home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Farkasok és fekete rigók
Roncsák Alexander
2017.06.14.
LXXII. évf. 24. szám
Farkasok és fekete rigók

Yellowstone Nemzeti Park (USA). Hetvenesztendős farkasínség után 1995-ben tizennégy farkast telepítettek a parkba.

Igen, mindössze tizennégyet (ma már háromszázan vannak). Mégis sikertörténetet írtak. Talán azért, mert a farkasok körében tökéletesen működik a csapatmunka (például vadászat közben is fürkészik egymás minden rezdülését). Munkába álltak. És fokozatosan talpra segítették a feje tetejére állított ökorendszert, melynek a múlt század húszas éveiben csúszott ki lába alól a talaj, hiszen az ember véres farkasirtást végzett. A hiányzó láncszem szerepét pedig a csúcsragadozóvá kikiáltott kojotok nem tudták betölteni.

A szarvasfélék családjába tartozó vapitik, ellenség híján, nagyon elszaporodtak, az életterük terpeszkedése pedig dominóeffektust idézett elő. A farkasok visszatelepítése azonban telitalálatnak bizonyult. A régi-új csúcsragadozó nyilván sok gyenge életet kioltott, de még több újnak adott teret, lehetőséget... Aki töviről hegyire szeretné megismerni a sztorit, kiindulópontként tekintse meg a csaknem 40 milliós nézettségű, 90 000 lájkot és 2000 diszlájkot hozó How Wolves Change Rivers című videót vagy annak magyar feliratos, Hogyan változtatták meg a farkasok a folyókat című verzióját...

Egy családi ház kertje (Szabadka). Nem, nem vonok párhuzamot a farkas és a fekete rigó éneke között. :)

Meglepődve állapítottam meg a napokban, hogy mennyire megváltozott a kertünk képe az elmúlt két évben. Némi töprengés után arra a következtetésre jutottam, hogy mindezt nyilván két macska okozta azzal, hogy gyors egymásutánban végelgyengülésben kimúlt. Az addig tisztes távolságban élő madarak közelebb merészkedtek. Mind többen és többen. És a maguk módján átformálták a kertet. A fekete rigók voltak talán a legélénkebbek. Gyorsan felfedezték a borostyánnal borított kerítést és a benne rejlő lehetőséget a családalapításra. Az egyik pár már második éve ott rak fészket. Persze nem biztos, hogy ugyanarról a két madárról van szó, hiszen előfordulhat: a hír náluk is szájról szájra, illetve csőrről csőrre terjed.

Olvasom a természet törvénykönyvét. Látom az erő diadalát a gyengeség felett. Ahogyan a fekete rigó egészben kiemeli a gilisztát a földből, és eteti fiókáit. Minden hasonlóság a társadalom törvénykönyvével a véletlen műve...

Becsüljük meg a hajnali nótát, ahogyan azt Weöres Sándor is tette:

Amíg sorvadsz a vágytól, / nem lesz tiéd a rózsa.
Végy példát a rigóról, / vígan lármáz a lomb közt:
„Dalommal költekeztem, / harmattal részegedtem,
jóllaktam hűs fügével, / tudnál-e nem szeretni?”
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..