home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fazekasság ma
Tóth Lívia
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám
Fazekasság ma

- BARÁT Kinga fotóiA Vajdasági Magyar Folklórközpont Fazekasság ma című vándorkiállítása Szabadka és Csantavér után Adára érkezett. A rendkívül tetszetős összeállítást a későbbiekben a temerini és a belgrádi közönség is láthatja.
A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében a szabadka...

- BARÁT Kinga fotói

A Vajdasági Magyar Folklórközpont Fazekasság ma című vándorkiállítása Szabadka és Csantavér után Adára érkezett. A rendkívül tetszetős összeállítást a későbbiekben a temerini és a belgrádi közönség is láthatja.

A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében a szabadkai Berta Izabella és Kopasz Gizella, a kelebiai Fülöp Mária, a csantavéri Turzai Éva és az adai Orcsik Csaba mutatta be munkáit. A díszes használati tárgyak között láthattunk ivó-, evő- és sütőedényeket, szűrő- és tárolóalkalmatosságokat, valamint étkészletet, gyertyatartókat, tükröket, mécseseket és egyéb termékeket. ''Az alkotók célja, hogy a magyar népi fazekasság táji sajátosságai továbbéljenek az újabb, a mai ember igényeit is kielégítő használati tárgyakon, hogy megtalálják helyüket otthonainkban, mindennapjainkban” -- írja Raj Rozália az esemény katalógusában.
Az egybegyűlteket Ágoston Ibolya, az adai Szarvas Gábor Könyvtár dolgozója köszöntötte, a tárlatot Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus nyitotta meg.
Ismertetőjéből kiderült: a Zentához, Adához legközelebbi nagy fazekasközpont Hódmezővásárhely volt, ahonnan az első világháborúig rendszeresen szállították a színes, írókázott, festett vagy karcolt díszítésű tálakat, korsókat, butellákat, kulacsokat. A környéken kisebb műhelyek működtek Magyarkanizsán, Martonoson, Zentán, Óbecsén, de mestereik általában mindennapi használatra szánt egyszerű edényeket készítettek, köcsögöt, bögrét, csibeitatót, virágcserepet.
Hogy errefelé napjainkra szinte teljesen kihalt a gölöncsérség, annak egyik oka az, hogy sem az iskolákban, sem más formában nem oktatták a népi fazekasságot. A Vajdasági Magyar Folklórközpont, illetve munkatársai, Raj Rozália és Nagy István érdeme, hogy hiánypótlásként e kézműves szakág tanítását felvállalták, de rendszeresen gondoskodnak a népművészet egyéb területein dolgozó amatőrök, például a hímzők és a szövők szakmai továbbképzéséről is. Mára két első- és egy másodéves generáció képzése fejeződött be, melyen összesen 21-en vettek részt. Ez ugyan nem sok, de ismét léteznek és működnek fazekasok, igaz, egyelőre csak a Bácskában.
A megnyitó utáni alkalmi műsorban az Aranykapu Művelődési Egyesület két tagja, Sóti Zsuzsanna és Katona Nikolina lépett fel.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..