home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fától az erdőt
Csermák Zoltán
2017.01.04.
LXXII. évf. 1. szám
Fától az erdőt

A legjobbak a Térképben — A magyar közmédia külhoni tematikájú műsora, a Térkép évnyitó adása az elmúlt év kiemelkedő műsorszámaiból válogat. A szerkesztők ezúttal faültetésre, művészeti rendezvénysorozatra, mesés tájakra repítik el a nézőt.

Január 7-én jelentkezik először az új évben a Térkép, a magazinban a nézők az elmúlt év színvonalas riportjaira tekinthetnek vissza. Ezúttal két műsorvezető, Gál Emese, Kozári Réka köszönti az érdeklődőket.
 
A hozzánk érkező székelyföldi botránykrónikák legtöbbször a falopásokról szóltak.  Örvendetes hogy a természetvédelem motiválta viszont a Jótetteket ültetünk elnevezésű országos akció ötvenezer önkéntesét, akik Románia szerte faültetési kezdeményezéseikkel hívták fel magukra a figyelmet. A megmozdulás célja, hogy a következő években több száz hektárnyi hasznosítatlan terület erdővé változhasson az országban. A nagyszabású csemeteültetési akcióhoz idén először Hargita megyében is csatlakoztak, Homoródalmás határában 5000 őshonos facsemetét ültettek el­.
 
Tavaly először külhonban is megszervezték a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvénysorozatot. A Príma Díjas esemény nyitónapját a felvidéki Füleken tartották. Az esemény révén létrejött egy újfajta összefogás a művészek, az erdészek és az erdőt féltő emberek között. Ez a kezdeményezés olyan aktív szabadidő eltöltési formát sugall, amely a térség lakóinak és a turistáknak kellemes kikapcsolódást nyújt, és kötődik a zenéhez, valamint az erdőhöz egyaránt. A riportban a nézők Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke video üzenetét is megtekinthetik.
 

A festői fekvésű muravidéki városkát, Lendvát nem csak nyáron érdemes felkeresni; így tett a Térkép stábja is. A település a szlovéniai magyarság kulturális és közigazgatási központja, kedves, békebeli hangulatot árasztó utcácskák, kiváló nedűket rejtő pincesorok, gyönyörű domboldal várják a látogatókat. Modern kilátótójából a szomszédos országokba is bekukkanthat az idegen. Szépségének és lakói vendégszeretetének köszönhetően a kirándulók egyik kedvenc célpontja is, ahonnan az egész Muravidék bebarangolható.

Adás: 2017. január 7. (Duna 11.25)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.30)
Műsorvezető: Gál Emese, Kozári Réka
Szerkesztő: Véber Franciska
Felelős szerkesztő: Merkl László
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..