home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fársangi kalandozások - három településen
Martinek Imre
2012.03.07.
LXVII. évf. 10. szám
Fársangi kalandozások - három településen

A sándoregyházai gyermekbuli (Ivana Vaszilcsin felvétele)A székelykevei nyitányt követően február közepén elsőként a sándoregyházai (ivanovói) Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület gyűjtötte egybe a legdélebbi székely-magyar település(ek) legapróbbjait álarcos mulatságra. Harmickettejüke...

A sándoregyházai gyermekbuli (Ivana Vaszilcsin felvétele)

A székelykevei nyitányt követően február közepén elsőként a sándoregyházai (ivanovói) Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület gyűjtötte egybe a legdélebbi székely-magyar település(ek) legapróbbjait álarcos mulatságra. Harmickettejüket helyből, a további tizennyolc gyermekecskét pedig - akik tarsolyukban alkalmi színpadi jelenetet és versikéket is hoztak magukkal - Hertelendyfalváról. A testvéregyesületnek számító Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben működő református hétvégi óvoda (segéd)pedagógusainak kíséretében. Bulizási helyszínről az ivanovói művelődési otthon gondoskodott, a fellépők aprócska ajándékairól pedig a falu helyi közösségének tanácsa, és persze az ilyenkor szokásos farsangi fánk és tea sem maradhatott el. Mint megtudtuk: a részvevők nemcsak a hangulatos találkozásban mártózhattak meg, hanem alkalmasint az övig érő hóban is - egy rövid téli séta erejéig az akkortájt még jégpáncéllal borított Duna folyó mellékágának töltéséhez tett látogatás alkalmával.
A pancsovai magyarság második esztendeje újra lármás maszkajárással riogatja a telet, a csökönyösen megsűrűsödött sötétséget. Az idei hivatalos farsangfarkon a belvárosi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (arany)ifjai követeltek maguknak újabb közvélemény- és médiafigyelmet. A kicsattanó hangulatban játszó hegedűs cincogtatásra és társának éktelen dobolásra túlvilági kreatúrák sora ropta önfeledt utcabáltáncát, a még nőtlen legények ,,párjuk''-ként pedig pántlikás pórázra kötött tűzifát ráncigáltak maguk után. Az egyesületi székházba visszatérőket a házigazdák disznótoros ízekkel és vigasságot fakasztó rigmusokkal köszöntötték.
A dél-bánsági alrégió farsangsorozata a már említett hertelendyfalvi művelődésbelieknek a saját székházukban (immár a huszadik alkalommal) megtartott hagyományos jelmezbáljával zárult jégbontó havának utolsó hétvégéjén. Ezúttal is főszerepbe helyezve mintegy hetven szerepvállaló gyermeket, azok szüleit, illetve az ősei(n)k hagyományának és (anya)nyelvének zamatát egyaránt megőrizni elhivatott felkészítőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..