisemmizni. A vajdasági magyar polgár szívesen nézi a szappanoperákat, pedig körülötte ,,izgalmasabb” történések zajlanak, a mi életünk sokkal nehezebb eseteket hoz felszínre, mint a brazil sorozatok. Zentán a szociális helyzet a legaggasztóbb, különösen így télen, amikor a fűtés is tetemes összeget emészt fel. Az itteni embereknek gondot okoz, hogy nem tudják fizetni a közüzemi szolgáltatási díjakat, az adót, a járulékokat. Nekik ez probléma, miközben tudjuk, hogy délen szinte nincs is adófizetői fegyelem, megszokott jelenségnek számít, hogy nem törlesztik az elfogyasztott villanyáram költségeit. Nekünk a kommunális infrastrukturális beruházásokra legalább 90 millió dinár kellene, 60 millió van, vagyis egyharmadával kevesebb, a szociálpolitikai helyzet javítására szükséges pénznek pedig csak a fele van meg. A szociális juttatások nagyobb részét nem is az önkormányzat adja, hanem a köztársaság, viszont mindig könnyebb minket szidni, ha valamilyen pénzek nem érkeznek meg - magyarázta a polgármester, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a városházán bizonyos napokon bevezették a meghosszabbított munkaidőt. Kedden és csütörtökön délután is működik az ügyfélfogadó iroda, ahol a polgárok anyakönyvi kivonatot, állampolgársági bizonylatot és más okmányokat igényelhetnek. Erre azért volt szükség, mert európai mintára több zentai vállalatban délután három vagy négy óráig dolgoznak.
A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén módosították és kiegészítették a kommunális szolgáltatások díjjegyzékét. A döntés értelmében ezek az árak március elsejétől 18 százalékkal növekednek.
Uzsonnára sem futja
Zenta község általános iskoláinak 2650 tanulója van, közülük 883-an az úgynevezett szociális kategóriába tartoznak. Ezeknek a gyerekeknek a szülei nincsenek olyan helyzetben, hogy kifizessék a napi uzsonnát. A Vöröskereszt községi szervezete a múlt év végén gyűjtési akciót szervezett azzal a céllal, hogy a rászorulóknak ingyenes uzsonnát biztosítsanak. A gondot nem sikerült teljesen megoldani, mivel csak körülbelül 150 ezer dinár gyűlt össze. Ahhoz viszont, hogy a tanév végéig napi 883 uzsonnát vásároljanak 2 millió dinárra volna szükség. A Vöröskereszt az önkormányzattól is igényelt eszközöket erre a célra, valamint a módosabb vállalkozókhoz fordult segítségért. Jó jel, hogy három ígéretet is kaptak arra, hogy havonta összesen 300 eurót, vagyis mintegy 24 ezer dinárt fizetnek be a folyószámlájukra. Ezt a pénzt, mely 40 diák uzsonnáztatására elegendő, a községhez tartozó települések általános iskolái között osztják szét. Zentán ugyanis a népkonyha naponta száz rászoruló tanulónak ad ingyen ebédet, amire a falvakban nincs lehetőség. Továbbra is várják a támogatók jelentkezését, mert a jelenlegi gazdasági körülmények között összefogás nélkül nincs remény a helyzet javulására.
Tervezett energia-takarékosság
Nagy Zámbó Zsolt, a zentai ELGAS Közszolgáltató Vállalat műszaki igazgatója nemrégiben részt vett azon az Európai Unió által támogatott képzésen, amelyen elnyerte az energetikai menedzser címet. A szemináriumra pályázat útján lehetett bejutni. A berlini szakemberek az energia-takarékosság lehetőségeiről, az energiapolitika tervezési módszereiről és hasonló témákról tartottak előadásokat, de ismertették azt is, hogyan kell a projektumokat elkészíteni, milyen kampány szükséges a polgárok figyelmének a felkeltésére.
A fiatal gépészmérnök az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a községeknek, köztük a zentainak, nincsenek adatai az energiafogyasztásról, illetve a megtakarításról. Nem létezik olyan átfogó adatbázis, amelyben ezek a mutatók szerepelnének, pedig ki lehetne dolgozni a megfelelő tervezetet, amely biztosítaná az energiaellátás minőségét és állandóságát, csökkentené a fogyasztást és környezeti szennyezést, javítaná a község anyagi helyzetét. A saját szerepét abban látja, hogy kiveszi a részét az adatok gyűjtéséből, a jelentések készítéséből, kommunikációs és tanácsadói feladatokat teljesít, technikai és közgazdasági problémákat elemez, keresi a megoldást, koordinációs kapocs a lokális partnerek között, amelyek közé tartozhat például a művelődési ház, iskolák, óvodák, kórház stb. Zentán elkezdődött a fent említett adatbázis felállítása, amely a község kommunális osztályával együtt készül. A befejezése után mutathatják ki, melyek a problémás épületek, azoknál hogyan lehetne jobbá tenni az energia felhasználását, illetve milyen eszközök kellenének az eléréséhez. Az energetikai törvényben egyébként csak utalás van arra, hogy jó lenne, ha a községek felhasználnák az energetikai menedzserek tudását. Nagy Zámbó Zsolt szerint rájuk hagyták, hogy kiharcolják a saját helyüket.
Díszoklevél a hadseregtől
A nagykikindai katonai körzet elöljárói díszoklevéllel hálálták meg a zentaiak eddigi együttműködését. A bevonuló kiskatonák ünnepélyes búcsúztatójának a megszervezéséért Rica József alezredes köszönőlevelet adott át Juhász Attila polgármesternek, Pataki Tibornak a Gimnázium és Baráth Lászlónak, a Zeneiskola igazgatójának, valamint V. Boros Gabriellának, aki a Művelődési Ház képviseletében volt jelen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..